Zimnica


SOK OD NANE


POTREBNO JE
10 VRHOVA SVEŽE NANE
2 l VODE
200gr. ŠEĆERA
SOK OD 1 LIMUNA
PRIPREMA
PROKUVATI VODU SA ŠEĆEROM PA OHLADITI
NAKON TOGA DODATI NANU I OSTAVITI 24h DA ODSTOJI
POTOM PROCEDITI I DODATI SOK OD 1 LIMUNA
SOK DOBRO OHLADITI I UŽIVATI U PRIJATNOM OSVEŽAVAJUĆEM NAPITKU

SLATKO OD TREŠANJA

POTREBNO JE
1 kg OČIŠĆENIH TREŠANJA
1 kg ŠEĆERA
1 VANIL ŠEĆER
2 DL VODE
PRIPREMA
STAVITI VODU I ŠEĆER U ŠERPU I KUVATI SIRUP OKO 10-TAK MIN NA SREDNJE JAKOJ TEMPERATURI
ZATIM DODATI TREŠNJE I KUVATI NA JAKOJ TEMPERATURI DO ŽELJENE GUSTINE SIRUPA.POVREMENO AKO JE POTREBNO SMANJITI TEMPERATURU.TREŠNJE NE MEŠATI,SAMO PROTRESATI ŠERPU I SKIDATI PENU.OVO SLATKO JE KUVANO 1 H OD MOMENTA UBACIVANJA TREŠANJA.ŠERPU POKRITI VLAŽNOM KRPOM I OSTAVITI DO SUTRADAN A ZATIM HLADNO SIPATI U HLADNE TEGLE


                               ŠARENA   SALATA


                                                              


POTREBNO JE
5 KG ZELENOG PARADAJZA
5 KG PAPRIKE TURŠIJARE
5 KG KUPUSA
5 KG KRASTAVČIĆA
2 KG ŠARGAREPE
PRESOLAC
1 L SIRĆETA
400 GR.ŠEĆERA,300 GR. SOLI
2 KONZERVANSA,1 VINOBRAN
PRIPREMA
PARADAJZ I PAPRIKU ISEĆI NA ŠNITE, KUPUS IZRENDATI A KRASTAVČIĆE I ŠARGAREPU NA KOLUTIĆE.
SVE SASTOJKE ZA PRESOLAC IZMEŠATI I PRELITI PREKO POVRĆA I SLEDEĆIH 24H POVREMENO PROMEŠATI.ZA TO VREME POVRĆE ĆE PUSTITI SVOJE SOKOVE.NAKON 24H POVRĆE SLAGATI U TEGLE ,PRITISKATI DOBRODA BUDE DOVOLJNO TEČNOSTI A ZATIM ZATVORITI TEGLE.


KRASTAVČIĆI


SASTOJCI
10 KG KRASTAVČIĆA
10 L VODE
300GR ŠEĆERA
1/2 KG SOLI
1L SIRĆETA
1/2 KESICE BIBERA MLEVENOG
1 KESICA LOLBERA
2KONZERVANSA
2 VINOBRANA
MIROĐIJA
BIBER U ZRNU
PRIPREMA
VODU,ŠEĆER,SO,MLEVENI BIBER,SIRĆE I LOLBER SASTAVITI I STAVITI DA PROKLJUČA.
KRASTAVČIĆE DOBRO OPRATI ,STAVITI U DUBLJI LONAC I PRELITI VRELOM TEČNOŠĆU PA OSTAVITI DA SE POTPUNO OHLADI ,A ZATIM VADITI KRASTAVČIĆE I SLAGATI U TEGLE ZAJEDNO SA BIBEROM U ZRNU I MIROĐIJOM.
U PREOSTALU TEČNOST DODATI VINOBRAN I KONZERVANS I DOBRO IZMEŠATI PA PRELITI PREKO KRASTAVČIĆA.ZATVORITI TEGLE.

CVEKLA


SASTOJCI
8 KG CVEKLE
1 L SIRĆETA
3 L VODE
3 ČAŠE ŠEĆERA
5 KAŠIKA SOLI

PRIPREMA
CVEKLU OPRATI I SKUVATI SA LJUSKOM ALI DA OSTANE MALO ČVRŠĆA A ZATIM ISEĆI NA KOLUTOVE
SIRĆE,VODU,ŠEĆER,SO STAVITI DA PROKLJUČA PA U TO DODATI CVEKLU I KUVATI DOK NE OMEKŠA,OKO10-15 MIN.VRUĆU CVEKLU SIPATI U VRUĆE TEGLE I ZALITI PREOSTALIM SOKOM.ZATVORITI HERMETIČKI PA UTOPLITI I OSTAVITI DA SE LAGANO HLADI



TURŠIJA


Sastojci:
Na 4 kg povrća pripremiti presolac od:
-4 l vode
-1 l sirćeta
-12-15 kaška soli
-1 vinobran
-biber u zrnu,lovorov list,mirođija,peršun,celer

Povrće dobro oprati,poslagati u dublju posudu,posipati biberom u zrnu,lolberom i liskama peršuna,celera i mirođije,zaliti presolcem (ne kuvati presolac,samo dobro izmešati sastojke),pritisnuti i dobro zatvoriti hermetičkim poklopcem.

SOMBORKE U PARADAJZ SOSU



Potrebno je:
• 4 kg očišćene paprike (somborke)
• 2 l soka od paradajza
• 1/2 l sirćeta
• 200 ml ulja
• 200 g šećera
• 4 kašike soli
• veza peršuna
• 50 g belog luka

Priprema:
U sok od paradajza dodati sve ostale sastojke i staviti da proključa. U tu smesu spuštati somborke da se malo obare, a zatim ih vaditi, ređati u tegle i naliti sokom od paradajza u kome su se barile.


SOMBORKE SA SENFOM


Potrebno je:
• 2,5 kg paprika (somborke)
• 6 velikih glavica crnog luka
• 6 čena belog luka
• 300 ml jabukovog sirćeta
• 300 ml mlake vode
• 5 kašika šećera
• 1,5 kašika soli
• 400 g senfa
• 250 ml ulja
• pola konzervansa

Priprema:
Paprike, crni luk i beli luk iseckati na rebarca. Dodati jabukovo sirće u mlaku vodu i kuvati povrće 15 min. Zatim izvaditi povrće iz vode i dobro ocediti, Na kraju umešati šećer, so, senf, ulje i konzervans i sve dobro izmešati. Sipati u manje tegle.

PAPRIKE PUNJENE KUPUSOM


Potrebno je:
• 10 kg paprika babura
• 10 kg kupusa

Presolac:
• 10 l vode
• 2 l sirćeta
• 300 g šećera
• 300 g soli
Skuvati, pa ohladiti. U ohlađen presolac dodati jedan vinobran, jedan konzervans i biber u zrnu.
Kupus narendati, posoliti, izgnječiti i ostaviti da pusti sok. Sobro ocediti, puniti paprike, poslagati i naliti ih presolcem.

No comments:

Post a Comment

Komentarišite pristojno.

MAMINA MALA KUHINJA