Pekarica


Lisnate buhtle

Sastojci:
-1/2kg brasna
-250g margarina
-2 jajeta
-200ml jogurta
-100ml mleka
-1/2 kockice kvasca
-1 kasicica secera
-2 kasicice soli
-1 kriska sira

Priprema:
-Kvasac rastopiti u mlakom mleku pa kad naraste dodati mlaku vodu, jaja, jogurt, so i sa brasnom umesiti testo. Testo podeliti na 8 jufkica, svaku rastanjiti na velicinu tanjira, svaku premazati rastopljenim margarinom i redjati jednu na drugu. Zatim sve rastanjiti u jedan veliki krug, pa ga zaseci na 8 delova od spolja ka sredini, ali ne do kraja. Krajeve redom prebacivati jedan preko drugog, dok svi ne budu na jednoj gomilici.  Od dobijenog testa razvuci koru, seci na trouglove, na svaki staviti po komad sira i uviti. Pripremljene buhtle poredjati na papir za pecenje i ostaviti da rastu oko 1,5h. Zatim ih peci na 190○C oko 20min. Za buhtlice na gornjoj slici testo je seceno na 24 trouglica, a za buhtle na donjoj slici testo je iseceno na 16 trouglica.



Tortilje iz tiganja

Sastojci:
-2dl kisele vode
-1/2 praska za pecivo
-1/2 kasicice soli
-3 kasike ulja
-brasno po potrebi

Fil:
Izdinstati 500g pilecih grudi isecenih na kockice, dodati 200g sampinjona isecenih na krupnije komade, zaciniti solju, bibeom, zacinom C, i na kraju umesati 1 kiselu pavlaku.
Od navedenih sastojaka za tortilje zamesiti testo, napraviti 7 loptica, svaku razvuci i peci u tiganju bez podmazivanja. Staviti poklopac na tiganj, pa cim se jedna strana zapece, okrenuti tortilju, skinuti poklpac, i ostaviti da se dopece i ta strana. Filovati tortilje uz dodatak zelene salate.



Pita sa sirom


Sastojci:
-1/2 kg kora za pitu
-2 jaja
-300g sira
-1,5dl ulja

Priprema:
-Pomesati sir sa jajima i po potrebi posoliti.Uzeti 1 koru,poprskati je vodom i uljem,rasporediti fil,a zatim je faltati sa svih krajeva prema centru.Preklopiti krajeve,nezno okrenuti pa poloziti u kalup za proju koji je prethodno podmazan.Ponoviti postupak dok ima kora i fila.Pripremljene pite poprskati vodom i uljem i peci 30 min na 190○C.


Projare


Sastojci:
 -4 jaja
-1 casa mleka
-1 casa ulja
-300 g sira
-1 casa psenicnog brasna
-1 casa kukuruznog brasna
-1 prasak za pecivo
-so (po potrebi)

Priprema:
Umutiti posebno belanca,posebno zumanca,sjediniti,dodati ulje,mleko,izmrvljen sir,i obe vrste brasna pomesane sa praskom za pecivo.Testo sipati u kalupe za projare do 2/3 napuniti,po zelji odozgo dodati cvarke ili susam i peci na 200○C oko 20 min.
Gibanica sa makaronama

Sastojci:
•400 g makarona
•4 jaja
•1/2 l mleka
•1/2 kg sira
•so po potrebi
•1 soljica ulja

Priprema:
•Makaone skuvati na uobicajen nacin u vodi sa dodatkom malo soli.Skuvane makarone procediti i preliti hladnom vodom da se ne bi slepljivale.Izruciti ih u tepsiju podmazanu uljem.Umutiti jaja,dodati mleko,ulje,izdrobljen sir,po potrebi dosoliti i tom mesavinom preliti makarone.Makarone moraju biti prekrivene smesom,pa ako ima potrebe dodati jos mleka.Tako pripremljenu gibanicu peci na 220○C 20-ak min. dok se lepo ne zapece.
Gibanica sa jogurtom


Potrebno je:
-1/2 kg kore za gibanicu
-1/2 l jogurta
-4 jaja
-1 čaša ulja
-1 prašak za pecivo
-so (po ukusu)

Priprema:
-U podmazanu tepsiju kore savijati kao harmoniku i ređati jednu do druge.Umutiti jaja,dodati sve ostale sastojke,a zatim svaki red prelivati filom.Odozgo premazati istim filom gibanicu,posuti susamom i staviti da se peče na 220○C.
Pɪᴢᴢᴀ ☺

Potrebno je:
-250 g brasna
-6 kasika ulja
-1 prasak za pecivo
-250 ml jogurta
-malo soli
-za nadev:kecap,sunka,origano,kackavalj,pecurke i drugo,po zelji.

Priprema:
Od navedenih sastojaka zamesiti testo,pa filovati nadevom po zelji.Najpre na testo namazati kecap,zatim rasporediti sunku,pecurke,origano i druge sastojke po zelji,a onda testo razvuci u okruglu tepsiju precnika oko 32 cm,izbockati viljuskom testo,da prilikom pecenja ne bi mnogo narastalo i peci na 200○C oko 15 min.Izvaditi pizzu iz rerne,narendati kackavalj i vratiti u rernu tek toliko da se kackavalj malo rastopi.


Slane galete

Potrebno je:
-650 g brasna
-250 ml ulja
-250 ml piva
-2 kasicice soli
-100 g susama
-1 prasak za pecivo

Priprema:
-Pomesati sve sastojke, praviti kuglice, redjati u elektricni toster ili aparat za galete, i peci.

Pita savijaca od gotovih kora

Potrebno je:
-1/2 kg kora za gibanicu
-1 casa ulja
-2 case mlake vode
-1/2 kockice kvasca
-100 g brasna

Za nadev:
-1/2 kg sira
-2 jaja

Priprema:
Pomesati vodu, ulje, kvasac i brasno i sjediniti da nema grudvica, a sir usitniti i pomesati sa jajima. 
Svaku koru premazati smesom, filovati sirom, rolati i redjati u krug u podmazanu tepsiju tako da se rolne nastavljaju jedna na drugu. Kore izbusiti cackalicom ili vrhom noza, premazati ostatkom smese i staviti tepsiju u hladnu rernu, a onda je ukljuciti na 250○C i peci pitu 30 min.





Rolo-pita



Potrebno je:
-1/2 kg kora za pitu

Nadev:
-3 jajeta
-1/2 kg sira
-3 soljice vrele vode (soljice za kafu)
-12 kasika ulja
-1 prasak za pecivo
-so po potrebi
-susam

Priprema:
-Umutiti jaja, dodati vodu, ulje, prasak za pecivo, usitnjen sir i po potrebi posoliti. Svaku koru premazivati ovim filom (otprilike 2-3 kasike fila), rolati kao palacinku i redjati jednu pored druge u tepsiju podmazanu uljem. Ostatkom fila premazati kore odozgo, posuti susamom i peci pitu na 220○C 25-30 min.





TORTILJE


Potrebno je:
-250 ml vode
-1 kasicica suvog kvasca
-6 kasika ulja
-1 kasicica secera
-2 kasicice soli
-1/2 kg brasna

Priprema:
U mlakoj vodi razmutiti kvasac sa kasicicom secera i kasicicom brasna. Ostaviti da naraste. Kad kvasac naraste dodati ulje, so i brasno, pa zamesiti testo. Ostaviti testo da naraste, pa ga podeliti na 5 loptica. Svaku lopticu rasklagijati da bude vrlo tanka, a zatim peci u pizza-pekacu ukljucenom na treci ili na cetvrti stepen. Pizza pekac nicim ne podmazivati i poklopiti dok se pece jedna strana tortilje, a zatim okrenuti tortilju i skinuti poklopac dok se ne zapece i druga strana.

Pita sa sirom ☺☻





Potrebno je:
-1/2 kg kore za pitu
-2 kriške sira + jedno jaje
-200 ml ulja
-200 ml jogurta
-200 ml kisele vode
-1 prašak za pecivo
-180 gr brašna
-so po potrebi

Priprema:
-Pomešati ulje, jogurt, kiselu vodu, prašak za pecivo i brašno. Tom masom, premazivati po dve kore, a na treću staviti fil od sira. Uvijati pite, i ređati po želji u  podmazanu tepsiju, uvijanjem u krug ili jednu pored druge. Peći na 200 stepeni dok ne porumeni. (oko 30 min.)

LEPEZE SA KREMOM 


Potrebno je:
-1 jaje
-2 dl mleka
-2 dl vode
-1 dl ulja
-1/2 kocke kvasca
-5 kasicica secera
-na vrh noza soli
-1 margarin
-eurokrevm
-Prah secer za posipanje
-oko 800 g brasna

Priprema:
-U mlakom mleku razmutiti kvasac sa secerom i kasicicom brasna i ostaviti da naraste. Posebno umutiti jaje, dodati ulje, so, nadosao kvasac, brasno i zamesiti testo. Testo podeliti na osam jufkica, svaku rasklagijati, premazati omeksalim margainom i redjati jednu preko druge, pa razviti jednu cveliku jufku. Razvijenu jufku seci na kcvadrate, na scvaku staviti po malo eurokrevma, prekloipiti da se dobije trougao i redjati na pleh oblozen pek papirom. Lepeze u plehu ostacviti 90min. pa peci na 200 stepeni oko 20 min. Posuti ih prah secerom.


BRZE KIFLICE


Sastojci:
-1 kocka kvasca
-2 kašike šećera
-1 kašika soli
-400 ml mlakog mleka
-1/2 praška za pecivo 
-1 šoljica ulja
-2 kasike sirceta
-brašno po potrebi (oko 700 g)
-sir

U malo mlakog mleka rastopiti kvasac, dodati 1 kašičicu šećera i jednu kašičicu brašna i ostaviti da naraste. Nakon toga, dodati ostatak mleka, još jednu ipo kašiku šećera, so, ulje i brašno pomešano sa praškom za pecivo i zamesiti testo.
Testo podeliti na 6 jufki i ostaviti da stoje 10 min.
Svaku jufku rasklagijati i podeliti na 8 delova, nafilovati i oblakovati kiflice. Svaku kiflicu zamočiti sa jedne strane u mlaku vodu, pa u susam i ostaviti da odstpje 1 h u plehu pa peći.
Kiflice se mogu filovati i džemom i u tom slučaju dodati još 2 kašike šećera u testo.
Pečene kiflice se mogu i zamrznuti, pa pre služenja kratko zagrejati u rerni.

PUŽIĆI SA SIROM

Potrebno je:
-4 dl vode
-2 dl kiselog mleka
-1 prstohvat šećera
-1,5 kesica suvog kvasca
-1 kasicisa soli
-2 kasike masti ili 1 dl ulja
-1 jaje
-1 kg brasna

Za nadev:
-1/2 kg sira
-1 jaje

Priprema:
Razmutiti kvasac u mlakoj vodi sa šećerom, dodati jaje, kiselo mleko, mast ili ulje i brašno i zamesiti testo. Ostaviti testo da naraste a zatim ga razviti na 0,5 cm debljine pa iseći na pravougaonike veličine 15x10 cm. Pravougaonike malo rastegnuti rukama, nafilovati sirom a zatim testo uviti u rolnice pa uvrtati u krug, formirajući pužiće. Tako pripremljene pužiće ostaviti oko pola sata da stoje u plehu, premazati iz razmućenim jajetom pa peći na 220 stepeni oko 30 min.

PRELIVENA PITA SA DULEKOM

Potrebno je:
-600 g kora za pitu
-1/2 kg narendanog duleka
-3 jajeta
-1 pavlaka
-2 vanil šećera
-3 čaše kristal šećera
-1 čaša ulja
-cimet

Priprema:
Umutiti jaja sa jednom čašom šećera, dodati pavlaku, ulje i vanil šećer. Kore preseći na pola. Svaku polovinu premazati jednom kašikom fila, presaviti kore na tri dela i premazati još jednom kašikom fila. Na jedan kraj staviti dulek i uvijati pitu u trougliće. Pripremljene trougliće poređati u pleh i peći na 220 stepeni oko 20 minuta. Skuvati sirup od dve čaše šećera, jedne čaše vode i vruć sirup preliti preko ohlađene pite. Pita se može pripremati sa raznim vrstama voća: višnje, maline, jabuke i sl. U tom slučaju je potrebno 1 kg voća, dok se u fil dodaje narendana kora limuna a u sirup sok od jednog limuna. Pita se može pripremati i slaganjem kora tako što se svaka kora premaže filom i redja jedna na drugu do polovine od ukupne količine kora, stavi se voće i nastavlja ređanje druge polovine kora do kraja. Pita se iseče na kocke i peče a zatim preliva pripremljenim sirupom.


Puzici sa puterom


 Sastojci:
• 1 dl mleka
• 2 kasicice secera
• 1,5 kasicica soli
• 1 paketic kvasca
• 1 dl jogurta
• 1 dl ulja
• 2 kasike kisele pavlake
• 2 jaja
• oko 600 g brasna
• puter po potrebi

Priprema:
U mlakom mleku rastopiti kvasac sa secerom, solju, 1 kasicicom brasna i ostaviti da naraste. Zatim dodati ulje, jogurt, pavlaku, zumanca i sa brasnom zamesiti testo pa ostaviti da naraste. Testo razvuci na pola cm debljine i vecom modlom ili obrucem vaditi okrugle oblike. Svaki grug razvuci po duzini kao elipsu, a zatim zaseci na trake po duzini, ali ne presecati ivice testa. Premazati testo otopljenim puterom, a zatim rolati ukoso. Na kraju uviti u obliku puzica, a krajeve podvuci ispod testa. Pripremljene puzice premazati umucenim belancetom i peci na 180 stepeni dok ne porumene.


Brzi ustipci

Potrebno je:
- 4 jaja
- 1 casa joggurta (od 2 dl) 
-1 prasak za pecivo
- 20 kasika brasna
- 1 kasicica soli

Priprema:
Umutiti jaja, a zatim dodati sve ostale sastojke. Kasikom vaditi ustipke i prziti na ulju.

Kiflice sa cimetom i pomorandzom


Potrebno je:
- 1 kockica kvasca
- 250 ml mleka
- 70 gr secera + 200 gr
- 2 zumanceta
- 500 gr brasna
- malo soli
- 250 gr margarina
- 1 pomorandza
- 2 kasicice cimeta

Priprema:
Razmutiti kvasac u malo mlakog mleka. U ostatak mleka dodati 70 gr secera,zumanca, malo soli,razmucen kvasac i brasno i umesiti glatko testo. Testo razviti na velicinu 40x30 cm, a zatim na jednu polovinu staviti margarin isecen na listice i preklopiti drugom polovinom testa. Testo preklopiti po duzini i staviti u frizider da stoji oko 20 minuta. Nakon toga testo razviti na velicinu 60x40 cm, poprskati ga sokom od jedne cedjene pomorandze, posuti narendanom korom od pomorandze, a zatim mesavinom secera i cimeta. Testo uviti u rolat, seci na parcad sirine 3 cm, a zatim svako parce pritisnuti po sredini drskom od varjace. Tako pripremljene kiflice naredjati u pleh na pek papir i ostaviti da odstoje oko sat vremena na toplom, a zatim ih peci na 180 stepeni oko 25 minuta.
JOGURT KROASANI

Potrebno je:
- 2 dl mleka
- 1 kockica kvasca
- 3 kašičice šećera
- 3 kašičice soli
- 2 dl jogurta
- oko 1 kg brašna (tip 500)
- 1 margarin
- 2 jajeta

Priprema:
U malo mlakog mleka dodati šećer, kašičicu brašna i kvasac, izmešati i ostaviti na toplom da naraste. Zatim u preostalo mleko dodati kvasac, jogurt, jedno jaje i brašno, pa zmestiti testo. Od testa napraviti 12 jufki, svaku rastanjiti, premazati margarinom i ređati jednu na drugu na 2 mesta po 6 jufki. Ostaviti testo da raste 15 min. Zatim razviti testo oklagijom, seći na 16 traka i uvijati kroasane. Kroasane poređati u pleh, premazati jajetom i ostaviti da odstoje još 2 sata. Peći na 220 stepeni.

~PITA SA GRIZOM~


Potrebno je:
• 1/2 kg kore za pitu
• 1 l mleka
• 300 g griza
• 1 vanil secer
• 3-4 kasike kristal secera
• secer u prahu za posipanje

Priprema:
U mleko dodati kristal secer i vanil secer i staviti da provri. Kad provri skuvati griz. Redjati po tri kore, svaku poprskati sa malo ulja i na trecu staviti fil od griza pa urolati. Pite poredjati u podmazan pleh i peci na 180-200 stepeni oko 30 minuta. Pred kraj pecenja premazati kore mesavinom ulja i vode. Pecenu pitu iseci na parcad i posuti prah secerom.

Masna pogača

Potrebno je:
-1 kockica kvasca
-1 kašičica šećera
-1 kiselo mleko
-3 jaja
-250 g margarina
-oko 600 g brašna
-susam

Priprema:
U malo mlake vode razmutiti kvasac, dodati kašičicu šećera i kašičicu brašna i ostaviti da naraste. U brašno dodati narasli kvasac, kiselo mleko, jaja, 1 kašičicu soli i umesiti testo pa ostaviti na toplom oko 30 minuta. Nakon toga testo razviti što tanje, premazati razmekšanim margarinom i uviti u rolnu. Jendom rukom pridržavati rolnu na sredini, a drugom rukom uvrtati jedan kraj. Zatim ponoviti postupak sa drugim krajem uvrtanjem na suprotnu stranu. Zatim celu rolnu uviti u obliku puža, premazati margarinom, posuti susamom i peći na 200 stepeni oko 45 min.

PAŠTETE SA ČVARCIMA


Potrebno je:
½ l mleka
•1 kocka kvasca
•2 kašičice soli
•1 kašičica šećera
•3 kašike ulja
•2 jaja
•oko 1 kg brašna

Priprema:
Kvasac rastopiti u malo mleka sa jednom kašičicom šećera i jednom kašičicom brašna, pa kad naraste dodati ostatak mleka, so, jaja i ulje i zamesiti testo. Testo podeliti na 20 loptica. Svaku lopticu rastanjiti, premazati umućenom mašću, posuti čvarcima i slagati jednu na drugu. Zatim sve zajedno rastanjiti na debljinu oko 1 cm, seći kvadratiće ili vaditi čašom pogačice, premazati jajetom, posuti susamom i ostaviti u plehu da još narastu, a zatim peći na 220℃ oko 15 min. Količina testa je dovoljna za 2 velika pleha.

✿ Andjine pituljice 


Potrebno je:
•1/2 kg kora za pitu
•1/2 kg sitnog sira
•2 jaja
•2 dl kisele vode
•1 dl ulja
•1 prašak za pecivo
•ulje za prženje

Priprema:
Pomešati sir sa jajima pa filovati svaku treću koru. Kore uviti u rolate, a zatim svaku iseći na 4 dela. Poređati rolnice u tepsiju, pa preliti mešavinom kisele vode, ulja i praška za pecivo. Ostaviti rolnice da upiju tečnost, pa ih nakon 10 min. okrenuti u tepsiji. Pripremiti ulje za prženje, pa spuštati vrele rolnice i pržiti dok ne porumene sa svih strana. Vaditi rolnice i stavljati na salvetu da upije višak ulja. Pituljice su dobile naziv po mojoj koleginici Andji koja mi je dala recept. Hvala Andjo, preukusne su.

Ustipci od pire krompira

Potrebno je:
-250 g pire kromira
-1 jaje
-200 g brašna
-ulje

Priprema:
U pripremljen pire umesati brasno, dodati 1 jaje i umesiti glatko testo.Odvajati po malo testa i nauljenim rukama oblikovati ustipke i prziti na ulju na manjoj temperaturi.
Lepinje sa maslinovim uljem


Sastojci:
  • 500 gr brasna
  • 1 kasikica soli
  • 25 gr svezeg kvasca
  • 200 ml mlakog mleka
  • 100 ml maslinovog ulja
  • mlake vode po potrebi
Priprema:
Umesiti fino glatko testo od gore navedenih sastojaka i ostaviti da nadodje.
(Ukoliko je potrebno dodajte jos malo brasna, testo treba da je glatko i da se ne lepi za ruke).
Nadoslo testo premesiti i podeliti na loptice.
Loptice pustiti da nadodju 20-tak minuta.
Nadosle loptice premazati sa mlekom.
Malo ih razvuci rukama i peci na pobrasnjenoj tepsiji 10 – 12 minuta u prethodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni.
Odlicne su za punjenje cevapima i sitnim lukom.
Prijatno!

6 comments:

  1. Branka, ovo je fenomenalno. Skoro sve sam pravila. Pozdrav.

    ReplyDelete
  2. Привукле су ме лепезе, одлични су кроасанчићи са наранџом и циметом, а нови рецепт за бундевару увек је добродошао. Предивни сте!

    ReplyDelete
  3. Draga moja sta reci,odusevljena sam,vasim umecem!Svaka cast!

    ReplyDelete

Komentarišite pristojno.

Pratioci bloga

MAMINA MALA KUHINJA