Pekarica

Tortilje iz tiganja


Sastojci:
-2dl kisele vode
-1/2 praska za pecivo
-1/2 kasicice soli
-3 kasike ulja
-brasno po potrebi

Fil:
Izdinstati 500g pilecih grudi isecenih na kockice, dodati 200g sampinjona isecenih na krupnije komade, zaciniti solju, bibeom, zacinom C, i na kraju umesati 1 kiselu pavlaku.
Od navedenih sastojaka za tortilje zamesiti testo, napraviti 7 loptica, svaku razvuci i peci u tiganju bez podmazivanja. Staviti poklopac na tiganj, pa cim se jedna strana zapece, okrenuti tortilju, skinuti poklpac, i ostaviti da se dopece i ta strana. Filovati tortilje uz dodatak zelene salate.



Pita sa sirom


Sastojci:
-1/2 kg kora za pitu
-2 jaja
-300g sira
-1,5dl ulja

Priprema:
-Pomesati sir sa jajima i po potrebi posoliti.Uzeti 1 koru,poprskati je vodom i uljem,rasporediti fil,a zatim je faltati sa svih krajeva prema centru.Preklopiti krajeve,nezno okrenuti pa poloziti u kalup za proju koji je prethodno podmazan.Ponoviti postupak dok ima kora i fila.Pripremljene pite poprskati vodom i uljem i peci 30 min na 190○C.


Projare


Sastojci:
 -4 jaja
-1 casa mleka
-1 casa ulja
-300 g sira
-1 casa psenicnog brasna
-1 casa kukuruznog brasna
-1 prasak za pecivo
-so (po potrebi)

Priprema:
Umutiti posebno belanca,posebno zumanca,sjediniti,dodati ulje,mleko,izmrvljen sir,i obe vrste brasna pomesane sa praskom za pecivo.Testo sipati u kalupe za projare do 2/3 napuniti,po zelji odozgo dodati cvarke ili susam i peci na 200○C oko 20 min.
Gibanica sa makaronama

Sastojci:
•400 g makarona
•4 jaja
•1/2 l mleka
•1/2 kg sira
•so po potrebi
•1 soljica ulja

Priprema:
•Makaone skuvati na uobicajen nacin u vodi sa dodatkom malo soli.Skuvane makarone procediti i preliti hladnom vodom da se ne bi slepljivale.Izruciti ih u tepsiju podmazanu uljem.Umutiti jaja,dodati mleko,ulje,izdrobljen sir,po potrebi dosoliti i tom mesavinom preliti makarone.Makarone moraju biti prekrivene smesom,pa ako ima potrebe dodati jos mleka.Tako pripremljenu gibanicu peci na 220○C 20-ak min. dok se lepo ne zapece.
Gibanica sa jogurtom


Potrebno je:
-1/2 kg kore za gibanicu
-1/2 l jogurta
-4 jaja
-1 čaša ulja
-1 prašak za pecivo
-so (po ukusu)

Priprema:
-U podmazanu tepsiju kore savijati kao harmoniku i ređati jednu do druge.Umutiti jaja,dodati sve ostale sastojke,a zatim svaki red prelivati filom.Odozgo premazati istim filom gibanicu,posuti susamom i staviti da se peče na 220○C.
Pɪᴢᴢᴀ ☺

Potrebno je:
-250 g brasna
-6 kasika ulja
-1 prasak za pecivo
-250 ml jogurta
-malo soli
-za nadev:kecap,sunka,origano,kackavalj,pecurke i drugo,po zelji.

Priprema:
Od navedenih sastojaka zamesiti testo,pa filovati nadevom po zelji.Najpre na testo namazati kecap,zatim rasporediti sunku,pecurke,origano i druge sastojke po zelji,a onda testo razvuci u okruglu tepsiju precnika oko 32 cm,izbockati viljuskom testo,da prilikom pecenja ne bi mnogo narastalo i peci na 200○C oko 15 min.Izvaditi pizzu iz rerne,narendati kackavalj i vratiti u rernu tek toliko da se kackavalj malo rastopi.


Slane galete

Potrebno je:
-650 g brasna
-250 ml ulja
-250 ml piva
-2 kasicice soli
-100 g susama
-1 prasak za pecivo

Priprema:
-Pomesati sve sastojke, praviti kuglice, redjati u elektricni toster ili aparat za galete, i peci.

Pita savijaca od gotovih kora

Potrebno je:
-1/2 kg kora za gibanicu
-1 casa ulja
-2 case mlake vode
-1/2 kockice kvasca
-100 g brasna

Za nadev:
-1/2 kg sira
-2 jaja

Priprema:
Pomesati vodu, ulje, kvasac i brasno i sjediniti da nema grudvica, a sir usitniti i pomesati sa jajima. 
Svaku koru premazati smesom, filovati sirom, rolati i redjati u krug u podmazanu tepsiju tako da se rolne nastavljaju jedna na drugu. Kore izbusiti cackalicom ili vrhom noza, premazati ostatkom smese i staviti tepsiju u hladnu rernu, a onda je ukljuciti na 250○C i peci pitu 30 min.





Rolo-pita



Potrebno je:
-1/2 kg kora za pitu

Nadev:
-3 jajeta
-1/2 kg sira
-3 soljice vrele vode (soljice za kafu)
-12 kasika ulja
-1 prasak za pecivo
-so po potrebi
-susam

Priprema:
-Umutiti jaja, dodati vodu, ulje, prasak za pecivo, usitnjen sir i po potrebi posoliti. Svaku koru premazivati ovim filom (otprilike 2-3 kasike fila), rolati kao palacinku i redjati jednu pored druge u tepsiju podmazanu uljem. Ostatkom fila premazati kore odozgo, posuti susamom i peci pitu na 220○C 25-30 min.





TORTILJE


Potrebno je:
-250 ml vode
-1 kasicica suvog kvasca
-6 kasika ulja
-1 kasicica secera
-2 kasicice soli
-1/2 kg brasna

Priprema:
U mlakoj vodi razmutiti kvasac sa kasicicom secera i kasicicom brasna. Ostaviti da naraste. Kad kvasac naraste dodati ulje, so i brasno, pa zamesiti testo. Ostaviti testo da naraste, pa ga podeliti na 5 loptica. Svaku lopticu rasklagijati da bude vrlo tanka, a zatim peci u pizza-pekacu ukljucenom na treci ili na cetvrti stepen. Pizza pekac nicim ne podmazivati i poklopiti dok se pece jedna strana tortilje, a zatim okrenuti tortilju i skinuti poklopac dok se ne zapece i druga strana.

Pita sa sirom ☺☻





Potrebno je:
-1/2 kg kore za pitu
-2 kriške sira + jedno jaje
-200 ml ulja
-200 ml jogurta
-200 ml kisele vode
-1 prašak za pecivo
-180 gr brašna
-so po potrebi

Priprema:
-Pomešati ulje, jogurt, kiselu vodu, prašak za pecivo i brašno. Tom masom, premazivati po dve kore, a na treću staviti fil od sira. Uvijati pite, i ređati po želji u  podmazanu tepsiju, uvijanjem u krug ili jednu pored druge. Peći na 200 stepeni dok ne porumeni. (oko 30 min.)

LEPEZE SA KREMOM 


Potrebno je:
-1 jaje
-2 dl mleka
-2 dl vode
-1 dl ulja
-1/2 kocke kvasca
-5 kasicica secera
-na vrh noza soli
-1 margarin
-eurokrevm
-Prah secer za posipanje
-oko 800 g brasna

Priprema:
-U mlakom mleku razmutiti kvasac sa secerom i kasicicom brasna i ostaviti da naraste. Posebno umutiti jaje, dodati ulje, so, nadosao kvasac, brasno i zamesiti testo. Testo podeliti na osam jufkica, svaku rasklagijati, premazati omeksalim margainom i redjati jednu preko druge, pa razviti jednu cveliku jufku. Razvijenu jufku seci na kcvadrate, na scvaku staviti po malo eurokrevma, prekloipiti da se dobije trougao i redjati na pleh oblozen pek papirom. Lepeze u plehu ostacviti 90min. pa peci na 200 stepeni oko 20 min. Posuti ih prah secerom.


BRZE KIFLICE


Sastojci:
-1 kocka kvasca
-2 kašike šećera
-1 kašika soli
-400 ml mlakog mleka
-1/2 praška za pecivo 
-1 šoljica ulja
-2 kasike sirceta
-brašno po potrebi (oko 700 g)
-sir

U malo mlakog mleka rastopiti kvasac, dodati 1 kašičicu šećera i jednu kašičicu brašna i ostaviti da naraste. Nakon toga, dodati ostatak mleka, još jednu ipo kašiku šećera, so, ulje i brašno pomešano sa praškom za pecivo i zamesiti testo.
Testo podeliti na 6 jufki i ostaviti da stoje 10 min.
Svaku jufku rasklagijati i podeliti na 8 delova, nafilovati i oblakovati kiflice. Svaku kiflicu zamočiti sa jedne strane u mlaku vodu, pa u susam i ostaviti da odstpje 1 h u plehu pa peći.
Kiflice se mogu filovati i džemom i u tom slučaju dodati još 2 kašike šećera u testo.
Pečene kiflice se mogu i zamrznuti, pa pre služenja kratko zagrejati u rerni.

PUŽIĆI SA SIROM

Potrebno je:
-4 dl vode
-2 dl kiselog mleka
-1 prstohvat šećera
-1,5 kesica suvog kvasca
-1 kasicisa soli
-2 kasike masti ili 1 dl ulja
-1 jaje
-1 kg brasna

Za nadev:
-1/2 kg sira
-1 jaje

Priprema:
Razmutiti kvasac u mlakoj vodi sa šećerom, dodati jaje, kiselo mleko, mast ili ulje i brašno i zamesiti testo. Ostaviti testo da naraste a zatim ga razviti na 0,5 cm debljine pa iseći na pravougaonike veličine 15x10 cm. Pravougaonike malo rastegnuti rukama, nafilovati sirom a zatim testo uviti u rolnice pa uvrtati u krug, formirajući pužiće. Tako pripremljene pužiće ostaviti oko pola sata da stoje u plehu, premazati iz razmućenim jajetom pa peći na 220 stepeni oko 30 min.

PRELIVENA PITA SA DULEKOM

Potrebno je:
-600 g kora za pitu
-1/2 kg narendanog duleka
-3 jajeta
-1 pavlaka
-2 vanil šećera
-3 čaše kristal šećera
-1 čaša ulja
-cimet

Priprema:
Umutiti jaja sa jednom čašom šećera, dodati pavlaku, ulje i vanil šećer. Kore preseći na pola. Svaku polovinu premazati jednom kašikom fila, presaviti kore na tri dela i premazati još jednom kašikom fila. Na jedan kraj staviti dulek i uvijati pitu u trougliće. Pripremljene trougliće poređati u pleh i peći na 220 stepeni oko 20 minuta. Skuvati sirup od dve čaše šećera, jedne čaše vode i vruć sirup preliti preko ohlađene pite. Pita se može pripremati sa raznim vrstama voća: višnje, maline, jabuke i sl. U tom slučaju je potrebno 1 kg voća, dok se u fil dodaje narendana kora limuna a u sirup sok od jednog limuna. Pita se može pripremati i slaganjem kora tako što se svaka kora premaže filom i redja jedna na drugu do polovine od ukupne količine kora, stavi se voće i nastavlja ređanje druge polovine kora do kraja. Pita se iseče na kocke i peče a zatim preliva pripremljenim sirupom.


Puzici sa puterom


 Sastojci:
• 1 dl mleka
• 2 kasicice secera
• 1,5 kasicica soli
• 1 paketic kvasca
• 1 dl jogurta
• 1 dl ulja
• 2 kasike kisele pavlake
• 2 jaja
• oko 600 g brasna
• puter po potrebi

Priprema:
U mlakom mleku rastopiti kvasac sa secerom, solju, 1 kasicicom brasna i ostaviti da naraste. Zatim dodati ulje, jogurt, pavlaku, zumanca i sa brasnom zamesiti testo pa ostaviti da naraste. Testo razvuci na pola cm debljine i vecom modlom ili obrucem vaditi okrugle oblike. Svaki grug razvuci po duzini kao elipsu, a zatim zaseci na trake po duzini, ali ne presecati ivice testa. Premazati testo otopljenim puterom, a zatim rolati ukoso. Na kraju uviti u obliku puzica, a krajeve podvuci ispod testa. Pripremljene puzice premazati umucenim belancetom i peci na 180 stepeni dok ne porumene.


Brzi ustipci

Potrebno je:
- 4 jaja
- 1 casa joggurta (od 2 dl) 
-1 prasak za pecivo
- 20 kasika brasna
- 1 kasicica soli

Priprema:
Umutiti jaja, a zatim dodati sve ostale sastojke. Kasikom vaditi ustipke i prziti na ulju.

Kiflice sa cimetom i pomorandzom


Potrebno je:
- 1 kockica kvasca
- 250 ml mleka
- 70 gr secera + 200 gr
- 2 zumanceta
- 500 gr brasna
- malo soli
- 250 gr margarina
- 1 pomorandza
- 2 kasicice cimeta

Priprema:
Razmutiti kvasac u malo mlakog mleka. U ostatak mleka dodati 70 gr secera,zumanca, malo soli,razmucen kvasac i brasno i umesiti glatko testo. Testo razviti na velicinu 40x30 cm, a zatim na jednu polovinu staviti margarin isecen na listice i preklopiti drugom polovinom testa. Testo preklopiti po duzini i staviti u frizider da stoji oko 20 minuta. Nakon toga testo razviti na velicinu 60x40 cm, poprskati ga sokom od jedne cedjene pomorandze, posuti narendanom korom od pomorandze, a zatim mesavinom secera i cimeta. Testo uviti u rolat, seci na parcad sirine 3 cm, a zatim svako parce pritisnuti po sredini drskom od varjace. Tako pripremljene kiflice naredjati u pleh na pek papir i ostaviti da odstoje oko sat vremena na toplom, a zatim ih peci na 180 stepeni oko 25 minuta.
JOGURT KROASANI

Potrebno je:
- 2 dl mleka
- 1 kockica kvasca
- 3 kašičice šećera
- 3 kašičice soli
- 2 dl jogurta
- oko 1 kg brašna (tip 500)
- 1 margarin
- 2 jajeta

Priprema:
U malo mlakog mleka dodati šećer, kašičicu brašna i kvasac, izmešati i ostaviti na toplom da naraste. Zatim u preostalo mleko dodati kvasac, jogurt, jedno jaje i brašno, pa zmestiti testo. Od testa napraviti 12 jufki, svaku rastanjiti, premazati margarinom i ređati jednu na drugu na 2 mesta po 6 jufki. Ostaviti testo da raste 15 min. Zatim razviti testo oklagijom, seći na 16 traka i uvijati kroasane. Kroasane poređati u pleh, premazati jajetom i ostaviti da odstoje još 2 sata. Peći na 220 stepeni.

~PITA SA GRIZOM~


Potrebno je:
• 1/2 kg kore za pitu
• 1 l mleka
• 300 g griza
• 1 vanil secer
• 3-4 kasike kristal secera
• secer u prahu za posipanje

Priprema:
U mleko dodati kristal secer i vanil secer i staviti da provri. Kad provri skuvati griz. Redjati po tri kore, svaku poprskati sa malo ulja i na trecu staviti fil od griza pa urolati. Pite poredjati u podmazan pleh i peci na 180-200 stepeni oko 30 minuta. Pred kraj pecenja premazati kore mesavinom ulja i vode. Pecenu pitu iseci na parcad i posuti prah secerom.

Masna pogača

Potrebno je:
-1 kockica kvasca
-1 kašičica šećera
-1 kiselo mleko
-3 jaja
-250 g margarina
-oko 600 g brašna
-susam

Priprema:
U malo mlake vode razmutiti kvasac, dodati kašičicu šećera i kašičicu brašna i ostaviti da naraste. U brašno dodati narasli kvasac, kiselo mleko, jaja, 1 kašičicu soli i umesiti testo pa ostaviti na toplom oko 30 minuta. Nakon toga testo razviti što tanje, premazati razmekšanim margarinom i uviti u rolnu. Jendom rukom pridržavati rolnu na sredini, a drugom rukom uvrtati jedan kraj. Zatim ponoviti postupak sa drugim krajem uvrtanjem na suprotnu stranu. Zatim celu rolnu uviti u obliku puža, premazati margarinom, posuti susamom i peći na 200 stepeni oko 45 min.

PAŠTETE SA ČVARCIMA


Potrebno je:
½ l mleka
•1 kocka kvasca
•2 kašičice soli
•1 kašičica šećera
•3 kašike ulja
•2 jaja
•oko 1 kg brašna

Priprema:
Kvasac rastopiti u malo mleka sa jednom kašičicom šećera i jednom kašičicom brašna, pa kad naraste dodati ostatak mleka, so, jaja i ulje i zamesiti testo. Testo podeliti na 20 loptica. Svaku lopticu rastanjiti, premazati umućenom mašću, posuti čvarcima i slagati jednu na drugu. Zatim sve zajedno rastanjiti na debljinu oko 1 cm, seći kvadratiće ili vaditi čašom pogačice, premazati jajetom, posuti susamom i ostaviti u plehu da još narastu, a zatim peći na 220℃ oko 15 min. Količina testa je dovoljna za 2 velika pleha.

✿ Andjine pituljice 


Potrebno je:
•1/2 kg kora za pitu
•1/2 kg sitnog sira
•2 jaja
•2 dl kisele vode
•1 dl ulja
•1 prašak za pecivo
•ulje za prženje

Priprema:
Pomešati sir sa jajima pa filovati svaku treću koru. Kore uviti u rolate, a zatim svaku iseći na 4 dela. Poređati rolnice u tepsiju, pa preliti mešavinom kisele vode, ulja i praška za pecivo. Ostaviti rolnice da upiju tečnost, pa ih nakon 10 min. okrenuti u tepsiji. Pripremiti ulje za prženje, pa spuštati vrele rolnice i pržiti dok ne porumene sa svih strana. Vaditi rolnice i stavljati na salvetu da upije višak ulja. Pituljice su dobile naziv po mojoj koleginici Andji koja mi je dala recept. Hvala Andjo, preukusne su.

Ustipci od pire krompira

Potrebno je:
-250 g pire kromira
-1 jaje
-200 g brašna
-ulje

Priprema:
U pripremljen pire umesati brasno, dodati 1 jaje i umesiti glatko testo.Odvajati po malo testa i nauljenim rukama oblikovati ustipke i prziti na ulju na manjoj temperaturi.
Lepinje sa maslinovim uljem


Sastojci:
  • 500 gr brasna
  • 1 kasikica soli
  • 25 gr svezeg kvasca
  • 200 ml mlakog mleka
  • 100 ml maslinovog ulja
  • mlake vode po potrebi
Priprema:
Umesiti fino glatko testo od gore navedenih sastojaka i ostaviti da nadodje.
(Ukoliko je potrebno dodajte jos malo brasna, testo treba da je glatko i da se ne lepi za ruke).
Nadoslo testo premesiti i podeliti na loptice.
Loptice pustiti da nadodju 20-tak minuta.
Nadosle loptice premazati sa mlekom.
Malo ih razvuci rukama i peci na pobrasnjenoj tepsiji 10 – 12 minuta u prethodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni.
Odlicne su za punjenje cevapima i sitnim lukom.
Prijatno!

5 comments:

  1. Branka, ovo je fenomenalno. Skoro sve sam pravila. Pozdrav.

    ReplyDelete
  2. Привукле су ме лепезе, одлични су кроасанчићи са наранџом и циметом, а нови рецепт за бундевару увек је добродошао. Предивни сте!

    ReplyDelete

Komentarišite pristojno.

Pratioci bloga

MAMINA MALA KUHINJA