Slana jela

Musaka od zelja


-4 veze zelja
-400g mlevenog mesa
-1 manja solja pirinca
-2 struka mladog luka
-200ml jogurta
-2 jaja
-so, biber, zacin C, persunov list
-kiselo mleko kao prilog

Priprema:
-Zelje oprati, ocistiti od peteljki i obariti u kljucaloj vodi samo 2min. Pirinac obariti. Luk proprziti, dodati mleveno meso, proprziti jos malo, dodati pirinac i zacine. Umutiti 2 jaja i pomesati sa jogurtom. Na dno tepsije staviti malo ulja i poredjati 1/2 zelja. Preko njega staviti pripremljenu smesu od mesa, pa preliti sa 2/3 smese od jaja i jogurta. Prekriti drugom polovinom zelja, izbockati ga po povrsini, pa preliti ostatkom smese od jaja i jogurta. Pripremljenu musaku peci oko 40min na 200○C. Kao prilog posluziti kiselo mleko.

Bataci

Sastojci:
-300g pilecih bataka sa karabatkom
-brasno po potrebi (oko 400g)
-400 ml vode
-2 kašike margarina  
-1 pileca kocka za supu
-1 glavica crnog luka
-150g krem sira
-1 kasika senfa
-so,biber,vegeta po ukusu 
-2 belanca
-100g prezli
-2 dl ulja za przenje

Priprema:
Pilece meso odvojeno od koske iseci na kocke, crni luk iseci na 1/8 i sve zajedno prokuvati u vodi kojoj je dodata kocka za supu. Odvojiti piletinu i luk iz supe, pa u supu dodati margarin i postepeno dodavati brasno. Masu kuvati nekoliko minuta na nizoj temperaturi sve vreme mesajuci. Izruciti testo na pobrasnjenu podlogu, jos malo zamesiti brasno da testo ne bude lepljivo. U smesu od mesa i luka dodati krem sir, senf i zacine. Od testa praviti male loptice, malo ih rastanjiti, staviti po kasiku fila, a zatim formirati oblik bataka. Pripremljene komade, uvaljati u belanca pa u prezle, pa proprziti u vecoj kolicini ulja sa svih strana, a zatim staviti na salvetu da se ocedi visak ulja.



 Pileci bataci u sosu od senfa


Sastojci:
-1kg pilecih bataka i karabataka
-1 kasika senfa
-1 kasika brasna
-1 koksija kocka
-400ml vode
-so, zacin C, persunov list
-ulje
-1 kasicica karija

Priprema:
-Odvojiti batak od karabatka, i prodinstati ih na ulju da potpuno omeksaju. Kokosiju kocku razmutiti u 400ml vode. Izvaditi meso iz tiganja, pa u ulje dodati senf, kari, brasno i naliti supom od kocke. Po potrebi dodati zacine, vratiti meso u sos, i jos malo sve zajedno prokrckati.
Praske rolnice


Potrebno je:
-1/2 kg mlevenog mesa
-100g crnog luka
-50g sargarepe
-200g krompira
-1 jaje
-2 parceta hleba
-100ml mleka
-so, biber, zacin C, persun
-500g praske sunke
-200g kackavalja

Priprema:
-Hleb potopiti u mleko, luk, sargarepu i krompir iseckati na sitne kockice, pa pomesati sa mlevenim mesom, dodati jaje, ocedjen hleb i zacine. Dobro izmesati i ostaviti da odstoji u frizideru oko 30min. Na svaki list praske sunke staviti po kasiku ovog fila, pa umotati rolnicu. Rolnice poredjati u podmazanu tepsiju i peci na 200○C oko 35min. Na skoro gotove rolnice staviti listove kackavalja i posluziti jelo dok je toplo.
Pekarski djuvec

Sastojci:
-250g mlevenog mesa
-6 krompira
-1,5 solja pirinca
-1 glavica crnog luka
-1 sargarepa
-2 paradajza
-casa soka od paradajza
-so, biber, zacin C

Priprema:
-Izdinstati sargarepu isecenu na kolutice zajedno sa lukom, dodati meso, zacine i na kraju paradajz iseckan i sok od paradajza. Krompir iseci na kriske, pa u vatrostalnu posudu poredjati red krompira, red ociscenog i opranog pirinca i posoliti. Preko pirinca rasporediti meso sa lukom i sargarepom, a zatim jos 1 red krompira. Preliti vodom toliko da prekrije krompire, pokriti folijom i peci 40min na 200○C, a zatim skinuti foliju i dopeci jos 10min.
Zapeceni krompir sa belim kupusom

Sastojci:
-1/2 kg krompira
-manja glavica kupusa
-1 glavica crnog luka
-nekoliko cena belog luka
-1/2 kg mesanog mlevenog mesa
-500 ml kuvanog paradjza
-150 g kisele pavlake
-150 g kackavalja
-100 ml milerama
-so,biber,origano,zacin C

Priprema:
-Krompir oljustiti i iseci na kolutove.Crni i beli luk ocistiti,sitno iseckati i proprziti na ulju. Dodati mleveno meso, zaciniti origanom, solju, biberom, zacinom, dodati paradajz i jos malo prokrckati. Kupus iseci na rezanca, blansirati nekoliko minuta u slanoj vodi, a zatim ocediti. U pouljenu tepsiju staviti red krompira, preko njega kupus zacinjen biberom i zacinom C, preko kupusa mleveno meso i zavrsiti krompirom. Pomesati pavlaku i mileram, premazati preko krompira, po zelji narendati kackavalj, prekriti alu folijom i peci na 180○C oko 45 min.


Rolovani pileci file


Sastojci:
-4 pileca filea po 200g
-400g slanine
-200g starog sira
-200g kackavalja
-100g kiselih krastavicica
-nekoliko listova zelene salate
-senf,lovor,ruzmarin,suvi biljni zacin,so,biber
-sok od 1 limuna

Priprema:
-Pileci file rastanjiti na providnoj foliji (na dasku staviti foliju,pa meso,pa foliju).Kad je meso izlupano skinuti gornju foliju,zaciniti file,premazati senfom,nakapati sokom od limuna,rasporediti:sir,kackavalj,kisele krastavicice,prekriti sa 2 lista zelene salate pa urolati uz pomoc folije.Poredjati tanke snite slanine,prebaciti roladu na slaninu,uviti u alu-foliju,pa ovako pripremljene rolade staviti da se kuvaju 20min u vodi zacinjenoj:lovorom,ruzmarinom,biberom,suvim biljnim zacinom,pa ostaviti da se ohlade u toj vodi.Na kraju rolade izvaditi iz vode,skinuti alu-foliju i zapeci kratko na vrelom ulju da slaninica porumeni.

Polarne snicle



Potrebno je:
-1/2 kg svinjskih snicli
-2 jaja
-200 g kackavalja
-1/2 pavlake
-zacini,so,biber,persunov list

Priprema:
-Snicle izlupati,posuti zacinima,uvaljati u brasno,jaja,pa rendani kackavalj i sloziti u podmazanu tepsiju.Premaazti pavlakom,prekriti alu folijom i peci 45 min na 200○C.
Pljeskavice od pileceg filea sa povrcem


Sastojci:
-1/2 kg pileceg filea
-2 veca krompira
-2 sargarepe
-2 kasike prezli
-2 jaja
Zacini:so,biber,zacin C,persunov list,prezle za valjanje

Preliv:
-2 kasike kisele pavlake
-4 kasike majoneza
-2 kisela krastavicica

Priprema:
-Belo meso skuvati,pa sitno iseckati.Krompir i sargarepu skuvati i propasirati kao za pire.Dodati 2 zumanca,prezle i zacine,pa oblikovati pljeskavice.Umutiti belanca,pljeskavice uvaljati u belanca,pa u prezle,i kratko proprziti da porumene.

Preliv:
-Kisele krastavcice sitno iseckati,i pomesati sa pavlakom i majonezom.


Punjeni batak i karabatak

Sastojci:
-3 pileća bataka sa karabatakom
-100 g slanine
-100 g šunke
-150 g kačkavalja
-1 obarena šargarepa
-senf,so,biber,peršun
-1 pileća kocka za supu

Priprema:
-Pileće meso odvojiti od kosti,posoliti,pobiberiti i premazati senfom.Svaki komad mesa filovati siitno seckanom slaninom,šunkom,kačkavaljem i šargarepom,urolati,pričvrstiti čačkalicama i poređati u posudu u kojoj će se peći.
-Pripremiti sos:Na malo putera propržiti kašiku brašna i dodati 400 ml supe u kojoj je rastopljena pileća kocka.Ovim sosom preliti meso i staviti da se peče oko 1h na 200○C.


Musaka sa boranijom
Sastojci:
•1/2 kg boranije
•1/2 kg mlevenog mesanog mesa
•1 sargarepa
•1 glavica crnog luka
•3 jajeta
•1/2 l mleka
•1 kasika pavlake
•so,biber,ulje,zacin C
Priprema:
-Crni luk sitno iseckati,sargarepu iseckati i staviti da se prodinsta na ulju.Dodati boraniju i dinstati jos 10-ak minuta.Na kraju dodati mleveno meso i jos malo proprziti sve zajedno.Dodati zacine,a zatim izruciti masu u podmazanu vatrostalnu ciniju.Umutiti jaja,dodati mleko u pavlaku i preliti boraniju.Musaku peci na 200○C oko 40min.


Zapecena piletina sa paprikama

Sastojci:
•700 g pileceg belog mesa
•200 g suvog vrata
•200 g kackavalja
•6 pecenih paprika

Ostalo:
•ulje
•senf
•so,biber
•kisela pavlaka
•persunov list

Priprema:
Belo meso iseci na snicle,pa ih zaciniti solju i biberom.Svaku sniclu sa jedne strane premazati senfom,pa naslagati u pouljenu tepsiju.Preko mesa poredjati suvi vrat,na njega narendati kackavalj,pa staviti red pecenih paprika.Preko paprika narendati kackavalj pa naslagati belo meso odozgo.Premazati belo meso pavlakom,posuti seckanim persunom i peci na 200C oko 25 min.

Pljeskavice od belog mesa

Potrebno je:
-1/2 kg pileceg belog mesa
-100 g kackavalja
-100 g pavlake
-zacin C,biber,persunov list

Za pohovanje:
-2 jaja
-brasno
-prezle

Priprema:
-Pilece belo meso skuvati,pa sitno iseckati ili samleti na masini za meso,dodati kackavalj isecen na kockice,pavlaku i zacine i sve dobro sjediniti.Od pripremljene smese,napraviti 8 pljeskavica,uvaljati ih u brasno,pa umucena jaja,pa u prezle i kratko proprziti na ulju da se uhvati korica i kackavalj istopi.Po mogucstvu,za przenje ovih pljeskavica koristiti keramicki tiganj da bi se izbeglo lepljenje kackavalja za podlogu.Uz ove pljeskavice dobar prilog je krompir isecen na krupnije komade,skuvan dok ne omeksa,a zatim procedjen u cedaljki i kratko proprzen na malo ulja da se uhvati korica.Ovako pripremljen krompir je vrlo ukusan jer je spolja hrskav,a unutra mek.

Medaljoni u oblandi

Potrebno je:
-2 lista oblande
-1/2 kg pileceg belog mesa
-1 glavica crnog luka
-2 cena belog luka
-200 g pirinca
-1 sargarepa
-so,biber,zacin c,persunov list
-4 jaja
-prezle
-ulje

Priprema:
Navlaziti listove oblande.Na malo ulja proprziti glavicu crnog luka i sitno seckanu sargarepu,dodati mleveno meso,zacine i pirinac prethodno skuvan.Pripremljenu smesu podeliti na dva lista oblande i urolati.Ostaviti rolate u frizideru oko sat vremena,a zatim seci na snite,valjati ih u brasno,pa u jaja,pa u prezle i kratko proprziti na ulju na umerenoj temperaturi.

Medaljoni od tikvica

Potrebno je:
-2 tikvice
-200 g sunke
-200 g kackavalja
-2 jaja
-brasno i prezle za pohovanje
-ulje

Priprema:
-Tikvice iseci na kruzice,posoliti i ostaviti malo da odstoje,a zatim slagati jedan rezanj tikvice,pa na njega list sunke, pa list kackavalja i preklopiti drugim reznjem tikvice.Tako pripremljene medaljone pohovati na uobicajen nacin: najpre u brasno,pa u jaja,pa u prezle i prziti na ulju.

Grčki kupus

Potrebno je:
-600 gr kupusa isečenog na rezanca
-1 glavica crnog luka
-150 gr slanine
-1/2 kg mlevenog mesa
-1 kocka za supu
-2 jaja
-200 ml jogurta
-so, biber, začin C (po potrebi)

Priprema:
Izdinstati crni luk, dodati slaninu i mleveno meso, pa kad je upola gotovo dodati kupus i dinstati uz dolivanje supe (1/2 l) dodati začine po potrebi pa preručiti u vatrostalnu činiju, preliti jajima i jogurtom i peći 45 min. na 200○C. Na kraju posuti rendanim kačkavaljem.


Musaka sa dimljenim pilecim mesom



Potrebno je:
-6-7 krompira
-250g mlevenog pileceg mesa
-400g dimljenog belog pileceg mesa
-200g kackavalja
-200g slanine
-3 jajeta
-2dl mleka
-so, biber, zacin C, ulje

Priprema:
-Krompir iseci na kolutove, belo meso na listove, kackavalj izrendati, a slaninu iseci na snite. Vatrostalnu posudu nauljiti, i na dno staviti jedan red krompira. Jaja umutiti, pa pola od te mase preliti preko krompira. Zatim naneti proprzeno i zacinjeno mleveno meso, prekriti ostatkom krompira i zaliti ostatkom jaja. Zatim rasporediti dimljenu piletinu, posuti rendanim kackavaljem i zaliti mlekom. Tepsiju prekriti alu-folijom i peci na 250○C oko 50min., a zatim skinuti foliju, prekriti listicima slanine i vratiti u rernu jos 10ak minuta da se jos zapece.
Pohovane pilece snicle u rerni




Potrebno je:
-2 pileca bela mesa
-100 g margarina
-so, biber
-prezle oko 100 g

Priprema:
Belo meso iseci na tanke snicle (ne lupati) i zaciniti solju i biberom. Margarin istopiti. Snicle uvaljati u margarin, pa u prezle i redjati u margarinom podmazanu tepsiju, pa peci 20 min. na 200○C.

Pileći kroketi

Potrebno je:
-1 pile
-1 veza zeleni
-4-5 čena belog luka
-2 jajeta
-so, biber, začin C
-2-3 kasike prezli

Za pohovanje:
-3 jajeta
-prezle
-ulje

Priprema:
Pile skuvati zajedno sa šargarepom i korenom peršuna dok meso ne omekša, a zatim procediti supu. Sa mesa skinuti kožicu i odvojiti od kostiju pa zajedno sa seckanom slaninom i belim lukom samleti u blenderu ili elektricnoj seckalici. Dobijenoj smesi dodati jaja, zacine i 2-3 kasike prezli pa sve dobro izmesati, a zatim uzimati po malo smese, oblikovati krokete, valjati u jaja pa u prezle i  prziti na ulju kratko vreme da porumene.

Hrskave pljeskavice od tikvica i pileceg mesa

Potrebno je:
-1/2 kg mlevenog pileceg belog mesa
-1 veca tikvica
-1 jaje
-100 g kackavalja
-malo kukuruznog brasna
-11/2 praska za pecivo
-so, biber, persunov list
-prezle i ulje

Priprema:
-Tikvice narendati, posoliti i ostaviti da puste sok, a zatim dobro ocediti, sjediniti sa piletinom, dodati sitno iseckan kackavalj, a zatim i malo kukuruznog brasna sa praskom za pecivo, zacine, jaje i dobro sjediniti masu. Od dobijene smese formirati pljeskavice velicine dlana, valjati u prezle i prziti. U istoj masnoci se mogu isprziti i krompirici koji ce zbog prezli postati hrskaviji.


Slani kuglof



Potrebno je:
-pileci batak i karabatak bez kosti 3 komada
-2 pileca bela mesa
-10 listova sunke
-10 listova dimljenog vrata
-4 jajeta
-200 g kackavalja
-2 struka mladog belog luka
-200 g dimljene slanine
-so, biber, zacin C
-malo mleka za potapanje sunke
Napomena: kolicinu sastojaka, prilagoditi velicini pleha za kuglof.

Priprema:
-Listove sunke potopiti u mleko i ostaviti da odstoje nekoliko sati, a zatim njima obloziti uljem podmazan pleh za kuglof. Piletinu zaciniti i staviti na dno pleha. Preko piletine poredjati dimljeni vrat, a zatim razbiti 4 jajeta. Posuti sitno seckanim mladim belim lukom. Zatim staviti jos jedan red dimljenog vrata pa izrendan kackavalj. Belo meso odvojiti od kosti i podeliti da se dobiju 4 dela, zaciniti ih i staviti preko kackavalja. Na kraju redjati listove dimljene slanine. Kuglof peci na 200○C oko 60 min. Malo prohladiti pa onda izvaditi iz kalupa. 
~Šnicle sa jajima~



Potrebni sastojci:
• 10 svinjskih šnicli
• 10 kuvanih jaja
• 10 listova šunke
• nekoliko kiselih krastavčića
• senf
• 2 glavice crnog luka
• 1 dl pavlake
• 1 dl jogurta
• so,biber,peršunov list,mešavina začina i ulje

Šnicle izlupati, posoliti, pobiberiti i premazati senfom.
Na sredinu šnicle staviti list šunke, preko nje iseckane kisele krastavčiće i kuvano jaje. Šniclu malo preklopiti sa strane i urolati. Obmotati kuhinjskim koncem i propržiti ih na ulju da lepo porumeni.
Izvaditi šnicle iz ulja, a na njemu propržiti 2 glavice crnog luka, dodati jogurt i pavlaku i malo vode i po potrebi začiniti sos.Vratiti šnicle u sos i prokrčkati još neko vreme dok meso sasvim ne omekša.

~Pileća rolada~


Potrebni sastojci:
• 1/2 kg mlevenog pilećeg mesa
• 1 glavica crnog luka
• 5-6 čena belog luka
• 3 jajeta
• 400 gr slanine
• 150 gr kačkavalja
• 150 gr milerama
• 3 kašike prezli
• so,biber,mešavina začina,peršun
• ulje

Način pripreme:
Pomešati mleveno meso sa jednim jajetom, sitno seckanim crnim i belim lukom, začinima, prezlama i rastanjiti na foliji. Napraviti kajganu od 2 jajeta i preneti na meso. Po vreloj kajgani premazati mileram, posuti seckanom slaninom i rendanim kačkavaljem. Pažljivo urolati meso pomoću folije. Ceo rolat obložiti listovima slanine i peći na 200˚C oko 50 minuta. Oko rolade se može dodati krompir i zajedno peći.


~Zamotuljci od piletine~





Potrebno je:
• 1 pileće belo meso (oko pola kg)
• 200 g kajmaka
• 1/2 kilograma slanine
• 5 pečenih paprika

Način pripreme:
Slaninu iseći na šnite, papriku iseći na trake, posoliti ih i preliti sa malo ulja i sirćeta, a belo meso iseći na uzane šnicle u širini listova slanine. Na list slanine staviti šniclu, prekriti paprikom, premazati kajmakom i uviti u rolnicu. Zamotuljke ređati u kalupe za mafine i peći na umerenoj temperaturi.


~Šnicle od belog mesa~



Potrebno je:
• 600 g mlevenog pilećeg belog mesa
• 1 glavica crnog luka
• 5-6 čena belog luka
• 1 jaje
• mešavina začina
• 1 kašičica mlevene crvene paprike
• biber
• so
•300 g pečurki
• 100 g kajmaka
• 200 g domaće kobasice
• 100 g kačkavalja

Način pripreme:
Pomešati mleveno meso sa iseckanim crnim i belim lukom, dodati jaje, mešavinu začina, so, biber, mlevenu papriku i dobro promešati. Od pripremljene smese praviti pljeskavice i na svaku staviti po jedan šeširić pečurke. Pečurke napuniti kajmakom, staviti kolut kobasice i tako pripremljene pljeskavice poređati na pek papir, prekriti alu-folijom i peći na 180 stepeni 40 minuta. Nakon toga skinuti foliju, na svaku pljeskavicu dodati narendani kačkavallj i još malo zapeći.


~Uštipci od mlevenog mesa~


Potrebno je:
• 500 g mlevenog mešanog mesa
• 2-3 glavice crnog luka
• 5 kašika ulja
• 5 kašika brašna
• 5 jaja
• pola šoljice vode
• glavica belog luka
• so
• biber
• začin
• peršunov list

Priprema:
Crni i beli luk sitno iseckati pa sastaviti sa mlevenim mesom, dodati sve ostale sastojke, dobro izmešati i ostaviti da odstoji neko vreme. Nakon toga, kašikom vaditi uštipke i spuštati u vrelo ulje i pržiti. 


~Pljeskavice od tikvica~



Potrebno je:
-2 tikvice
-200 g pirinča
-200 g šunkarice
-200 g kačkavalja
-1 glavica belog luka
-3 šargarepe
-200 g brašna
-malo praška za pecivo
-dva jajeta
-so, biber, mešavina začina

Priprema:
Tikvice izrendati, posoliti i ostaviti da osdtoje. Šargarepu skuvati pa iseći na kockice, a pirinač skuvati u slanoj vodi. Šunkaricu, kačkavalj i beli luk iseći na kockice. Tikvice dobro ocediti, pomešati sa ostalim sastojcima, dodati jaja, brašno, prašak za pecivo i začine i sve dobro izmešati. Od pripremljene mase praviti pljeskavice i pržiti na vrelom ulju dok ne porumene. 
~Pileci bataci u sosu od pavlake~


Sastojci:
• 4 pilecih bataka
• 4 pilecih karabataka
• 450 g kisele pavlake
• 5 kasika senfa
• 1 glavica belog luka
• 1 dl ulja
• so, biber, persunov list
• 3-4 krompira

Priprema:
Pomesati pavlaku, senf, 1 deo ulja, zacine i rendani beli luk pa sve dobro sjediniti. Piletinu umakati u pripremljenu smesu i redjati u nauljenu tepsiju. Krompir iseci na krupnije kriske i rasporediti izmedju mesa. Ostatkom smese preliti piletinu, tepsiju pokriti alu folijom i preci na 200 stepeni oko 50 minuta. Zatim skinuti foliju i dopeci jelo jos desetak minuta.


~Zapecene tortilje~


Potrebno je:
- 1 pakovanje tortilja, 8 komada
- 400 g mlevenog mesa
- 1 kašika masti
- 1 crvena paprika
- 1 praziluk
- 2 dl paradajz soka
- so, biber, mešavina začina
- 2 kašike krem sira
- 1 čaša kisele pavlake
- 100 g kačkavalja

Priprema:
Zagrejati mast, pa u njoj propržiti praziluk i papriku iseckanu na kockice. Dodati mleveno meso i još malo dinstati. Zatim dodati sok od paradajza i još malo krčkati i po potrebii dodavati malo vode, začiniti i dodati dve kašike krem sira. Tortilje zagrejati na tiganju ili u mikrotalasnoj pećnici. Zatim ih puniti pripremljenim nadevom i savijati kao što je prikazano na slici (dole).
Poređati pripremljene paketiće u vatrostalnu činiju. Premazati ostatkom fila, preliti pavlakom, posuti narendanim kačkavaljem i peći u rerni na 200 stepeni kratko vreme. Zapeći.



~Gratinirani mlinci~


Potrebno je:
- Jedno pilece belo meso
- Jedna manja glavica crnog luka
- Tri kisele pavlake
- Dva dl mleka
- 300 g mlinaca
- so, biber, mešavina začina
- 300 g kačkavalja
- 1 kocka za supu
- ulje

Priprema:
Skuvati litar supe od jedne kocke. Na malo ulja propržiti sitno iseckan crni luk, dodati piletinu isečenu na kockice, začiniti i propržiti. Izvaditi meso iz tiganja, pa u to ulje dodati kisele pavlake i mleko i promešati da se dobije gladak sos. Mlince potapati u supu pa kad omekšaju izvaditi ih iz supe, složiti ih na dno vatrostalne posude, preliti sosom od pavlake, a preko staviti piletinu. Staviti sledeći red mlinaca pa ređati dalje dok se ne utroši sav materijal.Slaganje završiti mlincima, preliti pavlakom, narendati kačkavalj i staviti da se peče na 200 stepeni dok ne dobije zlatno žutu boju.

ŠNICLE U SOSU OD PAVLAKE


Potrebno je:
- 1 kg svinjskih šnicli
- 1 kesica krem supe od pečuraka
- 200 g pečuraka
- 400 ml pavlake za kuvanje
- biber, ulje, so

Priprema:
Šnicle izlupati, uvaljati u prah za krem supu od pečuraka pa propržiti na ulju dok ne omekšaju. Izvaditi šnicle, pa u tom ulju izdinstati 200 g pečuraka isečenih na listiće, dodati pavlaku za kuvanje, pobiberiti i po potrebi posoliti. Preliti šnicle pripremljenim sosom i poslužiti.

Lepeza od mesa


Potrebno je:
-1,5 kg svinjskog mesa od buta
-300 g mesnate slanine
-10-12 kriški starog hleba
-2 kašike začina C
-3 kašike senfa
-1 glavica belog luka
-biber

Priprema:
Svinjski but zaseći na šnicle debljine 1 cm. Ostaviti ih da budu povezane na dnu. Posebno sjediniti senf, biber, začin C i rendani beli luk i sve dobro izmešati. Svaku šniclu natrljati sa svih strana ovom mešavinom pa između šnicli stavljati po krišku starog hleba i šnitu slanine. Tako pripremljeno meso stisnuti, uvezati koncem i premazati mešavinom od senfa. Uviti u aluminijumsku foliju a zatim peći na 220 stepeni oko 50 minuta pa skinuti foliju i zapeći još desetak minuta. Meso najpre iseći po dužini na 2-3 dela, a zatim popreko da se dobije izgled lepeze. Pre sečenja sačekati da se meso malo prohladi.

Natur šnicle
Potrebno je:
•1/2 kg svinjskih šnicli
•1 glavica belog luka
•so, biber, začin C, brašno, peršunov list, ulje. 

Priprema:
Svinjske šnicle iseći na manje komade, izlupati, posoliti i pobiberiti. Uvaljati šnicle u brašno pa ispržiti sa obe strane dok ne porumene. Beli luk sitno iseckati, dodati seckan peršunov list i posuti po šniclama. Dodati vode da ogrezne meso i ostaviti da se krčka oko 10 min. dok meso sasvim ne omekša i sos dobije gustinu. Poslužiti uz pire krompir.

Punjene pečene paprike

Potrebno je:
•10-12 očišćenih pečenih paprika
•1/2 kg mlevenog pilećeg mesa
•2-3 šargarepe
•3 glavice crnog luka
•1 šoljica pirinča
•so, biber, začin C.

Priprema:
Prodinstati sitno seckan crni luk sa narendanom šargarepom, dodati mleveno pileće meso, začine i obaren pirinač. Svaku papriku pažljivo napuniti filom, jer su veoma meke, zatvoriti kolutom krompira i poređati u tepsiju najbolje u jedan red. Pripremiti sos od paradajza tako što se pomeša 2 dl soka od paradajza sa 3 dl vode i jednom kašičicom brašna i time preliti poslagane paprike. Paprike zapeći u rerni dvadesetak minuta.

Krmenadle sa pirincem.


Potrebno je:
-6-7 krmenadli (po mogucstcvu prodimljenih)
-1 veca solja pirinca
-1 kisela pavlaka
-200 g kackavalja
-6-7 krompira
-so, biber, zacin C

Priprema:
Krompir oljustiti i iseci na kolutove i poredjati na dno tepsije. Krmenadle ispeci sa obe strane da porumene pa izvaditi iz masnoce. U toj masnoci izdinstati pirinac, uz dodavanje vode dok skoro sasvim ne omeksa. Zaciniti pirinac solju, biberom i zacinom C i umesati jednu pavlaku. Pirinac sipati preko krompira, pa na njega poredjati krmenadle. Prekriti alu-folijom i peci u rerni oko 40-ak minuta, a zatim izvaditi iz rerne, narendati kackavalj i vratiti jos malo u rernu.
Zapeceni krompir sa slaninom :)


Potrebno je:
-1/2 kg krompira
-pola case mleka
-200g slanine
-200g kackavalja
-zacin C, biber
-1 pavlaka

Priprema:
-Krompir ocistiti, iseci na kolutove i kratko obariti pa ga poredjati u dublju nauljenu vatrostalnu ciniju. Krompir prekriti sampinjonima isecenim na listice, pa iseckanom slaninom. Pomesati pavlaku i mleko pa preliti pripremljeno jelo i zapeci u rerni na 200 stepeni oko 35 min. Narendati kackavalj i vratiti u rernu da se samo jos malo zapece.

Piletina u rendanom krompiru


Potrebno je:
-6 pilecih bataka i karabataka bez kosti
-3-4 veca krompira
-senf
-jedno jaje
-2 kasike pavlake
-so, biber, zacin C
-ulje

Priprema:
Krompir izrendati i zaciniti. Pilece meso premazati senfom, uvaljati u rendani krompir i spustati u tepsiju sa zagrejanim uljem. Umutiti jedno jaje, dodati pavlaku i premazati pilece meso. Peci na 220 stepeni oko 50 min.

Pileci cevapi


Potrebno je:
-750g pileceg belog mesa
-200g slanine
-1 glavica crnog luka
-1 glavica belog luka
-1 jaje
-so, biber, persunov list.

Priprema:
-Piletinu, crni i beli luk samleti na masini za meso, dodati jaje i zacine i dobro izmesati. Od pripremljene smese nauljenim rukama oblikovati cevape i odloziti na tacnu pa ostaviti da odstoje 2h u frizideru. Cevape prziti u zagrejanom ulju ili peci na rostilju.



1 comment:

Komentarišite pristojno.

Pratioci bloga

MAMINA MALA KUHINJA