Torte i kolači

•Torte i kolači•

•••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••
CHEESE CAKE TORTA

Kora:
1 margarin umutiti sa 200 gr prah šećera pa u to dodati 600 gr mlevene plazme i 300 gr hladnog mleka. Tom masom obložiti zidove duže tepsije prethodno obložene samolepljuvom folijom. Deo ove mase odvojiti,a sredina kao i dno ostaje prazna. 
Prvi fil:
Tri veća ala kajmaka, jedna čaša prah šećera, izmešati i u to dodati 3 kesice želatina prethodno rastopljenog u vodi.Umutiti 1/2 l slatke pavlake i dodati u fil sa kajmakom.
Drugi fil:
500 g voća,1 čaša šećera, 1/2 čaše vode, malo prokuvati.Skloniti sa šporeta pa u to dodati 2 kesice želatina prethodno razmućena sa 8 kašika hladne vode. Fil ne kuvati više,samo izmešati. 
Kad se voćni fil prohladi izručiti ga na dno tepsije i ostaviti u frižider da se stegne. Kad se stegne,preko voća sipati belii fil i završiti korom od plazme. Tortu ostaviti da prenoći u frižideru, a zatim prevrnuti na tacnu i ukrasiti šlagom po želji.


 Dobos torta



-Potrebno je za kore:
-14 jaja
-14 kašika šećera
-14 kašika brašna

-Potrebno je za fil:
-6 jaja
-220 g prah šećera
-2 vanil šećera
-220 g čokolade
-370 g margarina

Priprema:
-Umutiti 7 žumanaca sa 4 kašike kristal šećera.Posebno umutiti 7 belanaca sa 3 kašike kristal šećera pa povezati sa žumancima.Tome dodati 7 kašika brašna.Od ove mase,napraviti 3-4 korice i peći vrlo kratko oko 5 min na 220○C.Na isti način,umutiti drugi deo mase sa 7 jaja i napraviti takođe 3-4 korice (u zavisnosti od veličine pleha)

Fil:
-Umutiti 6 celih jaja sa prah šećerom i vanilom i kuvati na pari.U vruće umešati čokoladu,i margarin,dobro sjediniti i ostaviti fil da se ohladi.Korice premazivati filom,a poslednju koru preliti glazurom od šećera.


Maskarpone sir

Sastojci:
-1,5l mleka
-3dl kisele pavlake
-1 kasicica morse soli
-sok od 2 limuna

Priprema:
-Mleko, pavlaku i so zagrevati na srednjoj temperaturi, cesto mesati da se ne hvata kajmak. Mleko ne sme da provri, zagrevati na 90○C, a to je otprilike oko 15min. Sok od limuna dobro procediti da bude potpuno cist bez pulpe, dodati u mleko, polako promesati, skloniti sa sporeta i ostaviti da odstoji oko 5 min. Za to vreme doci ce do zgrusnjavanja mleka, pa ce se odvojiti cvrsta masa i surutka. Na jednu serpu staviti gustu cediljku, preko nje cedilo ili 2 put presavijenu gazu, pa izruciti pripremljenu smesu. Ostaviti da odstoji najmanje 20min uz povremeno odlivanje surutke, a ukoliko zelite da sir bude cvrsi ostaviti ga da se cedi oko sat vremena. Ovako pripremljen sir moze stajati u frizideru do 4 dana i od njega se mogu pripremati razne poslastice kao na primer cheese cake.
*Od ove kolicine sastojaka se dobije 1/2 kg sira.

Strudlice sa smokvama

Sastojci:
-350g brasna
-150g maslaca
-1 prasak za pecivo
-1 vanil secer
-80g kristal secera
-2 jaja
-300g dzema od smokvi

Priprema:
-Zamesiti testo, podeliti na 2 lopte i ostaviti u frizider na 30min. Zatim rastanjiti oba testa na dimenzije oko 30cmx20cm, premazati dzemom i uviti u rolate. Poredjati na pek-papir (napraviti razmak izmedju njih) i peci na 180○C 20-ak min. Ohladjene rolate narezati na male strudle i po zelji posuti secerom u prahu.
Isleri sa kakaom

Sastojci za testo:
-300g margarina
-100g prah secera
-2 zumanca
-3 kasike kakaa
-350g brasna
Za fil:
-200ml mleka
-3 kasike secera
-1 vanil secer
-2 kasike gustina
-100g margarina
Za glazuru:
-bela ili crna cokolada (po zelji)

Priprema:
-Od navedenih sastojaka zamesiti testo, uviti u foliju i staviti u frizider da odstoji oko 1 sat. Zatim razvuci testo na oko 1/2 cm debljine, vaditi okrugle oblike i redjati na pek papir, pa peci na 180○C 20min. 
Fil:
-Skuvati mleko sa secerom i vanil secerom, pa zakuvati gustin (prethodno razmucen sa malo hladnog mleka) i na kraju dodati margarin. Hladne islere filovati hladnim kremom, spajati po 2 i po zelji ukrasiti ili preliti cokoladom.
Isleri sa kremom od limuna


Sastojci za testo:
-350g ostrog brasna
-80g secera
-100g oraha
-1 belance
-1 vanil secer
-200g margarina
Sastojci za fil:
-2 zumanca
-75g secera
-sok od 1/2 limuna
-100g margarina

Priprema:
-Zamesiti testo, razvuci, rezati okrugle oblike i peci na 200○C 10-ak min. 
Priprema fila:
-Umutiti zumanca sa secerom i limunovim sokom i kuvati na pari. Na kraju dodati margarin.
Pecene kolacice premazivati ohladjenim filom i spajati po 2. Po zelji gornju povrsinu preliti ili ukrasiti cokoladom.

Torta coko-smoki


Sastojci za koru:
-6 belanaca
-200g secera
-1 kasika brasna
-1 kasika ulja
-4 kasike mlevenih oraha
Sastojci za fil:
-6 zumanaca
-7 kasika gustiina
-1/2 l mleka+malo za natapanje keksa
-250g margarina
-150g secera
-3 manje kesice coko-smokija
-250g keksa zlatni pek sa kakaom
-300g slaga

Priprema:
-Belanca umutiti sa secerom, pa lagano umesati ulje, brasno i orahe. Koru peci na 200○C dok ne porumeni. 
Priprema fila:
-Umutiti zumanca sa secerom, dodati gustin i razrediti sa malo mleka. Ostatak mleka staviti da provri, pa umesati pripremljenu smesu i mesati dok se ne zgusne. Posebno umutiti margarin (po zelji dodati 150g secera) pa sjediniti sa ohladjenim filom. Na kraju umesati i coko-smoki. Koru premazati 1/2 krema, prekriti keksom potopljenim u mleko, premazati drugom 1/2 krema i na kraju staviti slag.
Vocni-griz kolac

Sastojci:
-500g keksa-zlatni pek sa kakaom
-1l mleka
-1l vode
-10 kasika griza
-20 kasika secera
-300g visanja
-2 vanil secera
-5 kasika gustina
-2 kesice slaga

Priprema:
-Na dno tacne poredjati keks natopljen u mleku. U mleku skuvati 10 kasika secera, 1 vanilu, 10 kasika griza i preliti preko keksa.
U 1l vode skuvati visnje sa 10 kasika secera i 1 vanilom. Kuvati oko 10min. Gustin razmutiti sa malo vode i zakuvati u visnjama.
Fil od visanja preliti preko griza. Na kraju poredjati keks natrpljen u mleku i zavrsiti slagom.
Napomena-filove ne treba hladiti pre nanosenja, fil od griza preliti odmah preko keksa, on ce se stegnuti dok se ne skuva fil od visanja. I njega takodje vruceg preliti preko fila od griza.
Labudovi

Potrebno je
-1 jaje
-1 belance
-200g secera
-150ml ulja
-150ml mlakog mleka
-1 kasicica sode bikarbone
-1 vanil secer
-narendana kora 1 limuna
-oko 600g brasna

Za premazivanje:
-1 zumance
-1 kasicica ulja

Priprema:
Jaje umutiti sa secerom i vanil secerom, dodati ulje. Sodu bikarbonu razmutiti u mlakom mleku, a zatim sastaviti sa jajima. Dodati narendanu koru od limuna i brasno pa umesiti testo. Ostaviti ga na toplom da odstoji oko sat vremena. Nakon tog perioda testo rastanjiti na oko 2-3mm debljine. Casom vaditi krugove, presaviti ih na pola, a zatim zaseci kao sto je na slici ispod. Prvi, ujedno i najduzi kraj saviti da se formira labudova glava i vrat. Pripremljene keksice poredjati u tepsiju na pek papir, premazati zumancetom i uljem, posuti kristal secerom i peci na 190○C 10min.






Breskvice
Sastojci:
-3 jajeta
-400g secera
-200ml mleka
-300g masti
-1 prasak za pecivo
-1100g brasna

Fil:
-100g mlevenih oraha
-50g cokolade
-3 kasike dzema od bresve ili kajsije
-50ml mleka
-50ml ruma
-crvena prehrambena boja

Priprema:
-Umutiti mast sa secerom, dodati jaja, mleko, brasno pomesano sa praskom za pecivo. Zamesiti testo, pa praviti male loptice. Redjati ih u pleh i peci na 180○C 15 minuta. Donji-ravan deo svakog kolaca izdubiti pa te mrvice usitniti. Pomesati ih sa orasima, otopljenom cokoladom, mlekom i rumom. Ukoliko se ne dodaje rum, staviti 100ml mleka. Sve dobro izmesati, pa tim filom puniti izdubljene loptice, pa spajati po 2. Fil ce ujedno posluziti i kao lepak za loptice. Crvenu prehrambenu boju rastopiti u mleku, pa umakati oba kraja breskvica u boju, a zatim uvaljati u kristal secer. Ostaviti ih da se osuse.
Coko-visnja pita
Sastojci:
-1/2kg debljih kora za pitu
-2 jaja
-1 casa jogurta
-1 casa ulja
-1 casa secera
-1 casa brasna
-1/2 kesice praska za pecivo
Za fil:
-1/2 l mleka
-1 puding od cokolade
-8 kasika secera
-100g cokolade
-1/2 kg visanja

Priprema premaza za kore:
Umutiti jaje sa secerom, dodati jogurt i ulje i na kraju brasno pomesano sa praskom za pecivo.
Priprema fila:
Razmutiti puding u malo mleka, a ostatak mleka staviti da provri sa 8 kasika secera. Zakuvati razmuceni puding i mesati dok se ne zgusne. Na kraju dodati izlomljenu cokoladu, i visnje i promesati dok se cokolada sasvim ne otopi. Kore podeliti na 4 dela po 3 kore. Filovati na sledeci nacin: staviti 1 koru, premazati je premazom za kore, ponoviti postupak sa ostale 2 kore, pa na trecu staviti fil na jedan kraj kore i zamotati sve u rolnu. Ponoviti postupak sa ostalim korama. Pripremljene rolate staviti da pleh oblozen pek-papirom, premazati premazom za kore i peci na 200○C oko 20-30min dok pita lepo ne porumeni. Dok je pita vruca, fil je u tecnom stanju, ali cim se ohladi, postaje cvrst i lepo se mogu seci parcad.
Keks sampinjoni

Potrebno je:
-230g margarina
-250g prah secera
-2 jaja
-250g gustina
-400g brasna
-1 prasak za pecivo
-kakao

Priprema:
-Umutiti margarin sa secerom u prahu, dodati jaja, gustin i brasno pomesano sa praskom za pecivo. Zamesiti testo koje ne sme biti lepljivo, pa praviti loptice velicine oraha. Uzeti plasticni cep od flase, umociti ga u kakao, pa utisnuti u kuglicu da se dobije oblik sesirica. Poredjati keksice na pek papir okrenute sirim delom na dole, pa peci na 180○C 20 min. Po zelji u testo se moze dodati cimet, korica limuna i drugi zacini.
Cokoladna torta sa visnjama

Sastojci:
*kore:
  -100ml ulja
  -400g cokolade za kuvanje
  -300g secera
  -12 belanaca
  -300g seckanih oraha
*fil:
  -600g visanja
  -400g secera
  -12 zumanaca
  -800g kisele pavlake
  -20g zelatina
*glazura:
  -125 ml slatke pavlake
  -125g cokolade za kuvanje

Priprema:
-Otopiti 50ml ulja sa 200g cokolade. Umutiti 6 belanaca sa 150g secera. Dodati 150 g seckanih oraha i na kraju prohladjenu cokoladu. Na isti nacin napraviti jos 1 koru. Kore peci na 200○C 10min, a zatim jos 30min na 180○C. 
Fil:
-Visnje pomesati sa 200g secera, kuvati 15-ak min., a zatim ohladiti. Zumanca pomesati sa 200g secera i skuvati na pari. Zelatin pomesati sa 8 kasika hladne vode i ostaviti da nabubri, a zatim ga zagrejati, pa pomesati sa visnjama i filom od zumanaca, dodati kiselu pavlaku i ostaviti ful u frizider da se malo stegne. 
Na 1. koru staviti sav fil, pa prekriti 2. korom. Tortu preliti glazurom od cokolade
Glazura:
-U slatku pavlaku dodati cokoladu, pa otopiti na sporetu do pola, a zatim mesati dok se sva cokolada ne otopi i ne dobije kristalni sjaj, pa preliti preko torte.

Vanila torta
Potrebno je za kore:
-18 belanaca
-900g secera
-3 kasicice soka od limuna
-3 kasicice brasna
Fil:
-18 zumanaca
-18 kasica secera
-10 kesica vanil secera
-250g crne cokolade
-5 kasika gustina
-550g margarina
-750ml mleka
-1 krem slag od vanile
-2 krem slaga od vanile za dekorisanje
Umutiti 3 kore po: 6 belanaca, 300g secera, 1 kasicica soka od limuna, 1 kasicica brasna. kore peci na 200○C 10 min, a zatim 30min na 180○C. 

Fil:
Zumanca umutiti sa secerom, vanilom, 1 soljom mleka, pa skuvati na pari. Na kraju umesati 2 stangle cokolade. 
U 1/2l mleka zakuvati 5 kasika gustina. 
U oba fila dodati 1 margarin, a u 1. fil kad se dobro ohladi, dodati umucen krem slag od vanile.
Ostatak cokolade otopiti sa 50g margarina i 1 kasikom mleka.
Na 1. koru staviti oba fila, staviti 2. koru, preliti je cokoladom, pa staviti zuti fil, staviti 3. koru, pa na nju tamni fil. Celu tortu dekorisati slagom.

Fondan
Potrebno je:
-1 kesica zelatina u prahu
-50ml hladne vode (za zelatin)
-20ml vode (za fruktozu/dekstrozu)
-100 grama fruktoze ili dekstroze
-900g prah secera

Priprema:
-Zelatin preliti sa vodom i ostaviti da nabubri.Fruktozu ili dekstrozu preliti vodom i staviti na sporet da se istopi, mesajuci sve vreme do kljucanja, a kad prokljuca ostaviti da vri 30-ak sekundi. Skloniti sa sporeta, dodati glicerin i zelatin i izmesati. U posebnu posudu staviti oko 600g prah secera, postepeno u njega sipati pripremljenu masu, sve vreme mesajuci. Na kraju postepeno dodavati ostatak secera i dobro umesiti. Pripremljeni fondan ostaviti da se prohladi na radnoj povrsini, a onda umotati u providnu foliju i staviti u frizider do koriscenja, pa ovako pripremljen fondan moze dugo stajati u frizideru, jer ne sadrzi kvarljive sastojke, a ukoliko se stvrdne staviti ga u mikrotalasnu 5 sek., pa proveriti tvrdocu i ukoliko je potrebno ponoviti postupak 2-3 puta. Fondan se moze bojiti gel-bojama ili bojama u prahu, pri cemu se gel-boje dodaju tako sto se cackalica umoci u boju pa u fondan, a boje u prahu se razmute sa malo vode.
Žarbo kocke

Sastojci:
-1/2 kg brasna
-250g putera ili margarina
-1 jaje
-1/2 kasicice praska ze pecivo
-1/2 paketica kvasca
-4 kasike secera
-1 kasicica soli
-1/2 solje za belu kafu mleka
-dzem od kajsije 
-200g cokolade

Priprema:
-U mlakom mleku rastopiti kvasac sa malo secera, soli i kasicicom brasna. Kad naraste, dodati ostale sastojke i zamesiti testo. Testo podeliti na 4 jufke i rastanjiti ih da budu dimenzija oko 40x25 cm. Tepsiju podmazati i posuti brasnom i na dno staviti prvu jufku, premazati je dzemom od kajsija, posuti orasima, pa prekriti drugom jufkom. Ponoviti postupak i sa sledece 2 jufke, a cetvrtu ne premazivati. Rastanjene jufke urolati na oklagiju, pa tako prenositi u tepsiju. Kad je sve slozeno, ostaviti testo da kisne jos 30min, a zatim peci na 200○C oko 20min. Ohladjen kolac preliti glazurom od cokolade.
Tri vrste domacih keksica: punjeni coko keksici, macije sapice i crno-belo pecivo
Punjeni coko keksici
 Sastojci:
-200 g margarina
-200 g smedjeg secera
-1 jaje
-350 g brasna
-3 kasike kakaoa
-100 g cokolade

Priprema:
-Cokoladu iseci na oko 30 kockica. Umutiti margarin sa secerom, dodati jaje i mutiti 3 minuta. Pomesati brasno sa kakaom, sastaviti sa margarinom i staviti testo u  kesu, pa u frizider na 30 min. Od testa praviti loptice, u svaku staviti po kockicu cokolade, ponovo formirati lopticu i staviti da se pece na 200○C 15 min (ne produzavati vreme pecenja).

Macije sapice


Sastojci:
-80 g crne cokolade
-250 g margarina
-1 vanil secer
-100 g secera u prahu
-300 g brasna
-2 belanca

Priprema:
-Istopiti cokoladu, pa je prohladiti. Umutiti margarin sa vanil secerom, secerom u prahu, dodati brasno, posebno umucena belanca i na kraju otopljenu cokoladu. Rernu zagrejati na 200○C, pripremljeno testo sipati u poslasticarski spric, pa pomocu zvezdastog nastavka formirati oblike po zelji. Kolacice istiskati na pek papir. Peci ih 8-10 min.

Crno-belo pecivo


Sastojci:
-300 g brasna
-150 g secera
-1 vanil secer
-2 zumanca
-200 g margarina
-3 kasike kakaoa
-2 kasike pavlake

Priprema:
-Umutiti zumanca sa secerom, vanil secerom, margarinom i brasnom, pa ga prepoloviti. U jednu polovinu testa dodati kakao i 2 kasike pavlake, pa zamesiti sa malo brasna. Obe polovine testa umesiti u loptu,staviti u kese, pa u frizider oko 60 min da se ohladi. Nakon toga, obe polovine testa posebno rastanjiti u obliku pravougaonika, dimenzija oko 30x20 cm. Jednu polovinu testa premazati belancetom, staviti preko drugu polovinu testa,pa sve zajedno uviti u rolat. Ponovo testo umotati u foliju, i ostaviti u frizideru 60 min. Nakon toga, seci kolutove sirine oko 1/2 cm, polagati ih na papir za pecenje i peci 12 min na 180○C.


Rolat sa ekspandiranim pirincem
Sastojci:
-3 lista oblande
-2dl vode
-300g secera
-200g cokolade
-100g mlevenog keksa
-50g seckanih oraha
-250g margarina
-250g mleka u prahu
-100g belog ekspandiranog pirinca

Priprema:
-Pomesati vodu i secer i kuvati na umerenoj temperaturi 2-3min.Zatim dodati margarin i cokoladu i mesati na vatri jos 2-3min.Skloniti sa sporeta,postepeno dodavati mleko u prahu i mutiti mikserom.Na kraju dodati keks,orahe i ekspandirani pirinac.Listove oblande staviti izmedju vlaznih krpa da omeksaju.Smesu raporediti na sva 3 lista oblande i brzo razmazivati jer se cokolada steze,pa cvrsto uviti u rolate.Ostaviti rolate da se osuse,pa seci na kolutove.
Grcki keksici

Potrebno je:
-2 jaja
-2 solje secera
-2 solje ulja
-1 prasak za pecivo
-1 vanil secer
-5 kasika meda
-800g-1kg brasna
-150g cokolade
-100g kokosa
-100g lesnika
-malo margarina

Priprema:
-Umutiti belanca sa secerom,zatim dodati zumanca,ulje,prasak za pecivo,vanil secer,med i zamesiti sa brasnom.Kolicina brasna zavisi od velicine soljica kojima se meri.Od testa praviti stapice velicine malog prsta,pritisnuti viljuskom i peci na 180○C 10min.Pecene keksice spajati margarinom,umakati u otopljenu cokoladu do pola,pa uvaljati u kokos i mleveni lesnik.
Karamel torta

Sastojci:
-16 belanaca
-2 prstohvata soli
-16 kasika secera
-8 kasika brasna
-2 kasike gustina
-4 kasike kakaoa
-4 kasicice sirceta
Fil:
-1 l mleka
-400 g karamel bombona sa ukusom lesnika
-16 zumanaca
-4 pudinga sa ukusom karamela
-300 ml slatke pavlake
-200g margarina
-200g cokolade
Priprema kora:
-Umutiti 2 kore po 4 belanca,malo soli,4 kasike secera,2 kasike brasna,1/2 kasike gustina i 1 kasicicom sirceta.
-Umutiti 2 kore po 4 belanca,4 kasike secera,2 kasike brasna,1/2  kasike gustina,1 kasicicom sirceta i po 2 kasike kakaoa.
Kore peci na 180○C 1-15 min.
Priprema fila:
-Karamel bombone potopiti u 800 ml mleka.Posebno umutiti zumanca,dodati pudinge i 200 ml mleka.Smesu ukuvati u mleku sa karamelama.Fil dobro skuvati,pa ostaviti da se ohladi,a zatim pomesati sa umucenim margarinom i umucenom slatkom pavlakom.Fil podeliti na 2 dela,pa u jedan dodati otopljenu cokoladu.Tortu filovati sledecim redom: zuta kora-svetli fil-braon kora-braon fil i tako redom.Tortu po zelji ukrasiti slagom ili sl. pavlakom.

Beogradska pita

Potrebno je:
-200 ml mleka
-100 ml ulja
-4 jaja
-350 g secera
-200 g brasna
-50 g kakaoa
-1 prasak za pecivo
-8 rendanih jabuka (oko 1,5 kg)
-100 g oraha
-200 g cokolade

Priprema:
-Umutiti 4 zumanca sa 100 g secera,dodati mleko,ulje,brasno pomesano sa kakaom i praskom za pecivo.Sve sjediniti,sipati u podmazanu i pobrasnjenu tepsiju i peci na 200○C-15 min.Umutiti belanca sa 250 g secera,dodati orahe i rendane jabuke.Skoro pecenu koru izvaditi iz rerne,preliti filom od belanaca i jabuka i vratiti da se dopece jos oko 15 min.Ohladjen kolac preliti glazurom od 200 g cokolade.

Keksici sa bademom


Potrebno je:
-250 g brasna
-125 g mlevenih badema
-100 g prah secera
-1 vanil secer
-160 g margarina
-1 jaje
-dzem za filovanje
-prah secer

Priprema:
-Pomesati brasno,badem,secer u prahu,vanil secer,margarin isecen na listice i jaje i zamesiti testo.Testo umotati u foliju i ostaviti da se ohladi 2h.Razviti testo na pobrasnjenoj podlozi na debljinu od oko 4 mm.Raznim modlama iseci oblike,s tim sto se na polovini kolacica napravi malom modlom rupa u sredini.Ceo kolacic premazati dzemom,pa spojiti sa drugim koji ima rupu.Kolacice poredjati na papir za pecenje i peci oko 12 min na 170○C.Vruce keksice uvaljati u prah secer.

Vanila kolac



Sastojci:
*beli fil:
  -800 ml mleka
  -100 g griza
  -4 kasike secera
  -2 vanil secera
  -4 belanca+4 kasike secera
*zuti fil:
  -1 l mleka
  -2 pudinga od vanile
  -7 kasika secera
  -4 zumanca
  -80 g margarina
  *za dekorisanje:
  -200 g slaga
Potrebno je jos oko 750 g keksa.

*Priprema belog fila:
-Griz skuvati sa mlekom secerom i vanilom 10-ak min na nizoj temperaturi uz povremeno mesanje.Umutiti belanca sa secerom,pa u vreo tek skuvan griz,dodati belanca i mutiti najvecom brzinom.U tepsiju staviti red keksa,prethodno otopljenog u mleku,pa preliti prvim filom.Preko staviti drugi red keksa.
*Priprema zutog fila:
-Umutiti zumanca sa secerom,dodati pudinge i malo hladnog mleka i zakuvati u ostatku mleka.U vruc fil dodati margarin,dobro sjediniti i preliti preko drugog reda keksa.Prekriti trecim redom keksa,i ostaviti kolac da se dobro ohladi.Ohladjen kolac premazati umucenim slagom.
Makaronsi

Testo:
-115 g belanaca (3 kom)
-130 g badema
-200 g secera u prahu
-80 g kristal secera
-ekstrakt vanile
-prstohvat soli
-razne boje za kolace u prahu
-ganaz krem:
  -100 g cokolade za kuvanje
  -30ml slatke pavlake
  -15g maslaca
  -po zelji 2 kasicice meda

Priprema:
-Odvojiti belanca od zumanaca dok su jaja hladna,a zatim ostaviti belanca na sobnoj temperaturi da odstoje 24h.Badem samleti sto sitnije.Ako je peceni badem,samo ga sitno samleti,a ako je sirovi,obariti ga,skinuti ljusku,prosusiti,pa samleti.Belanca umutiti uz postepeno dodavanje kristal secera,a zatim dodati secer u prahu,ekstrakt vanile i so.Na kraju energicno umesati bademe.Podeliti testo i obojiti bojom po zelji.Pleh obloziti pek papirom,a zatim kroz najsiri ostvor na spricu istiskati kolacice,sirine 1cm,a da razmak izmedju dva kolacica bude 2cm.Nekoliko puta pleh udariti o radnu povrsinu i ostaviti makaronse da odstoje 1h na sobnoj temperaturi.Peci na 130-150○C 12-15min.Nakon 2min nekoliko puta otvoriti i zatvoriti rernu da izadje vlaga,pa nastaviti pecenje.Gotove makaronse filovati filom po zelji.

Ganaz krem:
-Istopiti  na sporetu pavlaku i cokoladu,dodati maslac i po zelji med.Filovati kolacice i spajati po dva.Makaronsi su najlepsi kada odstoje 1 dan.

Domaći keks




Potrebno je:
1/2 kg brašna
-1/2 kesice praška za pecivo
200 g prah šećera
-1 vanil šećer
-2 jaja
-200 g margarina
-1 kašika kakaoa
-belance za premazivanje

Od navedenih sastojaka zamesiti testo pa podeliti na 2 dela.U jedan dodati kakao.Oba testa razvući na 3 mm debljine.Svetlo testo premazati belancetom,prekriti tamnim testom,uviti u rolat i staviti u frižider 30 min.
Nakon toga seći kolutove debljine 1 cm,poređati u pleh i peći na 190○C 15 min.
Prijatno! ☻
Pita sa vanilom i jabukama

Sastojci:
-1/2 kg kore za pitu
-1/2 l mleka
-1 puding od vanile
-1 casa kiselog mleka
-5-6 jabuka
-cimet po ukusu
-6 kasika secera
-ulje,prah secer

Priprema:
-Skuvati puding sa mlekom i 3 kasike secera pa u vruce dodati kiselo mleko i dobro izmesati.
-Jabuke narendati,zasladiti sa 3 kasike secera i ostaviti da puste sok,a zatim dobro ocediti.U ocedjene jabuke,dodati cimet i izmesati.U podmazan pleh staviti 2 kore,poprskati uljem,pa trecu premazati pudingom,posuti rendanim jabukama i nastaviti slaganje dok se ne utrosi sav materijal.Pitu prekriti sa 3 kore,poprskane uljem,pa peci na 180○C oko 40 min.Ohladjenu pitu preliti prah secerom.

Džemi lada

Sastojci:
-3 čaše šećera
-3,5 čaše brašna
-1 prašak za pecivo
-2 čaše mleka
-1 tegla džema (800 g)
-1 kašika ulja
-2 kašičice cimeta
-2 kašike kakaa
-200 g čokolade

Priprema:
-Pomešati mleko i šećer,dodati ulje i na kraju brašno sa praškom za pecivo,kakaom i cimetom.Sve dobro izmešati,pa dodati 4 kašike džema.Pola ove smese sipati u tepsiju podmazanu i posutu brašnom i staviti da se peče 10 min na 200○C.Izvaditi tepsiju iz rerne,premazati kolač ostatkom džema,preliti drugom polovinom testa i vratiti da se peče još 30 min na 200○C.Kolač ohladiti pa preliti glazurom od čokolade.


Kuglof sa višnjama
Potrebno je:
-5 jaja
-250 g šećera
-1 vanil šećer
-1 prašak za pecivo
-375 g brašna
-1 margarin
-350 g višanja
-250 g čokolade

Priprema:
-Umutiti belanca sa šećerom i vanil šećerom.Posebno umutiti žumanca,dodati otopljen margarin,pomešati sa belancima,pa dodati brašno pomešano sa praškom za pecivo.Sve lepo sjediniti,pa podeliti masu na tri dela.Prvi deo mase izručiti na dno kalupa za kuglof prethodno podmazanog i posutog brašnom,zatim sipati drugi deo mase u koju su dodate višnje prethodno uvaljane u brašno,a preko njega sipati treći sloj mase u koju je dodato 150 g rendane čokolade.Kolač peći na 180○C 60 min.Sačekati malo da se prohladi,pa izvaditi iz kalupa,a kad se dobro ohladi preliti glazurom od čokolade.




Čoko-malina kocke



Potrebno je za koru:
-3 jaja
-150 g šećera
-150 g brašna
-1 kašika kakaoa
-1/2 kesice praška za pecivo
-8 kašika ulja
-8 kašika tople vode

I fil:
-600 g malina
-200 g šećera
-3 kašike gustina
-1 dl vode
-2 kesice želatina (po 10 g)
-10 kašika vode

II fil:
-1 l mleka
-200 g šećera
-3 pudinga od vanile
-1 kašiak gustina
-200 g šlaga
-2 dl mleka
-1 vanil šećer

Potrebno je još:
-2 dl čokoladnog mleka
-2 dl mleka
-250 g keksa prelivenog čokoladom (zlatni pek)

Za glazuru:
-200 g čokolade
-6 kašika ulja

Priprema:
-Umutiti belanca sa šećerom,posebno umutiti žumanca,pomešati obe smese,a zatim dodati ulje,brašno,prethodno pomešano sa kakaom i praškom za pecivo.Na kraju dodati 8 kašika tople vode i sve lagano izmešati.Masu staviti u pleh veličine 25x35 cm i peći na 180○C.Toplu koru preliti čokoladnim mlekom.

Priprema I fila:
-Maline pomešati sa čećerom,i kuvati dok se šećer ne istopi,a zatim dodati gustin prethodno pomešan sa vodom i još par minuta prokuvati.Skloniti sa šporeta,pa dodati želatin prethodno potopljen u 10 kašika vode.Promešati i sačekati da se fil ohladi,a zatim dok je još mlak preliti preko kore.

Priprema II fila:
-Staviti 800 ml mleka sa 200 g šećera da se kuva,a zatim kad provri dodati puding,gustin i vanil šećer,prethodno pomešano sa 200 ml mleka.Skuvati fil,a zatim ostaviti da se ohladi.Posebno umutiti šlag sa 2 dl mleka i pomešati sa dobro ohlađenim pudingom.
Na fil od malina staviti 1 red fila od pudinga,zatim 1 red keksa potapanog u mleko,onom stranom bez čokolade,na njega staviti II deo fila i na kraju ceo kolač preliti glazurom od čokolade.
SREĆAN MI ROĐENDAN!

Doboš torta


-Potrebno je za kore:
-14 jaja
-14 kašika šećera
-14 kašika brašna

-Potrebno je za fil:
-6 jaja
-220 g prah šećera
-2 vanil šećera
-220 g čokolade
-370 g margarina

Priprema:
-Umutiti 7 žumanaca sa 4 kašike kristal šećera.Posebno umutiti 7 belanaca sa 3 kašike kristal šećera pa povezati sa žumancima.Tome dodati 7 kašika brašna.Od ove mase,napraviti 3-4 korice i peći vrlo kratko oko 5 min na 220○C.Na isti način,umutiti drugi deo mase sa 7 jaja i napraviti takođe 3-4 korice (u zavisnosti od veličine pleha)

Fil:
-Umutiti 6 celih jaja sa prah šećerom i vanilom i kuvati na pari.U vruće umešati čokoladu,i margarin,dobro sjediniti i ostaviti fil da se ohladi.Korice premazivati filom,a poslednju koru preliti glazurom od šećera.

Glazura:
-Rastopiti 150 g šećera bez vode,da dobije zlatnu boju,brzo razmazati nožem i iseći dok je topla.Torta na slici je pokrivena šlagom,donji deo torte je doboš torta,a gornji plazma torta.

Dekorisana je po želji jedne Želje,za njen 18. rođendan.

Grčka kraljica


Potrebno je za kore:
-16 belanaca
-16 kašika šećera
-6 kašika brašna
-6 kašika mlevenih lešnika

Potprebno je za fil:
-16 žumanaca
-16 kašika šećera
-750 ml mleka
-100 g gustina
-250 g margarina
-250 g putera
-250 g prah šećera
-300 g mlevenog plazma keksa
-100 g milka čokolade od jagode
-100 g mlevenih lešnika

Glazura:
-200 g šlaga

Priprema:
-Od navedenih sastojaka umutiti 2 kore,najpre dobro umutiti belanca sa šećerom,a zatim lagano umešati brašno i lešnike.
-Skuvati na pari žumanca sa šećerom,a posebno u 750 ml mleka skuvati 100 g gustina.
-Penasto umutiti margarin i puter sa prah šećerom,pa sjediniti sa filovima.Dodati plazma-keks,milka-čokoladu,sitno izdrobljenu i lešnike.Filovati kore,a zatim celu tortu ukrasiti šlagom.


Vanilice ☺


Potrebno je:
-200 g masti
-4 kasike secera
-500 g brasna
-1 celo jaje
-1 zumance
-1 vanil secer
-za posipanje prah secer pomesan sa vanil secerom

Priprema:
Mast penasto umutiti,dodati secer,1 celo jaje i 1 zumace,i zamesiti sa brasnom,ali ne sipati odmah svu kolicinu,vec prema potrebi.Modlicama praviti oblike,redjati vanilice na pek-papir i peci na 200○C oko 10 min.Vanilice filovati dzemom (po zelji),spajati po dve i uvaljati u prah secer pomesan sa vanilom.

Knedle sa sljivama

Potrebno je:
-600 g krompira
-400 g sljiva
-3 jajeta
-50g putera
-malo soli
-300 g prezli
-secer
-400 g ostrog psenicnog brasna

Priprema:
-Krompir skuvati sa ljuskom,propasirati,dodati puter i jaja,na vrh noza sode bikarbone,a zatim zamesiti sa brasnom.U svaku sljivu,staviti po kocku ili 1 kasicicu sitnog secera.Od testa kidati loptice,rastanjiti,staviti u sredinu sljivu i ponovo napraviti lopticu.Pripremljene knedle spustati u kljucalu vodu da se kuvaju.Kada knedle isplivaju na povrsinu,jos malo kuvati,pa vaditi resetkastom kasikom.Skuvane knedle uvaljati u prezlu, i proprziti kratko na ulju. Umesto sljiva,moze se upotrebiti i cvrst pekmez.

Americki tart

Potrebno je:
-400 g sljiva
-70 g secera + 2 kasike
-1/2 kesice cimeta
-2 zumanca
-125 g margarina
-200 g kisele pavlake
-300 g brasna
-1 prasak za pecivo

Priprema:
-Sljive ocistiti od kostica, prepoloviti, pa iseci na cetvrtine, posuti sa 2 kasike secera i 1/2 kesice cimeta i odvojiti na stranu. 
Umutiti zumanca, sa secerom, pavlakom, margarinom i brasnom pomesanim sa praskom za pecivo. Smesu preruciti u podmazan i brasnom posut pleh, odozgo rasporediti sljive i peci 40 min na 180○C. Prohladjen kolac posuti prah secerom, iseci, pa posluziti. ☺

Karamel torta


Potrebno je:
-15 jaja
-250 gr oraha
-1 l mleka + 2 dl
-3 pudinga od vanile
-250 gr margarina
-100 g crne cokolade
-200 gr lesnik karamela
-400 gr slaga
-2 kasike gustina
-kristal secer

Priprema:
-Umutiti 3 kore po 5 belanaca, 10 kasika secera, 8 kasika mlevenih oraha, 2 kasike brasna. Kore peci na 200○C 15 min.
Fil:
-Umutiti 15 belanaca sa 10 kasika secera i skuvati na pari.
-U 1 l mleka skuvati 3 pudinga od vanile, 10 kasika secera, 2 kasike gustina.
Ohladjen puding sjediniti sa ohladjenim filom od zumanaca pa dodati 250 gr margarina. Fil podeliti na 2 dela.
U jedan deo dodati 100 gr otopljene crne cokolade.
U 2 dl mleka otopiti 200 gr lesnik karamela i ostaviti da kljuca 10 min. Tim karamelom prekriti sve 3 kore i ostaviti da se ohlade. 
Umutiti 400 gr slaga sa 400 ml vode.
Finalni postupak:
Prvu koru premazati 1/3 zutog fila, pa 1/3 fila od cokolade, pa 1/3 slaga. I tako redom. Celu tortu premazati slagom i ukrasiti po zelji.



Munchmallow kolac☺

Potrebno je za keksice:
-430 g brasna
-220 g margarina
-2 jajeta
-2 kasike kakaoa
-100 g secera
-1/2 kasicice soli
-1 prasak za pecivo
-na vrh noza sode bikarbone
-1/2 kasicice cimeta

Potrebno je za penu:
-120 ml vode
-4 kasike meda
-320 g secera
-2 kasike zelatina u prahu
-4 kasike hladne vode
-4 belanceta
-1 ekstrakt od vanile

Potrebno je za glazuru:
-300 g cokolade
-9 kasika ulja

Priprema keksica:
Pomesati sve suve sastojke, dodati iseckan margarin i jaja i umesiti testo. Testo ostaviti u frizideru oko 1 h, a zatim na pobrasnjenoj podlozi razviti testo oklagijom sto tanje. Keksice vaditi malom okruglom modlom, redjati na pek papir i peci na 190○C oko 10 min.

Priprema pene:
Zelatin natopiti sa 4 kasike hladne vode. Vodu, med i sescer prokuvati do tacke kljucanja, a zatim ostaviti da vri jos 5 min. Skloniti sa sporeta i dodati zelatin. Posebno umutiti belanca u cvrst sneg, a zatim postepeno sipati vruc sirup uz stalno mucenje. Dodati ekstrakt od vanile i mutiti masu dok ne postane gusta kao slag. Penu sipati u poslasticarski spric i filovati keksice. Ostaviti ih na sobnoj temperaturi oko 2 h da se suse. Otopiti cokoladu sa uljem, umakati svaki keksic u cokoladu, a zatim okrenuti i slagati na tacnu da se cokolada stegne.
Socne coko-kocke

Potrebno je:
-3 case (od jogurta) brasna
-3 case secera
-3 case joguta
-3 kasike mleka
-2 kasike kakaoa
-1 casa ulja
-1 kesica sode bikarbone

Za preliv:
-200 g crne cokolade
-250 g margarina
-14 kasika secera
-14 kasika mleka
-2 kasike kakaoa

Priprema:
U jednoj posudi pomesati sve suve sastojke, a zatim dodati jogurt, ulje i mleko. Smesu izruciti u margarinom podmazan i brasnom posut pleh i peci na 200○C oko 30 min. 
Otopiti mleko i secer, zatim dodati cokoladu, margarin i kakao i mesati dok se sve lepo ne sjedini. Ohladjen kolac dok je jos u plehu iseci na kocke, a zatim ravnomerno preliti vrucim prelivom. Sacekati da kolac upije preliv i da se ohladi, a zatim posluziti.

Kinder bueno snite

Potrebno je:
-1 rafaelo oblanda
-2 lista obicne oblande
-200 ml vode
-800 g secera
-250 g margarina
-600 g mleka u prahu
-100 g bele cokolade
-100 g crne cokolade

Priprema:
Vodu i secer staviti da provri, a zatim ostaviti da se kuva jos 10 min. Posebno umutiti margarin sa mlekom u prahu, a zatim postepeno sipati vruc sirup i mutiti mikserom najpre lagano, a zatim pojacavati brzinu dok se masa lepo ne sjedini da nema grudvica. Masu podeliti na dva dela, u jedan dodati 100 g crne cokolade, a u drugi 100 g bele cokolade. Rafaelo oblandu puniti svaku kuglicu do vrha, premazati tankim slojem fila, pa poklopiti jednim listom ravne oblande. Okrenuti oblandu, popuniti praznine i prekriti jos jednim listom ravne oblande odozgo. Pripremljenu oblandu ostaviti na hladna mesta da se stegne, a zatim seci na stanglice. Po zelji kombinovati filove za punjenje i filovanje.

Kinder pingui kolac

Potrebno je za koru:
-6 jaja
-6 kasika secera
-6 kasika hladne vode
-6 kasika brasna
-2 kasike kakaa 
-1/2 praska za pecivo

Za fil:
-1/2 l slatke pavlake
-1 kesica zelatina

Za glazuru:
-200 g crne cokolade za kuvanje
-150 g margarina
-4 kasike ulja

Priprema:
Zumacka umutiti sa secerom, pa dodati brasno pomesano sa kakaom i praskom za pecivo. Na kraju umesati posebno umucena belanca. Kolac peci na 180○C u tepsiji velicine 20x40
Zelatin otopiti sa 4 kasike hladne vode, a zatim ga zagrejati na sporetu ili u mikrotalasnoj rerni. Umutiti slatku pavlaku, pa je pomesati sa zelatinom.
Cokoladu i margarin otopiti, pa zatim umesati ulje. Koru preseci na pola da se dobiju dve tanke kore. Prvu koru premazati polovinom fila od slatke pavlake pa preliti polovinom otopljene cokolade. Staviti malo u frizider dok se cokolada ne stegne, a zatim preliti ostatkom slatke pavlake, prekriti drugom korom i preliti ostatkom otopljene cokolade.
↓ Lenja pita ↓


Potrebno je:
-250g masti
-250g secera
-1 celo jaje + 1 zumance
-1 soljica mleka (soljica za crnu kafu)
-480g brasna
-1kg kiselih jabuka
-cimet,vanil secer

Priprema:
-Jabuke izrendati, posuti sa 3-4 kasike secera i ostaviti da puste sok, a zatim dobro ocediti, dodati 2-3 kasike griza i po zelji cimet.
-Umutiti mast, dodati secer, 1 jaje i 1 zumance, mleko i na kraju brasno. Masu podeliti na dva dela, prvi deo testa rasporediti na dno tepsije podmazane i posute brasnom, prekriti rendanim jabukama, pa pokriti drugom polovinom testa. Posto je testo jako meko, ovu drugu polovinu testa najbolje je rastanjiti na pek papiru u velicini tepsije, a zatim prekriti testom jabuke i odvojiti papir. Belance koje je preostalo umutiti i njime premazati gornju koru cetkicom dok se ne pokriju sve neravnine. Pitu peci na 220○C oko 30 min., a zatim seci na kocke i posuti prah secerom.

Cokoladni kuglof


Potrebno je:
-4 jajeta
-100 g šečćera
-170 g margarina
-170 g crne cokolade
-80 g oštrog brašna

Glazura:
-220 g čokolade
-8 dl slatke pavlake

Priprema:
-Umutiti belanca sa šećerom u čvrst sneg. Posebno umutiti žumanca, pa im dodati prethodno otopljenu pa prohlađenu čokoladu i margarin pa umešati brašnom. Zatim smesu od žumanaca pomešati sa belancima. Sipati smesu u podmazan i brašnom posut kalup za kuglof i peći na 150 stepeni 50 min. Sačekati da se kolač prohladi, pa onda izvaditi iz modle. Otopiti čokoladu sa slatkom pavlakom pa preliti vrućom glazurom ohlađen kolač i staviti u frižider da se stegne. Izuzetno ukusan i sočan kolač.

Puding keksici

Potrebno je:
-125 g margarina
-50 g secera u prahu
-2 vanil secera
-50 g prah pudinga
-125 g brasna

Priprema:
Od navedenih sastojaka umesiti glatko testo, uviti u celofan i ostaviti u frizider oko pola sata. Zatim izvaditi testo iz frizidera, jos jednom premesiti, pa oblikovati u tanku veknicu. Seci  kriskice, pa od njih praviti kuglice, pa ih pritisnuti viljuskom da se dobije sara, a zatim poredjati u pleh preko pek papira. Kolacice peci na 180 stepeni oko 5-7 minuta zavisno od rerne. Sto se tice pudinga, mogu se koristiti razni ukusi, s tim sto treba voditi racuna da se ne prepeku i da puding keksici ostanu beli. Na slici su keksici od cokoladnog i vanila pudinga.

-UZIVAJTE!

Ferrero torta

Umutiti 3 kore po:
3 jaja,3 kašike šećera,1 vanil šećer,60 gr čokolade,1 kašika prezli,3 kašike brašna,1/3 maslaca.
Belanca dobro umutiti. Posebno mutiti žumanca pa dodati ostale sastojke (čokoladu i puter prethodno rastopiti).
Pleh obložiti pek papirom,posuti 1 kašikom lešnika,izručiti masu za koru i peći na 180˚C-15 min.
Fil:
Umutiti 500 ml slatke pavlake,dodati 500 gr maskarponea (ili sremskog neslanog sira ili 3 krem maslaca po 250 gr.) , 400 gr nutelle.
Način filovanja:
Kora natopljena čokoladnim mlekom►fil►2 kašike mlevenih lešnika►2 kašike mlevenih napolitanki►druga kora i tako redom do kraja.
Celu tortu preliti čokoladom i mlevenim lešnicima ili šlagom.Ukrasiti po želji.

MILKA TORTA

Umutiti 3 kore po 7 belanaca, 200 gr secera, 100 gr mlevenih lesnika, 1. kasikom brasna. Kore peci 15 min. na 170 stepeni. 
Fil:
Skuvati u jednoj litri mleka 3 pudinga od vanile, 6 kasika brasna, 100 gr secera, 21 zumance. Kad se fil ohladi, dodati dva umucena slaga. Fil podeliti na dva dela i u jedan dodati 300 gr otopljene crne milka cokolade sa lesnicima, a u drugi 300 gr otopljene bele milka cokolade.
Filovati tortu sledecim redom:
kora→crni fil→kora→beli fil.
Celu tortu preliti glazurom od cokolade i ukrasiti po zelji.




"KINDER LADA" TORTA



Kora:
Umutiti 10 belanaca sa 10 kašika šećera, 3 kašike prezli, 2 kašike brašna i 2 kašike ulja.

Fil:
Skuvati 1 l mleka sa 10 žumanaca, 20 kašika šećera i 15 kašika gustina. U ohlađen fil dodati 2 umućena margarina. Fil podeliti na 2 dela. U prvi deo fila dodati 4 kašike šećera i 5 kašika mleka u prahu. U drugi deo fila dodati 200 gr čokolade i 5 kašika mleka u prahu. 

Tortu filovati na sledeći način:
Kora►žuti fil►keks natopljen mlekom►fil od čokolade.

Tortu ukrasiti sa 4 kesice šlag krema od vanile ili čokolade u koji je dodato 8 kašika mleka u prahu.Tortu dekorisati po želji.

_________________________________________

JAFA TORTA





Način pripreme:
Rastopiti 1 margarin u 1 l vrućeg mleka. Jedan kg jafa keksa iseckati na kockice i dodati 1/2 kg izdrobljenog Bevita keksa. Keks preliti ohlađenim mlekom i dobro izmešati da se svi sastojci lepo sjedine. Izručiti masu na foliju i oblikovati tortu po želji. Na priloženoj slici bodlje ježa su od čokoladnih rolera, a njuška 7days rolat. Torta se može ukrasiti i šlagom.

______________________________________
RABIN TORTA


1.Umutiti 12 žumanaca, 500 gr margarina, 250 gr prah šećera, 500 gr otopljene čokolade, 350 gr mlevene plazme.

2.Umutiti 12 belanaca sa 250 gr prah šećera. Obe mase sjediniti pa podeliti na 2 jednaka dela.
Pleh obložiti folijom i od jedne polovine ove mase ispeći 3-4 korice. Korice peći 5 min. na 200˚C a zatim stavljati u zamrzivač 15 min. Nakon toga odlepiti foliju.

3.Umutiti 500 gr šlaga sa 7 dl vode ili mleka. 

Tortu filovati na sledeći način:
Kora►fil►šlag i ređati do kraja. Celu tortu premazati šlagom i preliti glazurom od čokolade, ili po želji ukrasiti na drugi način.

                           ______________________________________

 CHEESE CAKE TORTA




Kora:
1 margarin umutiti sa 200 gr prah šećera pa u to dodati 600 gr mlevene plazme i 300 gr hladnog mleka. Tom masom obložiti zidove duže tepsije prethodno obložene samolepljuvom folijom. Deo ove mase odvojiti,a sredina kao i dno ostaje prazna. 

Prvi fil:
Tri veća ala kajmaka, jedna čaša prah šećera, izmešati i u to dodati 3 kesice želatina prethodno rastopljenog u vodi.Umutiti 1/2 l slatke pavlake i dodati u fil sa kajmakom.

Drugi fil:
500 g voća,1 čaša šećera, 1/2 čaše vode, malo prokuvati.Skloniti sa šporeta pa u to dodati 2 kesice želatina prethodno razmućena sa 8 kašika hladne vode. Fil ne kuvati više,samo izmešati. 
Kad se voćni fil prohladi izručiti ga na dno tepsije i ostaviti u frižider da se stegne. Kad se stegne,preko voća sipati belii fil i završiti korom od plazme. Tortu ostaviti da prenoći u frižideru, a zatim prevrnuti na tacnu i ukrasiti šlagom po želji.

                       ______________________________________
                                           JAPANSKI VETAR


Potrebno je za kore:
-15 belanaca
-21 kasika secera
-21 kasika seckanih oraha
-6 kasika mlevenog keksa

Za fil je potrebno:
-15 zumanaca
-15 kasika secera
-2 pudinga
-600 ml mleka
-250 gr margarina
-250 gr mlevenih oraha
-1 l slatke pavlake

Priprema korica:
-Umutiti 3 kore po 5 belanaca, 7 kasika secera, 7 kasika seckanih oraha, 1,5 kasika mlevenog keksa. 


Priprema fila:
-U zagrejano mleko dodati zumanca, secer i puding i skuvati krem. Kad se prohladi, dodati margarin i mlevene orahe. Posebno umutiti slatku pavlaku. Svaku koru filovati zutim kremom pa umucenom pavlakom. Celu tortu premazati slatkom pavlakom i po zelji ukrasiti.


Neskvik kolač


Potrebno je za koru:
•6 jaja
•150 g margarina
•150 g brašna
•150 g "neskvika"
•1 prašak za pecivo

Potrebno je za fil:
•800 g kisele pavlake
•150 g šećera u prahu
•1 kašika ulja
•150 g "neskvika"
•džem od kajsija
•5 kesica vanil-šećera

Priprema:

Kora:
Umutiti 6 žumanaca,dodati brašno, neskvik, prašak za pecivo ii otopljeni margarin.
Posebno umutiti belanca.
Smesi od žumanaca dodati sneg od belanaca, pa sve promešati.
Koru peći oko 10 minuta na 180˚C.

Fil:
1.Beli fil: Pomešati 400 g pavlake sa kašikom šećera u prahu. Dodati 5 vanil-šećera i promešati da se sastojci sjedine.
2.Crni fil:Pomešati 400 g pavlake sa 150 g neskvika i jednom kašikom ulja i sve dobro sjediniti.

Način filovanja:
Ohlađenu koru premazati džemom od kajsije, preko naneti beli fil, a preko njega crni. Kolač dobro ohladiti pre služenja.

Limun torta


Potrebno je za korice:
•14 jaja
•14 kašika šećera
•14 kašika brašna

Potrebno je za fil: 
•10 jaja
•400 g šećera
•2 limuna
•1 margarin
•125 g putera

Potrebno je za glazuru:
•2 jajeta 
•60 ml soka od limuna
•narendana kora od jednog limuna
•65 g šećera
•40 g putera

Priprema korica:
Umutiti 7 korica po: 2 jaja, 2 kašike šećera, 2 kašike brašna. Najpre umutiti žumanca, dodati šećer i brašno i na kraju posebno umućena belanca. Korice peći na prevrnutom plehu obloženom "pek" papirom vrlo kratko.

Priprema fila:
Umutiti 10 jaja sa 400 g šećera i korom i sokom od 2 limuna. Fil kuvati na pari dok se ne zgusne. U ohlađen fil dodati jedan margarin umućen sa 125 g putera.

Priprema glazure:
Umutiti 2 jaja sa 65 g šećera, 60 ml soka od limuna,narendanom korom od jednog limuna i kuvati na pari dok se ne zgusne. U vruć fil dodati 40 g putera i mešati dok se sasvim ne otopi. Glazuru dobro ohladiti.

Finalni postupak:
Svaku koricu nafilovati, a gornju preliti glazurom.

Medeno srce kolač


Potrebno je:
-2 čaše brašna
-1 čaša šećera
-1 čaša mleka ili vode
-3 kašike džema od kajsija
-1/2 kesice praška za pecivo
-1/2 kesice sode bikarbone
-1/2 kesice cimeta
-džem od kajsije za premazivanje
-200 g čokolade za glazuru

Način pripreme:
Pomešati brašno sa šećerom, mlekom ili vodom, ako se pravi posni kolač, dodati 3 kašike džema od kajsija, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i cimet i sve dobro promešati. Izručiti masu u podmazan pleh i ispeći. Hladan kolač premazati džemom od kajsije i preliti glazurom od čokolade.

Glazura:
200 g čokolade za kuvanje otopiti sa 6 kašika vode i 6 kašika ulja.

Čoko - puslice



Potrebno je za puslice: 
• 6 belanaca
• 200 g šećera u prahu
• 200 g mlevenih lešnika
• 300 g kristal šećera

Potrebno je za fil:
• 300 ml mleka
• 100 g šećera
• 1/2 kesica pudinga od vanile
• 100 g čokolade
• 250 g margarina

Način pripreme:

Umutiti belanca sa polovinom šećera, a zatim činiju staviti iznad posude sa ključalom vodom i mutiti dok masa ne bude penasta. Skloniti posudu sa pare, dodati preostali šećer, mutiti još malo, pa dodati 150 g lešnika. Smesu sipati u špric i praviti krugove veličine oko 2 cm na pek papiru. Polovinu puslica posuti mlevenim lešnicima i sušiti na 120 stepeni 50 min.

Za fil skuvati puding, dodati čokoladu i margarin i dobro promešati. Ispečene puslice spajati filom.

POLJUPCI OD ČOKOLADE 

Potrebno je:
• 7 belanaca
• 400 g šećera
• 15 g kakaoa
• 300 g čokolade za kuvanje
• 60 g kisele pavlake
• 3 kašike ruma

Priprema:

Belanca umutit sa 130 g šećera u čvrst sneg, a onda postepeno dodavati još 130 g šećera. Ostatak šećera (140 g) pomešati sa kakaom i dodati u sneg od belanaca i umutiti. Pripremljenim snegom napuniti poslastičarski špric pa istiskati kuglice prečnika oko 2 cm na pek papir. Kuglice sušiti u rerni na 120 stepeni, 50 minuta.

Fil: 
60 g kisele pavlake otopiti sa 100 g čokolade za kuvanje pa ohladiti fil. Ohlađenim filom spajati po 2 kuglice. Otopiti 200 g čokolade sa 6 kašika ulja i 6 kašika vode i u tu smesu umakati kolačiće do polovine.

ČOKOLADNI KOLAČ



Potrebno je za koru:
- 6 jaja
- 9 kašika šećera
- 9 kašika brašna
- 1 prašak za pecivo

Potrebno je za fil:
- 100 ml mleka
- 350 g šećera
- 250 g margarina
- 200 g crne čokolade za kuvanje

Priprema:
1.Skuvati mleko sa šećerom, čokoladom i margarinom. Mešati dok se sastojci ne otope, pa ostaviti da se fil ohladi.
2.Umutiti 6 jaja sa 9 kašika šećera, 9 kašika brašna pomešanih sa praškom za pecivo i dodati malo više od polovine prethodno napravljenog fila. Smesu izručiti u podmazan pleh i peći na 200 stepeni 25 min. Gotov kolač preliti ostatkom fila i ohladiti.
                                       GRČKA TORTA



Sastojci za kore:
• 12 jaja
• 15 kasika secera
• 12 kasika mlevenih oraha
• 12 kasika mlevene plazme

Sastojci za fil:
• 1/2 l mleka
• 2 pudinga od vanile
• 300 g prah secera + 5 kasika
• 200 g plazma keksa
• 200 g oraha
• 250 g bele cokolade
• 200 g belog krem slaga

Priprema:
Umutiti 3 kore po: 4 belanceta, 5 kasika secera, 4 kasike mlevenih oraha i 4 kasika mlevene plazme. Peci na pek papiru na 220 stepeni. 

Fil I: u pola litre mleka skuvati 2 pudinga od vanile i ohladiti. 
Fil II: 12 zumanaca unutiti sa 300 g prah secera i kuvati na pari. Ohladjen fil sastaviti sa pudinzima.
-dva margarina umutiti sa 5 kasika secera u prahu, tome dodavati pripremljen fil kasiku po kasiku i sve dobro sjediniti. U fil dodati 200 g izdrobljenog plazma keksa, 200 g seckanih oraha i 200 g krupno narendane bele cokolade.
Filovati korice, celu tortu ukrasiti slagom i posuti orasima i rendanom belom cokoladom.
                                      HAVAJSKI KOLAC

Potrebno je:
• 1 pakovanje kora za rozen tortu
• 1 l mleka
• 7 kasika griza
• 300 g pecenih mlevenih lesnika
• 300 g kristal secera
• 250 g margarina
• 1 flasica ekstrakta gorkog badema
• 200 g prah secera
• 1 belance

Priprema fila:
Staviti mleko sa secerom da prokljuca. Postepeno dodavati griz, mesati i kuvati na umerenoj temperaturi dok se ne zgusne, a zatim ostaviti da se ohladi. u ohladjen fil dodati margarin, 200 g mlevenih lesnika i pola bocice ekstrakta gorkog badema. Filovati sve korice, a poslednju preliti glazurom. 

Glazura:
Umutiti 1 belance, zatim dodati 200 g prah secera i dobro umutiti i na kraju dodati pola bocice ekstrakta gorkog badema. Preko glazure posuti 100 g seckanih lesnika.


Sočna čokoladna torta

Potrebno je:
- 375 ml vruće vode
- 90 ml mleka
- 375 g margarina
- 300 g čokolade
- 3 jaja
- 1,5 kašičica arome vanile
- 1,5 čašičica kakaa
- 1,5 kašičica sode bikarbone
- 400 g šećera
- 390 g brasšna

Priprema:
na pari otopiti vruću vodu, mleko, margarin, šećer, crnu čokoladu da se svi sastojci lepo otope, a zatim ohladiti masu. Posebno umutiti 3 jaja, dodati pripremljenu ohladjenu masu, aromu vanile i brašno pomešano sa kakaom i sodom bikarbonom. Blago promešati sve sastojke da se lepo sjedine, a zatim masu izručiti u okruglu tepsiju prečnika 30 cm obloženu pek papirom i peći na 135 stepeni 90 minuta. Ohladjenu tortu po želji ukrasiti šlagom, slatkom pavlakom, rendanom čokoladom i sl.

Natini keksići


Potrebno je:
-250 g masti ili margarina
-200 g šećera
-4 žumanceta
-2 šoljice mleka
-1 prašak za pecivo
-oko 1 kg brašna
-ostalo po želji: kakao prah, rendana korica od limuna, cimet i slično..

Priprema:
Umutiti mast ili margarin, dodati sve ostale sastojke, zaviti testo u foliju i ostaviti u frižideru da se kasnije lakše rasklagija. Rasklagijati testo, raznim modlicama vadititi keksiće i peći na 220 stepeni oko 10 min, Po želji uvaljati keksiće u prah šećer.
Torta "Karmen"

Potrebno je za kore:
-12 belanaca
-12 kašika šećera
-2 pudinga od čokolade
-1 puding od vanile
-1 prašak za pecivo
-100 g seckanih lešnika

Potrebno je za fil:
-12 žumanaca
-5 kašika šećera
-200 g čokolade
-500 ml slatke pavlake
-200 g margarina
-1/2 kg očišćenih višanja

Priprema:
Umutiti 2 kore po:
4 belanceta, 4 kašike čećera, 1 puding od čokolade, 1 kašičica praška za pecivo
Umutiti jednu koru od:
4 belanceta, 4 kašike čećera, 1 puding od vanile, 1 kašičica pračka za pecivo
Umućene kore uviti u pleh obložen papirom, a zatim kore sa pudingom od čokolade posuti sa po 50 g seckanih lešnika. Na koru od vanile ne savljati lešnik. Kore peci na 220 stepeni, 3-5 min.
Priprema fila:
Na pari skuvati žumanca sa šećerom i na kraju dodati 100 g čokolade. Penasto umutiti margarin i sastaviti sa ohladjenim kremom, a zatim dodati 300 ml umućene slatke pavlake. Fil dobro sjediniti. 
Filovanje:
Na braon koru rasporediti 250 g višanja, premazati filom, staviti žutu koru, prekriti je višnjama, pa filom. Staviti treću koru i premazati je ostatkom fila. 
Istopiti 100 g čokolade, pa sastaviti sa 200 ml umućene slatke pavlake i tim filom dekorisati tortu. Po želji tortu prekriti seckanim lešnicima.



KOLAČ SA POMORANDŽAMA


Potrebno je:
-8 jaja
-180 g šećera + 2 kašike
-230 g mlevenih oraha
-1 kesica praška za pecivo
-3 pomorandže
-300 g čokolade
-sok od jedne ceđene pomorandže

Priprema:
Umutiti belanca sa 2 kašike šećera. Žumanca umutiti sa 180 g šećera, dodati orahe, brašno pomešano sa praškom za pecivo i rendanu koricu od jedne pomorandže. Sve dobro sjediniti. U smesu od žumanaca postepeno dodavati belanca i promešati. U podmazanu i brašnom posutu tepsiju sipati pola ove smese, rasporediti preko nje dve seckane pomorandže, pa zaliti ostatkom smese. Kolač peći na 180 stepeni 45 minuta. Mlak kolač preliti sokom od jedne ceđene pomorandže, a kad se ohladi preliti glazurom od čokolade.

Glazura:
-200 g čokolade
-6 kašika vode
-6 kašika ulja
Sve zajedno otopiti i preliti preko kolača i ostaviti da se stegne.


► Bele slatke rolnice ◄


Potrebno je:
-250 g margarina
-500 g brasna
-1 kisela pavlaka
-na vrh noza soli
-prah secer za posipanje
-1 umuceno belance
-fil po zelji (dzem, eurokrem, voce i sl.)

Priprema:
Margarin iseci na kockice, dodati brasno, so i dobro umesiti, a zatim dodati kiselu pavlaku. Sve zajedno dobro umesiti. Uviti testo u samolepljivu foliju i ostaviti u frizider dva sata, a moze i duze. Nakon toga, razvuci testo da bude tanko, a zatim filovati na sledeci nacin: 
-Na jednom kraju ostaviti 2 cm sirine testa pa naneti fil po duzini, preklopiti nefilovanim delom, premazati umucenim belancetom i preklopiti jos jednom, a zatim preseci po duzini da se dobije dugacak uzan rolat. I sto uraditi i sa ostatkom testa. Rolate seci na otprilike 4 cm sirine, redjati na pek papir i peci na 170 stepeni 20-25 min. da kolaci ostanu beli, a zatim ih uvaljati u prah secer. Rolnice na slici du filovane eurokremom.

Vocna tocak torta ☺ ☻


Potrebno je za koru:
•3 jaja
•3 kasike tople vode
•30 g kakaoa
•120 g secera
•1 vanil secer
•100 g brasna
•1 prasak za pecivo
•70 g seckane cokolade
•70 g seckanih lesnika

Za fil:
•1/2 kg visanja
•400 ml soka od visanja
•1 puding od vanile
•100 g secera
•100 g cokolade
•Jos 200 g slaga za filovanje i 200 g slaga ili slatke pavlake za dekorisanje.

Priprema:
-Belance umutiti u cvrst sneg. Posebno umutiti zumanca sa secerom i vanil secerom, a zatim dodati prethodno pomesano: brasno sa kakaom i praskom za pecivo. Lagano umesati belanca i na kraju dodati lesnik i cokoladu. Smesu sipati na pek papir u sto veci pleh (preporucujem od elektricnog sporeta) i peci oko 10 min. na 180○C. Vrucu koru uviti u vlaznu krpu, urolati i ostaviti da se ohladi. Pripremiti fil. 1/2 kg visanja sastaviti sa secerom i sokom od visanja i staviti da se kuva. (odvojiti malo soka da se razmuti puding) , a zatim zakuvati puding u visnjama. Na kraju umesati cokoladu. Ohladiti fil. Koru odviti i podeliti na 4-5 traka po duzini. Svaku traku nafilovati filom od visanja, pa umucenim slagom.

--FINISH--
Jednu koru staviti na sredinu tacne, pa rolati u krug, a zatim sve ostale kore rolati oko nje kao tocak. Celu tortu ukrasiti slagom ili slatkom pavlakom.

Salcici


Potrebno je:
-1 celo jaje i 2 zumanca
-1/2 kg svinjskog sala
-1/2 l belog vina
-1 kasicica secera
-1/2 kasicice soli
-1 kg brasna
-dzem

Priprema:
-Zamesiti testo od brasna, jaja, 20 g svinjskog sala, secera i soli uz postepeno dodavanje belog vina. Dobijeno testo podeliti na 9 loptica. Svaku lopticu razvuci, u krug premazati salom i redjati jednu na drugu. Gornju jufkicu ne premazivati salom. Ostaviti testo da odstoji 15-ak minuta, a zatim razvuci u veliki krug i ponovo premazati salom. Podeliti testo na 4 dela i preklopiti ih jedan preko drugog. Ostaviti testo da odstoji jos 15-ak min., a zatim ga razvuci, ali ne previse tanko, seci na pravougaonike i na svaki staviti pomalo dzema i preklopiti. Salcice peci na pek papiru na 200○C oko 30 min. Pecene salcice uvaljati u prah secer.


Srneca ledja


Sastojci za kore:
-20 jaja
-20 kasika secera
-32 kasike mlevenih oraha
-8 kasika mlevenih lesnika
-4 kasike brasna

1.fil:
-5 zumanaca
-10 kasika secera
-5 kasika brasna
-1/2l mleka
2.fil:
-15 zumanaca
-15 kasika secera
-100g cokolade
3.fil:
-250g mlevenih oraha
-malo mleka
-malo secera u prahu

Priprema:
-Od navedenih sastojaka za kore umutiti 4 puta po 5 belanaca, 5 kasika cesera, 8 kasika mlevenih oraha, 1 kasika mlevenih lesnika, 1 kasika brasna. Ispeci 4 korice. 
Priprema 1 fila:
-Sve sastojke umutiti i zakuvati u mleku.
Priprema 2. fila:
-Sve sastojke umutiti i skuvati na pari.
Priprema 3. fila:
-Mlevene orahe popariti sa malo vrelog mleka i malo prah secera.
Filovati:
-1. kora2.fil2.kora→1.fil→3.kora→fil od poparenih oraha
Po zelji tortu ukrasiti slagom.

No comments:

Post a Comment

Komentarišite pristojno.

Pratioci bloga

MAMINA MALA KUHINJA