Pekarica





PEKARSKE KIFLE




POTREBNO JE
250 ml. MLAKOG MLEKA
1/2 KOCKE KVASCA
1 KAŠIČICA ŠEĆERA

550gr. BRAŠNA
150 ml. ULJA
1 JAJE
1 KAŠIČICA SOLI
PRIPREMA
NAJPRE SJEDINITI KVASAC SA ŠEĆEROM I MLAKIM MLEKOM I OSTAVITI DA NARASTE.SASTAVITI SA BRAŠNOM ,ULJEM,DODATI SO I JAJE I ZAMESITI TESTO
OD TESTA PRAVITI KUGLICE,SVAKU RASTANJITI PA UROLATI
KIFLICE REĐATI NA PAPIR PODMAZAN MARGARINOM,PREMAZATI IH JAJETOM POSUTI SUSAMOM I NARENDATI MARGARIN ODOZGO.
PEĆI NA 200C DOK NE DOBIJU ZLATNO ŽUTU BOJU



SLAVSKI KOLAČ





21.11.2023



ŠPANSKA PITA

POTREBNO JE
4 jaja
2 šolice ulja
2  šoljice mleka
2 šoljice kukuruznog brašna
2 šoljice pšeničnog brašna
1 prašak za pecivo
150gr. šunke
150 gr. kiselih krastavčića
150 gr.kačkavalja
150 gr sira
so,peršunov list
Umutiti jaja,dodati ostale sastojke,promešati i sipati u pleh ili odgovarajuće kalupe
Posuti susamom i peći na 200c oko 20min.



HRSKAVE ROLNICE SA SIROM I SLANINICOM




1/2 kg.KORA ZA PITU
300gr.SITNOG SIRA
150gr.SLANINICE
80gr.MASLACA
SUSAM
FIL
2 JAJA
100ml.ULJA
200ml.JOGURTA
1 ČAŠA GRIZA(od 200ml)
1 /2 PRAŠKA ZA PECIVO

PRIPREMA
UMUTITI SVE SASTOJKE ZA FIL
SLANINICU ISECKATI NA SITNE KOCKICE
1 KORU PREMAZATI FILOM.STAVITI NA POČETAK SIR I SLANINICU,SAVITI MALO KRAJEVE I UROLATI
TAKO URADITI SA OSTALIM KORAMA.PRELITI ROLNICE OTOPLJENIM MASLACEM,POSUTI SUSAMOM I PEĆI NA 200C


CABATTA






IDEALNA ZA SENDVIČE ILI NEKE NAMAZE
POTREBNO JE
325ml.MLAKE VODE
50 ml.ULJA
10gr.SVEŽEG ILI 1/2 KESICE SUVOG KVASCA
10gr.SOLI
425gr.BRAŠNA
OD NAVEDENIH SASTOJAKA ZAMESITI TESTO,KOJE TREBA DA BUDE LEPLJIVO
OSTAVITI POLA SATA DA NARASTE.ZATIM PREMESITI VLAŽNIM RUKAMA I OSTAVITI JOŠ POLA SATA DA NARASTA.PONOVITI POSTUPAK JOŠ JEDNOM
NA POBRAŠNJENU POVRŠINU IZRUČITI TESTO,RUKAMA RAZVUĆI,PODELITI NA 8 DELOVA I PREBACITI NA PLEH
PEĆI NA 200C DOK NE PORUMENE



TROUGLIĆI SA SIROM


POTREBNO JE
2 jaja
1 čaša kisele pavlake
1 čaša jogurta
1 kašika krem sir
1/2 čaše ulja
1/2 kesice praška za pecivo
1 čaša kukuruznog brašna
 150 gr.sira
1 kašičica soli
1 pakovanje kora za pitu
PRIPREMA
UMUTITI JAJA,DODATI OSTALE SASTOJKE I IZMEŠATI
UZETI 1 KORU I PREMAZATI JE SA 3 KAŠIKE FILA.PRESAVITI KORU NA POLA PO DUŽINI I PREMAZATI 1 KAŠIKOM FILA,PONOVO PRESAVITI NA POLA PO DUŽINI ,PREMAZATI JOŠ 1 KAŠIKOM FILA I UVIJATI KAO TROUGLIĆ,SVE TROUGLIĆE PREMAZATI OSTATKOM FILA I PEĆI NA 200C OKO 15min.


TROUGLIĆI SA SIROM II




POTREBNO JE
500gr kora za pitu
300 gr. mladog ili mešano 250 gr mladog i 100gr. feta sira
100 ml jogurta
4 jaja
so po potrebi
1/3 praška za pecivo
ZA PREMAZIVANJE KORA
150 ml kisele vode
100 ml ulja
PRIPREMA
Kore preseći po duzini na pola
Svaku koru premazati mešavinom vode i ulja,na početak stavii fil i savijati u obliku trouglića
Pitice peći na 200 C oko 15—tak min




MASLENICA




POTREBNO JE
500gr. BRAŠNA
350ml.MLEKA
1 PRAŠAK ZA PECIVO
1 KAŠIČICA SOLI
2 KAŠIKE KISELOG MLEKA
ZA PREMAZIVANJE
150gr.PUTERA
100ML. ULJA
PRIPREMA
OD NAVEDENIH SASTOJAKA ZAMESITI TESTO PA PODELITI NA 4 LOPTICE
OSTAVITI LOPTICE POKRIVENE  DA SE ODMORE 10-tak min.
NAKON TOGA RAZVUĆI 1 LOPTICU,ŠTO TANJE,PREMAZATI PUTEROM I STAVITI NA PEK PAPIR
TAKO URADITI I SA OSTALIM LOPTICAMA I STAVLJATI JEDNU PREKO DRUGE
ZATIM TAKO POREĐANE JUFKE RAZVITI U VELIKI KRUG DA BUDE JAKO TANKO TESTO,PA PREMAZATI PUTEROM I UROLATI
DOBIJENU ROLNU SAVITI U OBLIKU PUŽA
OSTAVITI TESTO DA SE ODMORI 10-tak min.
ZATIM OKLAGIJOM RAZVUĆI TESTO NA VELIČINU TEPSIJE,TREBA DA BUDE TANJE
PEĆI NA 200C DOK LEPO NE PORUMENI
PRELEPA LISNATA POGAČA

PITA SA SIROM I BLITVOM





POTREBNO JE
1/2kg. KORA ZA PITU
FIL
300gr. SIRA
2 VEZE BLITVE/iseckati
3 JAJETA
3 KAŠIKE KISELE PAVLAKE
PRELIV ZA KORE
1 ČAŠA KISELE VODE
1 ČAŠA ULJA
1 ČAŠA JOGURTA
1 ČAŠA SITNOG KUKURUZNOG BRAŠNA
1 PRAŠAK ZA PECIVO
1 KAŠIČICA SOLI
PRIPREMA
KORE PREMAZIVATI PRELIVOM/3-4 KAŠIKE PRELIVA
REĐATI PO 2 KORE SA PRELIVOM A NA TREĆU STAVITI FIL I UROLATI
PRIPREMLENE ROLATE PRELITI OSTATKOM PRELIVA I PEĆI NA 180C OKO 30 min

PITA SA SIROM I ŠUNKOM






POTREBNO JE ZA 2 ROLATA
10 LISTOVA KORA ZA PITU
200 gr TOST ŠUNKE
FIL
3 JAJETA
200 ML JOGURTA
200 GR KREM SIRA
50 ML ULJA
1 PRAŠAK ZA PECIVO
PRIPREMITI FIL
UMUTITI JAJA,DODATI IZMRVLJEN SIR,ULJE,JOGURT I PRAŠAK ZA PECIVO
PRVU KORU PREMAZATI ULJEM,STAVITI DRUGU KORU,PREMAZATI FILOM I TAKO PREMAZIVATI I TREĆU KORU I ČETVRTU KORU. NA PETU KORU POREĐATI ŠUNKU,NAJBOLJE TOST I UVITI ROLNE
TAKO URADITI I SA PREOSTALIH 5 KORA.OSTATKOM FILA PREMAZATI ROLNE I STAVITI DA SE PEKU NA 200C OKO 30 MIN
PRE PEČENJA PITU ZASEĆI NA KOMADE ALI NE DO KRAJA


HLEB U KESI ZA PECENJE




POTREBNO JE
400ml. MLAKE VODE
25gr. SVEZEG ILI 1 KESICA SUVOG KVASCA
650gr. BRASNA
1 KASICICA SOLI
1 KASICICA SECERA
PRIPREMA
POMESATI KVASAC SA KASICICOM SECERA I 200ml. MLAKE VODE I OSTAVITI DA NARASTE
ZATIM DODATI OSTATAK VODE,SO I ZAMESITI SA BRASNOM.
NAULJITI TESTO SA SVIH STRANA,POKRITI PROVIDNOM FOLIJOM I OSTAVITI 40min. DA NARASTE.
ZATIM MALO PREMESITI SA MALO BRASNA,ZAREZATI PO POVRSINI,POSUTI SA MALO BRASNA I STAVITI U KESU ZA PECENJE.
ZATVORITI KESU I PECI HLEB 40mun. NA 200C



TORTILJE




SASTOJCI  ZA 1 TORTILJU
2 JAJA
1 MLADI LUK
PAVLAKAILI KREM SIRA
SUNKA ILI PILECAPRSA
ZACINI
RENDANI KACKAVALJ
PRIPREMA
UMUTITI 2 JAJA,DODATI SECKAN MLADI LUK,BIBER,MALO SOLI,
IZLITI U TIGANJ PA PREKO STAVITI TORTILJU
CIM SE JAJE MALO ZAPECE ,OKRENUTI TORTLJU NA TIGANJ DASE I ONA MALO ZAPECE
IZNETI IZ TIGANJA,PREMAZATI PAVLAKOM ILI KREM SIROM ,STAVITI SUNKU I RENDANI KACKAVALJ I UROLATII


BALON TROUGLICI





POTREBNO JE

200ml. mlake vode 7gr. suvog kvasca 1 kašičica šećera 200ml. KISELOG MLEKA 1 jaje 600gr. brašna 1,5 kašičica soli

PRIPREMA

ZAMESITI TESTO OD NAVEDENIH SASTOJAKA PA OSTAVITI NAJMANJE POLA SATA DA NARASTE NA TOPLOM MESTU
RAZVUCI TESTO OTPRILIKE NA OKO POLA CENTIMETRA DEBLJINE.ISECI TESTO NA TRAKE A ZATIM PO ZELJI NA TROUGLICE ILI KVADRATE.PRZITI NA ZAGREJANOM ULJU.TESTO NE UPIJA ULJE,SPOLJA JE HRSKAVO A UNUTRA POTPUNO SUPLJE


LEPINJICE






POTREBNO JE
1 kg brasna 2 kesice suvog kvasca ili kockica svezeg 1 kasicica secera 1-2 kasicice soli 1 casa( 250 ml )mlake vode 300 ml mlakog mleka 250 gr jogurta ili kiselog mleka
za posipanje susam ili kim PRIPREMA
OD NAVEDENIH SASTOJAKA ZAMESITI TESTO
AKO SE KORISTI SUVI KVASAC NIJE POTREBNO DA NAJPRE KVASAC NARASTE PA DA SE MESI A AKO SE KORISTI SVEZ KVASAC PRVO GA PRIPREMITI NA UOBICAJEN NACIN
TESTO POKRITI I OSTAVITI DA NARASTE OKO POLA SATA U TOPLOJ PROSTORIJI.
NAKON TOGA VLAZNIM RUKAMA ODPODELITI TESTO NA 7-8 DELOVA,SVAKI BLAGO OBLIKOVATI U LOPTICU .POKRITI I OSTAVITI OKO 5 min. DA ODSTOJE
RERNU UKLJUCITI NA NAJJACU TEMPERATURU A RESETKU PODICI NA NAJVISI NIVO.LOPTICE BLAGO PRITISKATI PRSTIMA DA SE RASTANJE NA PRST DEBLJINE.
MALO POPRSKATI VODOM PA POSUTI SUSAMOM ILI KIMOM PA ZASECI LEPINJICE PO POVRSINI HORIZONTALNO I VERTIKALNO DA DOBIJU SVOJ KARAKTERISTICAN IZGLED
STAVITI LEPINJICE DA SE PEKU NAJVISE 7 min..

BOZICNA CESNICA




TESTO
1kg.BRASNA
600ml.VODE
80ml.ULJA
2 KASICICE SOLI 
PRIPREMA
OD NAVEDENIH SASTOJAKA ZAMESITI TESTO PA PODELITI NA 3 JUFKE
SVAKU JUFKU MALO RASTANJITI,PREMAZATI UMUCENOM MASCU,POKRITI PROVIDNOM FOLIJOM I OSTAVITI OKO POLA SATA U TOPLOJ PROSTORIJI DA ODSTOJE
ZATIM,JEDNU PO JEDNU JUFKU RAZVIJATI NASTOLU KAO ZA PITU.POKIDATI KRAJEVE,POPRSKATI RASTOPLJENOM MASCU PA PREKLAPATI NA VELICINU TEPSIJE U KOJOJ CE SE PECI 

SVE PRIPREMLJENE JUFKE REDJATI JEDNU PREKO DRUGE
CESNICU PECI OKO POLASATA NA200C.  
CESNICA SE MOZE PRIPREMITI I DAN RANIJE I  STAVITI U FRIZIDER.DOVOLJNO JE DA ODSTOJI NA SOBNOJ TEMPERATURI SAMO TOLIKO DOK SE RERNA NE UGREJE
PREDIVNA LISNATA POGACA
🙆👌


MANTIJE OD GOTOVIH KORA

😃🙆😋😋😋





POTREBNO JE
500gr. KORA ZA PITU
1/2kg. MLEVENOG MESA/junećeg ili mešanog
2 GLAVICE CRNOG LUKA
začini/so,biber,peršunov list,začin C
PRIPREMA
KORE PRESEĆI NA 4 DELA
PREMAZ
20 GR SVEZEG KVASCA 600ML MLEKA MLAKOG 100ML ULJA 1 KAFENA KASICICA SOLI 8 PUNIH SUPENIH KASIKA BRASNA OSTAVITI DA ODSTOJI DA NARASTE
PRELIV ZA MANTIJE: 100 ML JOGURTA 3 CENA BELOG LUKA

ZA JEDNU MANTIJU POTREBNO JE 2 LISTIĆA
UZETI JEDAN LISTIĆ PREMAZATI PRIPREMLJENIM NADEVOM,PREKO STAVITI DRUGI LISTIĆ I PONOVO PREMAZATI
NA SREDINU STAVITI OKO 2 KAŠIČICE FILA A ZATIM PREKLAPATI KORE SA SVIH STRANA DA SE OBLIKUJE KAO MANTIJA
REĐATI U TEPSIJU U KRUG JEDNU DO DRUGE
PREMAZATI OSTATKOM PREMAZA,MALO POULJITI I STAVITI DA SE PEČE NA 180C OKO 40 min.
ZA TO VREME USITNITI 3 ČENA BELOG LUKA I DODATI 100ml. JOGURTA
IZVADITI MANTIJE IZ RERNE PREMAZATI NADEVOM OD BELOG LUKA I VRATITI U RERNU JOŠ NEKIH 5 min.
👌👌👌

ROLAT OD LISNATOG TESTA




POTREBNO JE
2 LISNATA TESTA
1/2kg.PILEĆEG BELOG MESA
2 CRVENE PAPRIKE
KREM SIR
TVRĐI OBIČAN SIR
PRIPREMA
NAJPRE PAPRIKU MALO ISPRŽITI NA ULJU SA OBE STRANE A ZATIM OČISTITI I SKINUTI LJUSKU
ISEĆI NA NEKIH 3-4 DELA PO DUŽINI
BELO MESO ISEĆI NA KOCKICE,PROPRŽITI I ZAČINITI
LISNATO TESTO RASTANJITI ILI JOŠ BOLJE UPOTREBITI VEĆ RASTANJENO LISMATO TESTO NA PEK PAPIRU/LIDL/
PREMAZATI KREM SIROM
PREKO POREĐATI PAPRIKU
PREKO PAPRIKE STAVITI PRIPREMLJENO BELO MESO A PREKO NJEGA SIR
UROLATI PREMAZATI JAJETOM I STAVITI DA SE PEČE

  TROUGLIĆI OD TOST HLEBA







POTREBNO JE

1 BELI TOST HLEB
NADEV PO ŽELJI/U OVOM SLUČAJU SIR/
2 JAJA
PREZLE
PRIPREMA
ODSTRNITI KORICU SA TOST HLEBA
ZATIM SVAKO PARČE OKLAGIJOM RASTANJITI ŠTO JE MOGUĆE TANJE
NA PARČE HLEBA STAVITI NADEV PREKLOPITI KAO TROUGAO A ZATIM VRHOM VILJUŠKE PRITISNUTI IVIKE DA SE NE OTVORI PRIIKOM PRŽENJA
UVALJATI U JAJA PA U PREZLE I KRATKO ISPŽITI U DUBOKOM ULJU DFOK NE DOBIJU ZLATNO ŽUTU BOJU

 

LISNATA PITA




POTREBNO JE

ZA TESTO

▶500 - 550 gr brasna ▶400 ml mlake vode ▶1 kasicica secera ▶1 1/2 kasicica soli

ZA PREMAZIVANJE

▶250 gr putera

PRIPREMA
OD NAVEDENIH SASTOJAKA UMESITI TESTO I PODELITI NA 8 LOPTICA
SVAKU LOPTICU RAZVUĆI ŠTO TANJE
MARGARIN RASTOPITI DA NE BUDE TEČAN VEĆ SAMO MEK ZA MAZANJE
SVAKU JUFKICU PREMAZIVATI MARGARINOM I REĐATI JEDNU NA DRUGU
ZADNJU JUFKU PREMAZATI A ONDA PREKLOPITI PO DUŽINI DO POLA,PREMAZATI PA DRUGU POLOVINU PREKO NJE
PREMAZATI PA PREKLOPITI NA ISTI NAČIN PO ŠIRINI
RASTANJITI TESTO NA VELIČINU PLEHA ZASEĆI DIJAGONALNO,PREMAZATI UMUĆENIM JAJETOM I POSUTI SUSAMOM
ODMAH PEĆI NA 200C DOK NE DOBIJE LEPU ZLATNO ZUTU BOJU
PREDIVNA HRSKAVA LISNATA PITA
IZVOR /AURORA RECEPTI/


👌😃🙆

POTREBNO JE
325ml.vode sobne temperature
1/4 kašičice instant kvasca
1,5 kašičica soli
500gr..brašna
MERA JE ZA 3 BAGETA

PRIPREMA
POMEŠATI VODU,KVASAC,SO,BRAŠNO.SAMO IZMEŠATI VARJAČOM ,NE MESITI
TESTO JE RETKO I LEPLJIVO.POKLOPITI POSUDU I OSTAVITI 12-14h DA ODSTOJI I TAKO FERMENTIŠE.
NAKON TOGA IZRUČITI TESTO NA STO I OD NJEGA BLAGO OBLIKOVATI 3 LOPTICE.POKRITI IH KRPOM I OSTAVITI 20-TAK min. DA ODSTOJE
U PLEH STAVITI PEK PAPIR I POSUTI GA KUKURUZNIM BRAŠNOM
OD SVAKE LOPTICE OBLIKOVATI BAGETE,BEZ DODATNOG MEŠENJA I POREĐATI NA PAPIR,
POKRITI I OSTAVITI JOŠ 1,5-2h DA NARASTE
RERNU ZAGREJATI NA 250C
NA DNO STAVITI TEPSIJU SA VODOM
BAGETE ZASEĆI PO POVRŠINI I MALO POPRSKATI VODOM.STAVITI DA SE PEKU OKO 20 min.
još 2 puta poprskati bagete tokom pečenja a zadnjih 5 min. pečenja izvaditi tepsiju sa vodom i podesiti pečenje na donji grejač
REZULTAT SU DIVNI,HRSKAVI BAGETI

LISNATE ROLNICE SA SUNKOM I SIROM

😋😋😋😋😋😋😋😋😊



POTREBNO JE ZA TESTO
1 solja mleka/250ml.
1/2 kesice suvog kvasca
1 kasicica secera
1 kasicica soli
1 belance
500-600gr. brasna
FIL
300gr.sira
200gr sunke
ZA PREMAZIVANJE
250gr. margarina ili putera
PRIPREMA
Od navedenih sastoaka zamesiti testo i ostaviti da naraste a
zatim podeliti testo na 2 dela. Svaki deo rastanjiti u veliki 
pravougaonik sto tanje.
Narendati margarin i preklopiti testo po duzini do polovine pa poklopiti gornjim delom.Opet narendati margarin i preklopiti testosadapo sirinido pola pa preklopiti ostatak testa preko.Tako pripremiti i drugu polovinu testa
Tako pripremljeno testo razvuci u sto tanji pravougaonik,narendati sunku i izmrviti sir.Uviti testo u rolnu i seci na parcice oko 3cm. sirine,staviti u pleh,premazati zumancetom i peci na 200c oko 15 min.

PITA SA SIROM




POTREBNO JE
1/2 kg.KORA ZA PITU
ZA PRELIV
2 JAJA
200gr. OTOPLJENOG MASLACA
1 ČAŠA PŠENIČNOG GRIZA
2 ČAŠE JOGURTA
ZA FIL
1/2kg. SIRA
2 JAJA
SO PO POTREBI
PRIPREMA
UMUTITI JAJA,DODATI OSTALE SASTOJKE I DOBRO IZMEŠATI
PO 2 KORE PREMAZIVATI NADEVOM I NATREĆU STAVITI FIL.
UROLATI I REĐATI U PLEH.OSTATKOM PRELIVA PREMAZATI ROLATE ODOZGO I PEĆI NA 200C OKO 30min.



BUREK SA SIROM








500gr.KORA ZA PITU
300-400gr.SIRA
PRELIV
100ml.ULJA
200ml.VODE
3 KASIKE MASTI
1 KASICICA SOLI
NA DNO TEPSIJE STAVITI 3 KORE TAKO DA POLOVINA BUDE U TEPSIJI A POLOVINA VAN NJE
PREKO NJIH IZGUZVATI POLOVINU KORA PRELITI IH POLOVINOM PRELIVA,KOJI JE PRETHODNO OTOPLJEN NARINGLI.
PREKO RASPOREDITI SIR ILI DRUGI FIL PO ZELJI.
PREKO SIRA PONOVO IZGUZVATI DRUGU POLOVINU KORA PA IH PRELITI OSTATKOM PRELIVA.
NA KRAJU POKRITI KORAMA KOJE SU PRELAZILE PREKO TEPSIJE.
BUREK PECI 20min. NA 200C A ZATIM IZVADITI IZ TEPSIJE OKRENUTI GA I PECI I DRUGU STRANU JOS 20 min.




💂😋

PICA OD STAROG HLEBA


😊😋😵🙆


POTREBNO JE
STARI HLEB
1 JAJE
150ml.MLEKA
200gr.KREM SIRA
SUNKA
KACKAVALJ
KECAP
OSTALI SASTOJCI PO ZELJI
HLEB ISECI NA TANKE  KRISKE/UKOLIKO JE TOST HLEB NE TREBA DODATNO TANJITI
POMESATI JAJE SA MLEKOM I KREM SIROM
HLEB SLAGATI KRISKU DO KRISKE A PROSTORE IZMEDJU NJIH POPUNJAVATI PARCICIMA HLEBA
CELU POVRSINU PREMAZATI MESAVINOM JAJETA SIRA I MLEKA
PREKO TOGA PREMAZATI KECAP
REDJATI SUNKU,PO ZELJI PECURKE,SANINICU I SL.I ODOZGO NARENDATI KACKAVALJ
PICU PECI NA 200C OKO 15min.
u pripremi








PITA SA HELJDINIM KORAMA I BLITVOM



POTREBNO JE
500gr.KORA ZA PITU
6 JAJA
250gr.SIRA
500ml.JOGURTA
100ml.ULJA
1/2 KAŠIČICE PRAŠKA ZA PECIVO
1 VEZA BLITVE
KAŠIČICA SOLI
SUSAM
PRIPREMA
UMUTITI JAJA,DODATI SECKANU BLITVU,SIR,JOGURT,ULJE I SVE OSTALE SASTOJKE.KORE PRESEĆI NA POLA PREMAZATI FILOM I UVIJATI U TROUGLIĆE.
PREMAZATI ULJEM,POSUTI SUSAMOM I PEĆI NA 200C OKO 20min.
PITA SE MOŽE PRAVITI I SA OBIČNIM KORAMA A TAKOĐE I BEZ BLITVE

😋😋😋😋😋😋


GIBANICA




POTREBNO JE 
500gr.KORA
1/2kg.SIRA
1/2lKISELE VODE
3 JAJA
100ml.ULJA
1 KASICICA SOLI
PRIPREMA
UMUITI JAJA PA DODATI OSTALE SASTOJKE
TEPSIJU OBLOZITI JEDNOM KOROM
ZA PRVI RED GUZVATI KORE,POTOPITI U FIL,OCEDITI BEZ STISKANJA KORE I TAKO POGUZVANO SPUSTITI U TEPSIJU.TAKO POREDJATI OKO 6 KORA U PRVOM REDU A ZATIM PONOVITI POSTUPAK U DRUGOM REDU
POKRITI JEDNOM KOROM NAMAZATI SA MALO FILA I POSUTI SUSAMOM
GIBANICU PECI NA 200C OKO 30min.
😋😋







PUZ POGACA







POTREBNO JE

20gr.KVASCA
700-800gr.BRASNA
100ml.MLEKA
200ml.JOGURTA
50ml.ULJA
1 KASIKA SECERA
1 KASICICA SOLI
100gr.MASLACA ILI MARGARINA
200gr.FETA SIRA
3 JAJA


RASTOPITI KVASAC U MLAKOM MLEKU,DODATI KASIKU SECERA I OSTAVITI
 10-TAK MIN. DA KVASAC KRENE
KAD KVASAC NARASTE ,SJEDINITI GA SA 2 JAJA,JOGURTOM,ULJEM,DODATI SO I ZAMESITI SA BRASNOM.POKRITI TESTO I OSTAVITI OKO POLA SATA DA NARASTE.
NAKON TOGA TESTO RAZVUCI STO TANJE U VELIKI PRAVOUGAONIK
OMEKSATI MARGARIN ILI MASLAC PREMAZATI CELU POVRSINU TESTA A ISTO URADITI I SA SIROM
TESTO UROLATI PO DUZINI A ZATIM OSTRIM NOZEM ZASECI PO DUZINI SA OBE STRANE ROLNE.
OKRENUTI ROLNU TAKO DA SECENE STRANE BUDU SA GORNJE I DONJE STRANE I UVIJATI U OBLIKU PUZA.
TEPSIJU OBLOZITI PEK PAPIROM SPUSTITI TESTO,PREMAZATI JAJETOM I POSUTI SEMENKAMA PO ZELJI.
OSTAVITI TESTO OKO POLA SATA U TEPSIJI DA NARASTE A ZATIM STAVITI U RERNU KOJA JE ZAGREJANA NA 200C A ONDA SMANJENA NA 180C.PECI 45 MIN,ALI NAKON 15 min.PECENJA POGACU POKRITI FOLIJOM I NASTAVITI PECENJE JOS 30min.



KROASANI





POTREBNO JE
1kg.BRASNA
1 KOCKA KVASCA
200ml.ULJA
1/2 l MLEKA
1 CELO JAJE+1 ZUMANCE
SO
ZA PREMAZIVANJE
1 MARGARIN
1 ZUMANCE
SUSAM ILI KIM
PRIPREMA
RAZMUTITI KVASAC U 200 ML.TOPLOG MLEKA SA 1 KASIKOM SECERA I MALO BRASNA I OSTAVITI DA NARASTE
ZATIM DODATI OSTALE SASTOJKE I ZAMESITI TESTO
GOTOVO TESTO PODELITI NA 21 LOPTICU
SVAKU LOPTICU RASKLAGIJATI NA VELICINU TANJIRA
PREMAZATI OMEKSALIM MARGARINOM I SLAGATI JEDNU NA DRUGU I TO NA 3 GOMILE PO 7 JUFKI
TAKO NASLAGANE RASKLAGIJATI U VELIKI KRUG,PODELITI NA 24 DELA I UVIJATI KIFLICE
PREMAZATI IH ZUMANCETOM,POSUTI SUSAMOM ILI KIMOM I OSTAVITI U PLEHU 2h PRE PECENJA







ITALIJANSKA PITA







POTREBNO JE
500gr.KORA ZA PITU
PRELIV
2 JAJA
2dl.ULJA
2dl.MLEKA
4 KASIKE PSENICNOG GRIZA
1 PRASAK ZA PECIVO

FIL
500gr.SIRA
2 JAJA
2 KASIKE ULJA
60gr.RENDANOG PARMEZANA
360gr.KISELE PAVLAKE
PRIPREMA
REDJATI PO 4 KORE I SVAKU PREMAZATI PRELIVOM.NA CETVRTU KORU STAVITI  FIL.KORE SA OBE STRANE SAVITI DA FIL NE BI ISCUREO I UROLATI.

PITU PECI NA 200C OKO 30min.


                                  BRZI HLEB



POTREBNO JE:
1 KESICA SUVOG KVASCA
550ml.VODE
700gr.BRASNA
1 KASICICA SECERA
2 KASICICE SOLI
PRIPREMA:
RAZMUTITI 1 KESICU SUVOG KVASCA U 200ml.VODE,DODATI I 1 KASICICU SECERA I OSTAVITI 10-tak min. DA ODSTOJI
PRIPREMITI BRASNO,DODATI 2 KASICICE SOLI,PRIPREMLJEN KVASAC I JOS 350ml. VODE
SMESU SAMO IZMESATI VARJACOM TEK TOLIKO DA SE SASTOJCI SJEDINE
TESTO POKLOPITI I OSTAVITI DA RASTE 45min.
ZA TO VREME RERNU ZAGREJATI NA 250C A U RERNI ZAGREJATI SERPU ILI TEPSIJU U KOJOJ CE SE PECI HLEB.SERPA MORA IMATI POKLOPAC
KAD JE RERNA ZAGREJANA IZVADITI SERPU,STAVITI NA DNO PEK PAPIR I SAMO IZRUCITI TESTO BEZ DODATNOG MESANJA.PREKO TESTA SE MOZE POSUTI MALO BRASNA
HLEB PECI POKLOPLJEN 30min. A ZATIM SKINUTI POKLOPAC I PECI JOS 15min


                                 PITICE




POTRBNO JE
21 KORA ZA PITU
700gr.SITNOG SIRA
4 JAJETA
4 dl.KISELE PAVLAKE
1dl.ULJA
2dl.KISELE VODE
2 KASICICE SOLI
100gr.SUSAMA ZA POSIPANJE
PRIPREMA
PODELITI KORE NA 3 X 7 KORA
OD NAVEDENIH SASTOJAKA NAPRAVITI FIL ,JEDNO JAJE OSTAVITI ZA PREMAZIVANJE
SVAKU KORU TANKO PREMAZATI FILOM I POSLE SEDME,SVE KORE ZAJEDNO UROLATI ,UMOTATI U ALU FOLIJU
 I ODLOZITI U ZAMRZIVAC NAJMANJE POLA SATA
NAKON TOGA  ROLATE SECI NA SNITE DEBLJINE OKO 3cm.
SLAGATI U PLEH,PREMAZATI UMUCENIM JAJETOM ,POSUTI SUSAMOM I PECI OKO 25min. NA 200C




                                PITA SA KVASCEM





POTREBNO JE
500gr.KORA ZA PITU
ZA NADEV
2 KOCKICE KVASCA
250 ml.MLEKA
100ml.ULJA
6 KASIKA BRASNA
ZA FIL
500gr.SITNOG SIRA
200gr.KISELOG MLEKA
SO PO POTREBI
PRIPREMA
RASTOPITI KVASAC U MLAKOM MLEKU,DODATI ULJE I IZMESATI
PO DVE KORE PREMAZIVATI NADEVOM PA NA DRUGU KORU UZ IVICU RASPOREDITI 
FIL PA UROLATI.ISTO URADITI I SA  PREOSTALIM KORAMA I ROLATI U KRUG
ODOZGO PREMAZATI OSTATKOM NADEVA I PECI PITU NA 200C OKO 30min.

NA ISTI NACIN MOZE SE NAPRAVITI I PITA SA DULEKOM"SLIKA DOLE"
ZA FIL PRIPREMITI 1kg.NARENDANOG DULEKA I ZASLADITI GA SA 5-6 KASIKA SECERA ZAVISNO OD TOGA KOLIKO JE SAM DULEK SLADAK
POSTUPAK JE ISTI S TIM STO SE PREKO DULEKA POSPE CIMET"PO ZELJI"
TAKODJE "PO ZELJI" GOTOVU PITU POSUTI PRAH SECEROM




KIFLICE





POTREBNO JE
100ml.MLAKOG MLEKA
100ml.MLAKE VODE
150ml.ULJA
100ml.JOGURTA
1 KOCKA KVASCA
2 KASICICE SOLI
600gr.BRASNA
KECAP
200gr.SUNKE
2 ZUMANCA
SUSAM
250gr.MARGARINA
PRIPREMA
POMESATI MLAKU VODU I JOGURT SA POLA KOCKE KVASCA,1 KASICICOM BRASNA I POLA KASICICE SECERA
U DRUGU POSUDU POMESATI MLAKO MLEKO I ULJE SA POLA KOCKE KVASCA, KASICICOM BRASNA I POLA KASICICE SECERA
OSTAVITI 10-TAK min.DA ODSOJI A ZATIM POMESATI OBE SMESE DODATI SO I BRASNO I ZAMESITI TESTO.OSTAVITI TESTO DA NARASTA 30-40 min.
NAKON TOGA OD TESTA NAPRAVITI 30-TAK LOPTICA.SVAKU RAZVUCI U KRUG NA 25cm. PA DO POLA ZASECI.DRUGU  POLOVINU PREMAZATI KECAPOM POSUTI SUNKOM PA UROLATI

KIFLICE POREDJATI U PLEH PREKO PAPIRA,PREMAZATI ZUMANCETOM POSUTI SUSAMOM,PA PREKO NARENDATI MARGARIN
PECI NA 200C OKO 18 min.









SPANSKA PITA


POTREBNO JE
4 JAJA
2 ŠOLJICE ULJA
2 ŠOLJICE MLEKA
2 ŠOLJICE KUKURUZNOG BRAŠNA
2 ŠOLJICE PŠENIČNOG BRAŠNA
1 PRAŠAK ZA PECIVO
150 gr.ŠUNKE
150gr.KISELIH KRASTAVČIĆA
150gr.KAČKAVALJA
150gr.SIRA
SO, PERŠUNO LIST
PRIPREMA
UMUTITI JAJA,DODATI ULJE I MLEKO PA UMEŠATI BRAŠNO,PRAŠAK ZA PECIVO I OSTALE SASTOJKE ISECKANE NA KOCKICE.POSUTI SUSAMOM IPEĆI U PODMAZANOM I POBRAŠNJENOM PLEHU


HLEB SA PIVOM


POTREBNO JE
3 ČAŠE / D 250mlBRAŠNA
1 KAŠIČICA SOLI
1 PRAŠAK ZA PECIVO
330ml PIVA
2 KAŠIKE MEDA

ZA PREMAZIVANJE
50 gr MARGARINA
PRIPREMA
POMEŠATI SVE SASTOJKE MALO PROMEŠATI VARJAČOM I IZRUČITI TESTO U PRAVOUGAONU UZANU TEPSIJU OBLOŽENU PEK PAPIROM.ODOZGO NARENDATI ILI ISECKATI MARGARIN I PEĆI BEZ ČEKANJA U RERNI PRETHODNO ZAGREJANOJ NA 180C OKO 35-40min.

BOŽIĆNA ČESNICA

POTREBNO JE
3 ČAŠE KISELOG MLEKA
1 KAŠIKA MASTI
1 KAŠIKA SIRĆETA
1 KAŠIČICA SODE BIKARBONE
2 KAŠIČICE SOLI
OKO 700gr.BRAŠNA
PRIPREMA
OD NAVEDENIH SASTOJAKA UMESITI POGAČU,STAVITI U POBRAŠNJENU TEPSIJU I OSTAVITI 15-TAK min.DA NARASTA
ZATIM PEĆI NA 220C OKO 30-TAK min.



ĐEVREK POGAČA


–          600 gr mekog brašna
–          1 kvasac-40gr
–          2 ½ dcl mleka
–          2 kašikice šećera
–          4 kašike jogurta
–          50 gr margarina
–          1 jaje
–          1 ravna supena kašika soli
Za fil:
–          125 gr margarina
–          125 gr feta sira
–          1 jaje
Premaz:
–          žumance
–         susam
PRIPREMA
kvasac rastopiti u mlakom mleku sa šećerom i kašičicom brašna i ostaviti malo da kisne.Zatim dodati ostale sastojke i zamesiti testo.rastanjiti testo na oko1/2cm debljine i modlom za krofne izrezivati krugove.Posebno sastaviti sir sa rastopljenim margarinom i jajetom.
Na plehstaviti jedan krug ,do polovine ga premazati filom pa preklopiti drugom krugom zahvatajući oko 2/3 prethodnog kruga.Ređati tako do kraja pa čitavu pogaču premazati žumancetom i posuti susamom i peći na 200c oko 20-30 min zavisno od rerne







                         





SLANI ŠTAPIĆI


Sastojci:
-4 soljice ulja
-4 soljice belog vina
-2 kasicice soli
-1,5 prasak za pecivo
-100g susama
-1 kg brasna
-1 jaje za premazivanje

Rastanjiti testo, ali ne previse i seci na snite. Pre secenja preko testa posuti susam, a zatim svaku snitu malo uvrtati u spiralu. Premazati jajetom i pec

KROASANI SA ČVARCIMA


Sastojci za testo:
-500g brašna
-200ml mleka
-1 kašičica šećera
-1 kašičica soli
-2 jajeta
-1 svež kvasac (40g)

Za premazivanje testa:
-200g mlevenih čvaraka
-malo mlevenog bibera

-još jedno jaje, susam

Priprema:
-Umesiti testo od navedenih sastojaka i odmah podeliti na 8 delova, svaki deo premesiti u malu jufku, razvući oklagijom na veličinu gramofonske ploče, svaku premazati mlevenim čvarcima i ređati jednu na drugu. Poslednju ne premazivati. Tako naslagane jufke rastaniti u veliki krug i iseći na 32 komada. Svaki trougao urolati u kiflicu, poslagati u tepsiju, premazati jajetom, posuti susamom i peći na 250○C prvih 5 min, a zatim smanjiti temperaturu na 200 i ostaviti da porumene.


BELE KIFLICE



Sastojci:
-1/2 kg brasna
-1 kesica suvog kvasca
-100ml ulja
-200ml mleka
-1 jaje
Za fil:
-Eurokrem, dzem ili sir za slanu verziju

Priprema:
-U malo mlakog mleka razmutiti kvasac sa kasicicom secera i kasicicom brasna i ostaviti da naraste. Zatim dodati ostale sastojke, zamesiti testo pa ostaviti 1h da narasta. Podeliti testo na 2 dela i bez daljeg mesanja malo oblikovati jufke, zatim rasklagijati, iseci na trouglice, filovati i savijati rolnice. Kiflice peci na 220○C 15min.
Za slatke kiflice dodati 1 kasicicu secera u testo, a za slanu verziju u testo dodati 2 kasicice soli i nadevati filom po zelji. Najmekse, najlepse i najukusnije kiflice!


ROLNICE SA FETA SIROM


Rolnice punjene feta sirom odličan su predlog za ukusnu večeru. Neće vam oduzeti puno vremena za pripremu, a još manje  vremena će trebati da nestanu sa tanjira. Ipak, ostaviće utisak o ukusnom slanom jelu koje ćete poželeti da napravite ponovo.

Sastojci : 
1 pakovanje kora za pitu
300g feta sira
1 čaša jogurta
1/2 čaše ulja
3 jaja
1 prašak za pecivo

so

Priprema :

 Umutite jaja mikserom, dodajte jogurt, ulje, prašak za pecivo. Sir izgnječite viljuškom i umešajte ga u izmiksanu smesu. Odvojite jedan list od kora za pitu. Presavijte list tako što ćete spojiti dva suprotna ćoška kore i napraviti veliki trougao. Premažite ga filom. Donja dva ugla presavijte ka unutra, i počnite da uvijate rolnicu. Ređajte ih u podmazan pleh, i odozgo premažite preostalim filom. Pecite rolnice na 200 stepeni dok gore ne dobiju zlatno žutu koricu. Servirajte ih uz jogurt ili kiselo mleko.

KROFNE



Sastojci:
-2 zumanca
-2 ravne kasike masti
-3 kasike secera
-1 kasicica soli
-1 kocka kvasca
-500ml mleka
-950g brasna

Priprema:
-Pomesati kvasac sa mlekom i ostaviti da naraste. Posebno pomesati mast, zumanca, secer, so, dodati kvasac i zamesiti testo da bude mekse, ali da ne bude lepljivo.  Ostaviti da odstoji pola sata, a onda rastanjiti testo na 6-7 mm debljine pa vaditi krofne modlom ili casom sa ostrom ivicom. Ostaviti ih jos 10ak min da narastu. Zatim blago svaku krofnu razvuci oklagijom. Ostaviti ih jos 1-2min, a onda spustati u ulje tako da se najpre przi ona strana krofne koja je na stolu bila gore. Ulje ne sme da bude previse zagrejano da krofne ne bi izgorele. Przene krofne staviti na salvetu da se ocedi visak ulja a zatim posipati prah secerom u koji je umesan vanil secer. 


PITA SA PILEĆIM BELIM MESOM



Potrebno je:
-1/2kg kore za pitu
-1/2kg pileceg belog mesa
-200g pecuraka
-1 kisela pavlaka
-100ml kisele vode
-100ml ulja
-1 prasak za pecivo
-200g kackavalja

Priprema:
Pomesati kiselu vodu, ulje i prasak za pecivo. Pilece belo meso odvojiti od kosti i izlupati.
Prvu koru poprskati ovom mesavinom, na nju staviti drugu koru i nju takodje poprskati ovom mesavinom pa prekriti trecom korom. 
Trecu koru  premazati pavlakom i uz ivicu poredjati snicle belog mesa, preko njih rasporediti pecurke isecene na listice, pa preko njih narendati kackavalj. Sve zajedno urolati. Na isti nacin pripremiti i ostale kore. Sve poredjati u tepsiju, i poprskati ostatkom smese od vode, ulja i praska za pecivo. Pitu peci na 200○C oko pola sata.

LISNATE BUHTLE


Sastojci:
-1/2kg brasna
-250g margarina
-2 jajeta
-200ml jogurta
-100ml mleka
-1/2 kockice kvasca
-1 kasicica secera
-2 kasicice soli
-1 kriska sira

Priprema:
-Kvasac rastopiti u mlakom mleku pa kad naraste dodati mlaku vodu, jaja, jogurt, so i sa brasnom umesiti testo. Testo podeliti na 8 jufkica, svaku rastanjiti na velicinu tanjira, svaku premazati rastopljenim margarinom i redjati jednu na drugu. Zatim sve rastanjiti u jedan veliki krug, pa ga zaseci na 8 delova od spolja ka sredini, ali ne do kraja. Krajeve redom prebacivati jedan preko drugog, dok svi ne budu na jednoj gomilici.  Od dobijenog testa razvuci koru, seci na trouglove, na svaki staviti po komad sira i uviti. Pripremljene buhtle poredjati na papir za pecenje i ostaviti da rastu oko 1,5h. Zatim ih peci na 190○C oko 20min. Za buhtlice na gornjoj slici testo je seceno na 24 trouglica, a za buhtle na donjoj slici testo je iseceno na 16 trouglica.



TORTILJE IZ TIGANJA


Sastojci:
-2dl kisele vode
-1/2 praska za pecivo
-1/2 kasicice soli
-3 kasike ulja
-brasno po potrebi

Fil:
Izdinstati 500g pilecih grudi isecenih na kockice, dodati 200g sampinjona isecenih na krupnije komade, zaciniti solju, bibeom, zacinom C, i na kraju umesati 1 kiselu pavlaku.
Od navedenih sastojaka za tortilje zamesiti testo, napraviti 7 loptica, svaku razvuci i peci u tiganju bez podmazivanja. Staviti poklopac na tiganj, pa cim se jedna strana zapece, okrenuti tortilju, skinuti poklpac, i ostaviti da se dopece i ta strana. Filovati tortilje uz dodatak zelene salate.



PITA SA SIROM



Sastojci:
-1/2 kg kora za pitu
-2 jaja
-300g sira
-1,5dl ulja

Priprema:
-Pomesati sir sa jajima i po potrebi posoliti.Uzeti 1 koru,poprskati je vodom i uljem,rasporediti fil,a zatim je faltati sa svih krajeva prema centru.Preklopiti krajeve,nezno okrenuti pa poloziti u kalup za proju koji je prethodno podmazan.Ponoviti postupak dok ima kora i fila.Pripremljene pite poprskati vodom i uljem i peci 30 min na 190○C.


PROJARE



Sastojci:
 -4 jaja
-1 casa mleka
-1 casa ulja
-300 g sira
-1 casa psenicnog brasna
-1 casa kukuruznog brasna
-1 prasak za pecivo
-so (po potrebi)

Priprema:
Umutiti posebno belanca,posebno zumanca,sjediniti,dodati ulje,mleko,izmrvljen sir,i obe vrste brasna pomesane sa praskom za pecivo.Testo sipati u kalupe za projare do 2/3 napuniti,po zelji odozgo dodati cvarke ili susam i peci na 200○C oko 20 min.

GIBANICA SA MAKARONAMA


Sastojci:
•400 g makarona
•4 jaja
•1/2 l mleka
•1/2 kg sira
•so po potrebi
•1 soljica ulja

Priprema:
•Makaone skuvati na uobicajen nacin u vodi sa dodatkom malo soli.Skuvane makarone procediti i preliti hladnom vodom da se ne bi slepljivale.Izruciti ih u tepsiju podmazanu uljem.Umutiti jaja,dodati mleko,ulje,izdrobljen sir,po potrebi dosoliti i tom mesavinom preliti makarone.Makarone moraju biti prekrivene smesom,pa ako ima potrebe dodati jos mleka.Tako pripremljenu gibanicu peci na 220○C 20-ak min. dok se lepo ne zapece.

GIBANICA SA JOGURTOM


Potrebno je:
-1/2 kg kore za gibanicu
-1/2 l jogurta
-4 jaja
-1 čaša ulja
-1 prašak za pecivo
-so (po ukusu)

Priprema:
-U podmazanu tepsiju kore savijati kao harmoniku i ređati jednu do druge.Umutiti jaja,dodati sve ostale sastojke,a zatim svaki red prelivati filom.Odozgo premazati istim filom gibanicu,posuti susamom i staviti da se peče na 220○C.

PIZZA☺


Potrebno je:
-250 g brasna
-6 kasika ulja
-1 prasak za pecivo
-250 ml jogurta
-malo soli
-za nadev:kecap,sunka,origano,kackavalj,pecurke i drugo,po zelji.

Priprema:
Od navedenih sastojaka zamesiti testo,pa filovati nadevom po zelji.Najpre na testo namazati kecap,zatim rasporediti sunku,pecurke,origano i druge sastojke po zelji,a onda testo razvuci u okruglu tepsiju precnika oko 32 cm,izbockati viljuskom testo,da prilikom pecenja ne bi mnogo narastalo i peci na 200○C oko 15 min.Izvaditi pizzu iz rerne,narendati kackavalj i vratiti u rernu tek toliko da se kackavalj malo rastopi.


SLANE GALETE


Potrebno je:
-650 g brasna
-250 ml ulja
-250 ml piva
-2 kasicice soli
-100 g susama
-1 prasak za pecivo

Priprema:
-Pomesati sve sastojke, praviti kuglice, redjati u elektricni toster ili aparat za galete, i peci.

PITA SAVIJAČA OD GOTOVIH KORA


Potrebno je:
-1/2 kg kora za gibanicu
-1 casa ulja
-2 case mlake vode
-1/2 kockice kvasca
-100 g brasna

Za nadev:
-1/2 kg sira
-2 jaja

Priprema:
Pomesati vodu, ulje, kvasac i brasno i sjediniti da nema grudvica, a sir usitniti i pomesati sa jajima. 
Svaku koru premazati smesom, filovati sirom, rolati i redjati u krug u podmazanu tepsiju tako da se rolne nastavljaju jedna na drugu. Kore izbusiti cackalicom ili vrhom noza, premazati ostatkom smese i staviti tepsiju u hladnu rernu, a onda je ukljuciti na 250○C i peci pitu 30 min.





ROLO PITA





Potrebno je:
-1/2 kg kora za pitu

Nadev:
-3 jajeta
-1/2 kg sira
-3 soljice vrele vode (soljice za kafu)
-12 kasika ulja
-1 prasak za pecivo
-so po potrebi
-susam

Priprema:
-Umutiti jaja, dodati vodu, ulje, prasak za pecivo, usitnjen sir i po potrebi posoliti. Svaku koru premazivati ovim filom (otprilike 2-3 kasike fila), rolati kao palacinku i redjati jednu pored druge u tepsiju podmazanu uljem. Ostatkom fila premazati kore odozgo, posuti susamom i peci pitu na 220○C 25-30 min.





TORTILJE





Potrebno je:
-250 ml vode
-1 kasicica suvog kvasca
-6 kasika ulja
-1 kasicica secera
-2 kasicice soli
-1/2 kg brasna

Priprema:
U mlakoj vodi razmutiti kvasac sa kasicicom secera i kasicicom brasna. Ostaviti da naraste. Kad kvasac naraste dodati ulje, so i brasno, pa zamesiti testo. Ostaviti testo da naraste, pa ga podeliti na 5 loptica. Svaku lopticu rasklagijati da bude vrlo tanka, a zatim peci u pizza-pekacu ukljucenom na treci ili na cetvrti stepen. Pizza pekac nicim ne podmazivati i poklopiti dok se pece jedna strana tortilje, a zatim okrenuti tortilju i skinuti poklopac dok se ne zapece i druga strana.

PITA SA SIROM☺☻






Potrebno je:
-1/2 kg kore za pitu
-2 kriške sira + jedno jaje
-200 ml ulja
-200 ml jogurta
-200 ml kisele vode
-1 prašak za pecivo
-180 gr brašna
-so po potrebi

Priprema:
-Pomešati ulje, jogurt, kiselu vodu, prašak za pecivo i brašno. Tom masom, premazivati po dve kore, a na treću staviti fil od sira. Uvijati pite, i ređati po želji u  podmazanu tepsiju, uvijanjem u krug ili jednu pored druge. Peći na 200 stepeni dok ne porumeni. (oko 30 min.)

LEPEZE SA KREMOM



Potrebno je:
-1 jaje
-2 dl mleka
-2 dl vode
-1 dl ulja
-1/2 kocke kvasca
-5 kasicica secera
-na vrh noza soli
-1 margarin
-eurokrevm
-Prah secer za posipanje
-oko 800 g brasna

Priprema:
-U mlakom mleku razmutiti kvasac sa secerom i kasicicom brasna i ostaviti da naraste. Posebno umutiti jaje, dodati ulje, so, nadosao kvasac, brasno i zamesiti testo. Testo podeliti na osam jufkica, svaku rasklagijati, premazati omeksalim margainom i redjati jednu preko druge, pa razviti jednu cveliku jufku. Razvijenu jufku seci na kcvadrate, na scvaku staviti po malo eurokrevma, prekloipiti da se dobije trougao i redjati na pleh oblozen pek papirom. Lepeze u plehu ostacviti 90min. pa peci na 200 stepeni oko 20 min. Posuti ih prah secerom.



BRZE KIFLICE



Sastojci:
-1 kocka kvasca
-2 kašike šećera
-1 kašika soli
-400 ml mlakog mleka
-1/2 praška za pecivo 
-1 šoljica ulja
-2 kasike sirceta
-brašno po potrebi (oko 700 g)
-sir

U malo mlakog mleka rastopiti kvasac, dodati 1 kašičicu šećera i jednu kašičicu brašna i ostaviti da naraste. Nakon toga, dodati ostatak mleka, još jednu ipo kašiku šećera, so, ulje i brašno pomešano sa praškom za pecivo i zamesiti testo.
Testo podeliti na 6 jufki i ostaviti da stoje 10 min.
Svaku jufku rasklagijati i podeliti na 8 delova, nafilovati i oblakovati kiflice. Svaku kiflicu zamočiti sa jedne strane u mlaku vodu, pa u susam i ostaviti da odstpje 1 h u plehu pa peći.
Kiflice se mogu filovati i džemom i u tom slučaju dodati još 2 kašike šećera u testo.
Pečene kiflice se mogu i zamrznuti, pa pre služenja kratko zagrejati u rerni.

PUŽIĆI SA SIROM


Potrebno je:
-4 dl vode
-2 dl kiselog mleka
-1 prstohvat šećera
-1,5 kesica suvog kvasca
-1 kasicisa soli
-2 kasike masti ili 1 dl ulja
-1 jaje
-1 kg brasna

Za nadev:
-1/2 kg sira
-1 jaje

Priprema:
Razmutiti kvasac u mlakoj vodi sa šećerom, dodati jaje, kiselo mleko, mast ili ulje i brašno i zamesiti testo. Ostaviti testo da naraste a zatim ga razviti na 0,5 cm debljine pa iseći na pravougaonike veličine 15x10 cm. Pravougaonike malo rastegnuti rukama, nafilovati sirom a zatim testo uviti u rolnice pa uvrtati u krug, formirajući pužiće. Tako pripremljene pužiće ostaviti oko pola sata da stoje u plehu, premazati iz razmućenim jajetom pa peći na 220 stepeni oko 30 min.

PRELIVENA PITA SA DULEKOM


Potrebno je:
-600 g kora za pitu
-1/2 kg narendanog duleka
-3 jajeta
-1 pavlaka
-2 vanil šećera
-3 čaše kristal šećera
-1 čaša ulja
-cimet

Priprema:
Umutiti jaja sa jednom čašom šećera, dodati pavlaku, ulje i vanil šećer. Kore preseći na pola. Svaku polovinu premazati jednom kašikom fila, presaviti kore na tri dela i premazati još jednom kašikom fila. Na jedan kraj staviti dulek i uvijati pitu u trougliće. Pripremljene trougliće poređati u pleh i peći na 220 stepeni oko 20 minuta. Skuvati sirup od dve čaše šećera, jedne čaše vode i vruć sirup preliti preko ohlađene pite. Pita se može pripremati sa raznim vrstama voća: višnje, maline, jabuke i sl. U tom slučaju je potrebno 1 kg voća, dok se u fil dodaje narendana kora limuna a u sirup sok od jednog limuna. Pita se može pripremati i slaganjem kora tako što se svaka kora premaže filom i redja jedna na drugu do polovine od ukupne količine kora, stavi se voće i nastavlja ređanje druge polovine kora do kraja. Pita se iseče na kocke i peče a zatim preliva pripremljenim sirupom.




PUŽIĆI SA PUTEROM


 Sastojci:
• 1 dl mleka
• 2 kasicice secera
• 1,5 kasicica soli
• 1 paketic kvasca
• 1 dl jogurta
• 1 dl ulja
• 2 kasike kisele pavlake
• 2 jaja
• oko 600 g brasna
• puter po potrebi

Priprema:
U mlakom mleku rastopiti kvasac sa secerom, solju, 1 kasicicom brasna i ostaviti da naraste. Zatim dodati ulje, jogurt, pavlaku, zumanca i sa brasnom zamesiti testo pa ostaviti da naraste. Testo razvuci na pola cm debljine i vecom modlom ili obrucem vaditi okrugle oblike. Svaki grug razvuci po duzini kao elipsu, a zatim zaseci na trake po duzini, ali ne presecati ivice testa. Premazati testo otopljenim puterom, a zatim rolati ukoso. Na kraju uviti u obliku puzica, a krajeve podvuci ispod testa. Pripremljene puzice premazati umucenim belancetom i peci na 180 stepeni dok ne porumene.





BRZI UŠTIPCI


Potrebno je:
- 4 jaja
- 1 casa joggurta (od 2 dl) 
-1 prasak za pecivo
- 20 kasika brasna
- 1 kasicica soli

Priprema:
Umutiti jaja, a zatim dodati sve ostale sastojke. Kasikom vaditi ustipke i prziti na ulju.

KIFLICE SA CIMETOM I POMORANDŽOM



Potrebno je:
- 1 kockica kvasca
- 250 ml mleka
- 70 gr secera + 200 gr
- 2 zumanceta
- 500 gr brasna
- malo soli
- 250 gr margarina
- 1 pomorandza
- 2 kasicice cimeta

Priprema:
Razmutiti kvasac u malo mlakog mleka. U ostatak mleka dodati 70 gr secera,zumanca, malo soli,razmucen kvasac i brasno i umesiti glatko testo. Testo razviti na velicinu 40x30 cm, a zatim na jednu polovinu staviti margarin isecen na listice i preklopiti drugom polovinom testa. Testo preklopiti po duzini i staviti u frizider da stoji oko 20 minuta. Nakon toga testo razviti na velicinu 60x40 cm, poprskati ga sokom od jedne cedjene pomorandze, posuti narendanom korom od pomorandze, a zatim mesavinom secera i cimeta. Testo uviti u rolat, seci na parcad sirine 3 cm, a zatim svako parce pritisnuti po sredini drskom od varjace. Tako pripremljene kiflice naredjati u pleh na pek papir i ostaviti da odstoje oko sat vremena na toplom, a zatim ih peci na 180 stepeni oko 25 minuta.

JOGURT KROASANI



Potrebno je:
- 2 dl mleka
- 1 kockica kvasca
- 3 kašičice šećera
- 3 kašičice soli
- 2 dl jogurta
- oko 1 kg brašna (tip 500)
- 1 margarin
- 2 jajeta

Priprema:
U malo mlakog mleka dodati šećer, kašičicu brašna i kvasac, izmešati i ostaviti na toplom da naraste. Zatim u preostalo mleko dodati kvasac, jogurt, jedno jaje i brašno, pa zmestiti testo. Od testa napraviti 12 jufki, svaku rastanjiti, premazati margarinom i ređati jednu na drugu na 2 mesta po 6 jufki. Ostaviti testo da raste 15 min. Zatim razviti testo oklagijom, seći na 16 traka i uvijati kroasane. Kroasane poređati u pleh, premazati jajetom i ostaviti da odstoje još 2 sata. Peći na 220 stepeni.

~PITA SA GRIZOM~



Potrebno je:
• 1/2 kg kore za pitu
• 1 l mleka
• 300 g griza
• 1 vanil secer
• 3-4 kasike kristal secera
• secer u prahu za posipanje

Priprema:
U mleko dodati kristal secer i vanil secer i staviti da provri. Kad provri skuvati griz. Redjati po tri kore, svaku poprskati sa malo ulja i na trecu staviti fil od griza pa urolati. Pite poredjati u podmazan pleh i peci na 180-200 stepeni oko 30 minuta. Pred kraj pecenja premazati kore mesavinom ulja i vode. Pecenu pitu iseci na parcad i posuti prah secerom.

MASNA POGAČA


Potrebno je:
-1 kockica kvasca
-1 kašičica šećera
-1 kiselo mleko
-3 jaja
-250 g margarina
-oko 600 g brašna
-susam

Priprema:
U malo mlake vode razmutiti kvasac, dodati kašičicu šećera i kašičicu brašna i ostaviti da naraste. U brašno dodati narasli kvasac, kiselo mleko, jaja, 1 kašičicu soli i umesiti testo pa ostaviti na toplom oko 30 minuta. Nakon toga testo razviti što tanje, premazati razmekšanim margarinom i uviti u rolnu. Jendom rukom pridržavati rolnu na sredini, a drugom rukom uvrtati jedan kraj. Zatim ponoviti postupak sa drugim krajem uvrtanjem na suprotnu stranu. Zatim celu rolnu uviti u obliku puža, premazati margarinom, posuti susamom i peći na 200 stepeni oko 45 min.

PAŠTETE SA ČVARCIMA


Potrebno je:
½ l mleka
•1 kocka kvasca
•2 kašičice soli
•1 kašičica šećera
•3 kašike ulja
•2 jaja
•oko 1 kg brašna

Priprema:
Kvasac rastopiti u malo mleka sa jednom kašičicom šećera i jednom kašičicom brašna, pa kad naraste dodati ostatak mleka, so, jaja i ulje i zamesiti testo. Testo podeliti na 20 loptica. Svaku lopticu rastanjiti, premazati umućenom mašću, posuti čvarcima i slagati jednu na drugu. Zatim sve zajedno rastanjiti na debljinu oko 1 cm, seći kvadratiće ili vaditi čašom pogačice, premazati jajetom, posuti susamom i ostaviti u plehu da još narastu, a zatim peći na 220℃ oko 15 min. Količina testa je dovoljna za 2 velika pleha.

✿ Andjine pituljice 



Potrebno je:
•1/2 kg kora za pitu
•1/2 kg sitnog sira
•2 jaja
•2 dl kisele vode
•1 dl ulja
•1 prašak za pecivo
•ulje za prženje

Priprema:
Pomešati sir sa jajima pa filovati svaku treću koru. Kore uviti u rolate, a zatim svaku iseći na 4 dela. Poređati rolnice u tepsiju, pa preliti mešavinom kisele vode, ulja i praška za pecivo. Ostaviti rolnice da upiju tečnost, pa ih nakon 10 min. okrenuti u tepsiji. Pripremiti ulje za prženje, pa spuštati vrele rolnice i pržiti dok ne porumene sa svih strana. Vaditi rolnice i stavljati na salvetu da upije višak ulja. Pituljice su dobile naziv po mojoj koleginici Andji koja mi je dala recept. Hvala Andjo, preukusne su.

UŠTIPCI OD KROMPIRA


Potrebno je:
-250 g pire kromira
-1 jaje
-200 g brašna
-ulje

Priprema:
U pripremljen pire umesati brasno, dodati 1 jaje i umesiti glatko testo.Odvajati po malo testa i nauljenim rukama oblikovati ustipke i prziti na ulju na manjoj temperaturi.

LEPINJE SA MASLINOVIM ULJEM



Sastojci:
  • 500 gr brasna
  • 1 kasikica soli
  • 25 gr svezeg kvasca
  • 200 ml mlakog mleka
  • 100 ml maslinovog ulja
  • mlake vode po potrebi
Priprema:
Umesiti fino glatko testo od gore navedenih sastojaka i ostaviti da nadodje.
(Ukoliko je potrebno dodajte jos malo brasna, testo treba da je glatko i da se ne lepi za ruke).
Nadoslo testo premesiti i podeliti na loptice.
Loptice pustiti da nadodju 20-tak minuta.
Nadosle loptice premazati sa mlekom.
Malo ih razvuci rukama i peci na pobrasnjenoj tepsiji 10 – 12 minuta u prethodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni.
Odlicne su za punjenje cevapima i sitnim lukom.

Prijatno!

7 comments:

  1. Branka, ovo je fenomenalno. Skoro sve sam pravila. Pozdrav.

    ReplyDelete
  2. Привукле су ме лепезе, одлични су кроасанчићи са наранџом и циметом, а нови рецепт за бундевару увек је добродошао. Предивни сте!

    ReplyDelete
  3. Draga moja sta reci,odusevljena sam,vasim umecem!Svaka cast!

    ReplyDelete
  4. Odlicni recepti, pravila sam Andjine pituljice, rolo pitu, pitu savijacu od gotovih kora..svaki put odusevljenje! Nema greske! Pozdrav

    ReplyDelete

Komentarišite pristojno.

MAMINA MALA KUHINJA